ycipk-71ski6
ycipk-71ski6

Marian Dziędziel - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-71ski6

Charakterystyczny aktor filmowy i teatralny, pamiętny w roli ojca panny młodej w głośnym „Weselu” Wojciecha Smarzowskiego i Horsta w „Komorniku”. Rodowity Ślązak; jeden z „aktorów” Kazimierza Kutza.

Urodził się 5 sierpnia 1947 roku w Gołkowicach. Studiował na Wydziale Aktorskim krakowskiej PWST, którą ukończył w 1969 roku.

W tym samym roku debiutował na scenie i związał się na stałe z Teatrem Słowackiego w Krakowie. Jako rodowity Ślązak, pochodzący z tradycyjnej śląskiej rodziny często pojawiał się w filmach opowiadających o tym regionie. W tym kontekście, nie dziwi fakt, że debiutował u Kazimierza Kutza w filmie „Sól ziemi czarnej” (1969).

Rok wcześniej nastąpił jego debiut na małym ekranie w jednym z odcinków „Stawki większej niż życie” (1968).

U Kutza wystąpił później wielokrotnie: w filmach „Perła w koronie” (1971) i „Śmierć jak kromka chleba” (1994) oraz w serialu „Sława i chwała” (1997). W 1980 zagrał w poetyckim obrazie Janusza Kidawy, w całości mówionym śląską gwarą - „Grzeszny żywot Franciszka Buły” z Andrzejem Grabarczykiem.

ycipk-71ski6

W 1970 roku zagrał w adaptacji „Chama” Elizy Orzeszkowej w reżyserii Laco Adamika, a w 1986 – w adaptacji „Borysa Godunowa” Aleksandra Puszkina w reżyserii Siergieja Bondarczuka. Dwukrotnie zagrał u Wandy Jakubowskiej: w historycznym filmie biograficznym „Biały mazur” (1978) i w „Kolorach kochania” (1988). Dwa razy współpracował też z Krzysztofem Krauze („Gry uliczne” 1996, „Mój Nikifor” 2004) i Bogusławem Lindą – reżyserem („Sezon na leszcza” 2000, „Jasne, błękitne okna” 2006).

W 1988 roku wziął udział w serialach TV „Pogranicze w ogniu” Andrzeja Konica z Cezarym Pazurą oraz „Rodzina Kanderów” Zbigniewa Chmielewskiego.

Zanim zagrał w „Weselu”, współpracował ze Smarzowskim na planie „Małżowiny” (1998) z udziałem Macieja Maleńczuka i Marcina Świetlickiego. W 2003 roku ponownie spotkał się z Pazurą na planie „Show” (2003) Macieja Ślesickiego, wystąpił w serialu Władysława Pasikowskiego „Glina” (2003) oraz zagrał epizodyczną rolę w głośnym „Pianiście” (2002) Romana Polańskiego.

* Brawurowa kreacja w głośnym obrazie Smarzowskiego „Wesele” (2004) przyniosła aktorowi Orła oraz nagrodę na FPFF w Gdyni za Najlepszą Pierwszoplanową Rolę Męską.*

Jeszcze w tym samym roku wystąpił w komedii kryminalnej „Vinci” Juliusza Machulskiego oraz w znanym serialu „Oficer” Macieja Dejczera.

ycipk-71ski6

Kolejne lata to znaczący wzrost popularności aktora i coraz częstsza jego obecność zarówno na małym, jak i dużym ekranie

. W 2005 roku zagrał obok Bogusława Lindy w sensacyjnym filmie „Czas surferów” oraz pojawił się w roli Horsta w nagrodzonym Grand Prix FPFF w Gdyni „Komorniku” Feliksa Falka.

Rok 2006 to udział we wspomnianym już obrazie Bogusława Lindy „Jasne, błękitne okna”, główna rola w niezależnej produkcji „Łódka” oraz w kolejnej części przygód Adasia Miauczyńskiego „Wszyscy jesteśmy Chrystusami” Marka Koterskiego, a 2007 – występ w serialu „Odwróceni”, udział w komedii „Taxi A” oraz jedna z głównych ról w polsko- słowackiej produkcji „Wino truskawkowe” Dariusza Jabłońskiego.

