ycipk-3gxarf
ycipk-3gxarf

Matt Dillon - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-3gxarf

Znany i rozpoznawalny aktor amerykański, pamiętny w roli Chinaskiego w „Factotum” i wielokrotnie wyróżnianej kreacji oficera Ryana w „Mieście gniewu”. Szerokiej publiczności znany chociażby z występu u boku Cameron Diaz w komedii romantycznej „Sposób na blondynkę”.

Urodził się 18 lutego 1964 roku w New Rochelle w stanie Nowy Jork. Pochodzi z wielodzietnej rodziny – urodził się jako drugi z szóstki rodzeństwa. Zadebiutował już jako 15-latek w filmie „Nad krawędzią” Jonathana Kaplana (1979), rozpoczynając barwną, trwającą po dziś dzień karierę.

W samych tylko latach 80. wystąpił w kilkunastu produkcjach, współpracując m.in. z Francisem Fordem Coppolą (dramaty „Rumble Fish” i „Wyrzutki” 1983), Arthurem Pennem (thriller „Cel” z Genem Hackmanem 1985), czy Gusem Van Santem (przełomowa rola w „Narkotykowym kowboju” 1989, Independent Spirit Award dla Najlepszego Aktora).

Z Van Santem spotkał się ponownie w 1996 roku, na planie czarnej komedii „Za wszelką cenę” z Nicole Kidman. Aktor chętnie współpracował również z innymi twórcami niezależnymi – Cameronem Crowem („Samotnicy” 1992), czy Anthonym Minghellą („Szczęściarz” 1993). W 1991 roku dołączył do obsady telewizyjnego filmu Waltera Bernsteina i Mike’a Figgisa „Mężczyźni i kobiety 2: W miłości nie ma zasad” z Andie MacDowell, Juliette Binoche i Rayem Liottą. W 1993 roku ponownie spotkał się z Timem Hunterem (wcześniej wystąpił w roli tytułowej w jego filmie „Tex” 1982) na planie „Świętego z fortu Waszyngtona”, w 1994 roku zagrał główną rolę w „Złotych wrotach” Johna Maddena, a w 1996 roku dołączył do gwiazdorskiej obsady thrillera „Biały aligator” w reżyserii Kevina Spaceya.

Zanim zasłynął jako odtwórca jednej z głównych ról w „Sposobie na blondynkę” (1998, MTV Movie Award dla Najlepszego Czarnego Charakteru, Teen Choice Award, Blockbuster Entertainment Award), wziął udział w innych produkcjach komediowych – w romantycznej produkcji Teda Demme’a „Piękne dziewczyny” (1996), muzycznym filmie „W rytmie serca” z Johnem Turturro i Bridget Fondą (1996) i w obyczajowej komedii Franka Oza „Przodem do tyłu” z Kevinem Klinem (1997).

ycipk-3gxarf

Później zagrał jeszcze w komedii kryminalnej „O czym marzą faceci” z Michaelem Douglasem i Liv Tyler (2001) oraz w filmie sensacyjnym „Gang braci” (2002), zanim zadebiutował jako reżyser thrillera „Miasto duchów” (2002) z udziałem Gérarda Depardieu, Stellana Skarsgårda i swoim własnym.

* W 2004 roku wystąpił w głównej roli w komedii „Pracownik miesiąca”, zaś przede wszystkim dał swój najbardziej utytułowany występ w głośnym dramacie Paula Haggisa „Miasto gniewu”. Za rolę oficera Ryana otrzymał nominację do Oskara, BAFTA, Złotego Globu i Empire Award, nagrody: Independent Spirit i Sierra oraz Screen Actors Guild i Black Reel Awards (dla całego zespołu).*

W kolejnych latach wystąpił m.in. w filmie Kevina Bacona „Loverboy” z Kyrą Sedgwick (2005), zagrał główną rolę Henry’ego Chinaskiego, bohatera powieści Charlesa Bukowskiego, stanowiącego alter ego pisarza, w norwesko-amerykańskim „Factotum” Benta Hamera (2005), pojawił się obok Lindsay Lohan i Michaela Ketona w familijnej komedii fantasy„Garbi – Super bryka” (2005) oraz obok Kate Hudson, Owena Wilsona i Michaela Douglasa w komedii „Ja, Ty i On” (2006).

Prywatnie, aktor jest kolekcjonerem płyt winylowych. Swoje zbiory uzupełnia m.in. dzięki zakupom na pchlich targach, których jest miłośnikiem.

Data urodzenia

18.02.1964

Miejsce urodzenia

New Rochelle, Nowy Jork, USA

Reżyser

Miasto duchów (2002) (Sophie)

Oz ()

Scenarzysta
Filmografia

Sposób na blondynkę (1998) (Pat Healy)

Za wszelką cenę / To die for (1995) (1995) (Larry Maretto)

Dzikie żądze (1998) (Sam Lombardo)

Flamingo Kid, The (1984) (Jeffrey Willis)

Rumble Fish (1983) (Rusty James)

Drugstore cowboy (1989) (Bob)

O czym marzą faceci (2001) (Randy)

Frankie Starlight (1995) (Terry Klout)

Albino Alligator (1996) (Dova)

Ogary Broadwayu (1989) (Regret)

Złote wrota (1993) (Kevin Walker)

Saint of Fort Washington, The (1993) (Matthew)

Pocałunek przed śmiercią (1991) (Jonathan Corliss)

Gang braci (2002) (Fritzy)

Miasto duchów (2002) (Jimmy Cremming)

Przodem do tyłu (1997) (Cameron Drake)

Pitch (1997) (Siebie)

Mr. Wonderful (1993) (Gus)

My Bodyguard (1980) (Melvin Moody)

Big Town, The (1987) (J.C. Cullen)

Kraina złoczyńców (2014) (Jesse Weiland)

Art of the Steal, The (2013) (Nicky Calhoun)

Pawn Shop Chronicles (2013)

Nieprawdopodobna dziewczyna (2012) (George / Bousche)

Cena prawdy (2008) (Patton Dubois)

Loverboy (2005) (Mark)

Chętni na kasę (2010) (Detektyw Jack Welles)

Joe Strummer - niepisana przyszłość (2007) (siebie)

Factotum (2005) (Hank Chinaski)

Over the Edge (1979) (Richie)

Księżyc kłamców (1981) (Jack Duncan)

Wild Rides (1982)

Rebel (1985) (Rebel)

Kansas (1988) (Doyle Kennedy)

Native Son (1986) (Jon)

Stare wygi (2009) (Barry)

Opancerzony (2009)

Pracownik miesiąca (2006) (David Walsh)

Ja, ty i On (2006) (Carl Peterson)

Garbi Super Bryka (2005) (Trip Murphy)

Miasto gniewu (2005) (funkcjonariusz Ryan)

Małe kochaniątka (1980) (Randy)

Samotnicy (1992) (Cliff Poncier)

Beautiful Girls (1996) (Tommy 'Birdman' Rowland)

W rytmie serca (1996) (Jay Phillips)

Wyrzutki (1983) (1983) (Dallas Winston)

Target (1985) (Chris Lloyd)

W starym, dobrym stylu (2017)

Dom, który zbudował Jack (2018) (Jack)

ycipk-3gxarf
ycipk-3gxarf
ycipk-3gxarf