Ostatnie lata to stała obecność w obsadzie popularnego serialu „Tylko miłość” (2007-2008), w którym wciela się w postać Leona Kryńskiego, ojca Mai.

W 2009 rok zagrał w filmie "Zgorszenie publiczne", za co otrzymał nagrodę, Złotą Kaczkę. Rok 2011 to rola w filmie "W imieniu diabła" oraz "Róża".

ycipk-71ski6

W 1983 roku aktor odznaczony został Brązowym Krzyżem Zasługi.

Data urodzenia

05.08.1947

Miejsce urodzenia

Golkowice

Filmografia

Róża (2011) (Mateusz)

Mój Nikifor (2004) (Ferek)

Wymyk (2011) (Stefan Firlej)

Prawie jak gladiator (2012) (Katon)

Małżowina (1998) (Sąsiad z naprzeciwka)

Drogówka (2013) (Gołąb)

Serce do walki (2011)

Show (2003) (Zenek)

Gwiazda Piołun (1988) (Policjant)

Sól ziemi czarnej (1969) (powstaniec)

Kret (2010) (Zygmunt, ojciec Pawła)

Pokaż kotku, co masz w środku (2011) (Stanisław)

Piąta pora roku (2012) (Witek)

Sezon na Leszcza (2000) (Mróz)

Pianista (2002)

Supermarket (2012) (Jaśmiński)

Wesele (2004) (2004) (Wojnar, ojciec panny młodej)

Gejsza (2016) (Hajs)

Słaba płeć? (2015)

Excentrycy czyli po słonecznej stronie ulicy (2016)

Moje córki krowy (2014)

Dzień dobry, kocham Cię! (2014) (Ojciec Leona Geca)

Pani z przedszkola (2014) (terapeuta)

Kamienie na szaniec (2014) (Ślązak)

Rodzina Kanderów () (Alojzy Sekuła)

Pod Mocnym Aniołem (2014) (Kubica)

Klinika pod Wyrwigroszem () (Minister)

Cham (1979) (Aleksy)

Wielkie rzeczy: Sieć (2000) (Ojciec Danki)

Samo niebo () (reżyser teatralny)

Wyprawa Profesora Gąbki ()

Miłość. Film Sławomira Fabickiego (2012) (Ojciec Tomka)

Miasto z morza (serial) () (Augustyn Konka)

Pokój szybkich randek (2007) (Naczelnik więzienia)

Blondynka () (Partyka)

Zero (2009) (taksówkarz)

Zgorszenie publiczne (2009) (Erich)

Miasto z morza (2008) (Augustyn Konka)

Trzeci oficer () (Kondeja)

Mów mi Rockefeller (1990)

Wino truskawkowe (2007) (Adam Kościejny)

Tylko miłość () (Leon, ojciec Mai)

Łódka (2005) (wujek Jacka)

Determinator () (Jerzy Michta)

Oficerowie () (Kondeja)

Jasne błękitne okna (2006) (Miecio Rogaś, ojciec Beaty)

Oficer () (Kondeja)

Glina () (Banaś, ojciec Artura)

W imieniu diabła (2010) (Ksiądz Stefan)

1920 Bitwa Warszawska (2011)

Demakijaż (2008) (Naczelnik więzienia)

Trick (2010) (Profesor)

Psy i koty: odwet Kitty (2009) (Butch)

Komisarz Blond i Oko sprawiedliwości (2012) (Minister)

Janosik. Prawdziwa historia (2009) (Szyposz)

Trzy minuty. 21:38 (2009) (burmistrz)

Dom zły (2008) (Zdzisław Dziabas)

Senność (2008) (Teść)

Taxi A (2007) (Andrzej)

Odwróceni () (Franciszek Żuk Ptasiek)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (kolega Adasia)

Komornik (2005) (Horst)

Czas surferów (2004) (Czarnecki)

Perła w koronie (1971) (Hubert)

Blisko, coraz bliżej (1986) (Jan Pasternik)

Plan B (2018) (Roman Dreszer)

Zabawa zabawa (2018) (Malarz)

Leśniczówka ()

Ja teraz kłamię (2019) (Szef ZTV)

Na bank się uda (2019) (Eryk)

ycipk-71ski6
ycipk-71ski6