Trwa ładowanie...
d1mxegc
d1mxegc

Paweł Wilczak - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Poznań, Polska

Filmografia:

Billboard (1998) (złodziej samochodu)

ESD (1987) (chłopak na imprezie)

Kiedy Rozum Śpi (1992) (Mateusz)

Ostatnia misja (2000) (aspirant Kowal)

Kiler-ów 2-óch (1999)

Enduro Bojz (2000) (drwal)

Sezon na Leszcza (2000) (barman)

Stacja (2001) (Kiwak)

Haker (2002) (2002) (Kosa)

Chomik (2011)

Sfora - Bez litości (2002) (Walerian Duch)

Wesele (2004) (2004) (szwagier)

Bellissima (2000) (Kuba, sąsiad)

Ostra randka (2012) (Mariusz Kurski)

Reguły gry () (Jacek Lisowski)

Sfora (serial) () (Walerian Duch)

Usta Usta () (Adam)

Faceci do wzięcia () (Roman Jackiewicz)

Chaos (2005) (Er)

Kasia i Tomek () (Tomek)

1968. Szczęśliwego Nowego Roku (1992) (Marek Włodarczak)

Ekstradycja () (Jurij Ałgarski)

Weekend (2010) (Norman)

Złoty środek (2008) (Bogumił)

Prawo miasta () (Marek Henzel)

7 Krasnoludków – historia prawdziwa (2004) (Dołek)

Jestem (2005) (ojciec 'Kuleczki')

Pajęczarki (1993) (Dziennikarz w redakcji)

Pożegnanie z Marią (1993) (uciekinier)

Gry uliczne (1996) (alfons)

Na dobre i na złe ()

Zdjęcie
Podziel się

Znany i lubiany aktor filmowy i telewizyjny. Popularność na dużą skalę przyniosły mu serialowe role: uroczego Mareczka w „Na dobre i na złe”, gangstera Jurija w „Ekstradycji”, jednego z „Facetów do wzięcia”, zaś przede wszystkim tytułowego bohatera sitcomu „Kasia i Tomek”.

Urodził się 29 lipca 1965 roku w Poznaniu, studiował w Łodzi. Zgodnie z tradycją rodzinną chciał zostać lekarzem i dwukrotnie, bez powodzenia zdawał na Akademię Medyczną. Absolwentem Wydziału Aktorskiego łódzkiej ‘filmówki’ został w 1989 roku, jednak na prawdziwy przełom w karierze musiał poczekać ponad dekadę. W międzyczasie grywał zarówno na małym, jak i dużym ekranie, przez pewien czas był też związany ze sceną warszawskiego Teatru Nowego.

Na ekranie zadebiutował jeszcze podczas studiów, jako jeden z uczestników imprezy sylwestrowej w młodzieżowym filmie „ESD” Anny Sokołowskiej, na podstawie słynnej „Jeżycjady” Małgorzaty Musierowicz (1986).

Później przez wiele lat pojawiał się właściwie wyłącznie w epizodach – jako modlący się mężczyzna w „Pannach i wdowach” Janusza Zaorskiego (1991), dziennikarz w „Pajęczarkach” Barbary Sass (1993), alfons w „Grach ulicznych” Krzysztofa Krauzego (1996), złodziej samochodu w „Billboardzie” Łukasza Zadrzyńskiego (1998) i ‘człowiek Lipskiego’ w komedii "Kiler-ów 2-óch” Juliusza Machulskiego (1999).

d1mxegc

Rozpoznawalność i status gwiazdy ekranu przyniosły mu role serialowe – gangstera Jurija we wszystkich trzech odsłonach „Ekstradycji” Wojciecha Wójcika (1995,1996, 1998), sympatycznego salowego Mareczka w bijącym rekordy popularności serialu „Na dobre i na złe” (2000-2003), zaś przede wszystkim - tytułowego bohatera sitcomu „Kasia i Tomek” z Joanną Brodzik (2002-2003).

Lata emisji „Kasi i Tomka” wyznaczają szczyt popularności Wilczaka, czego najlepszym miernikiem była przyznana przez telewizyjną publiczność Telekamera (2004), jak również statuetka ‘Wiktora 2002’ oraz nagroda dla najlepszego aktora komediowego na IV Festiwalu Dobrego Humoru w Trójmieście (2003).

W międzyczasie wziął udział w kilku głośnych produkcjach filmowych - pojawił się jako barman w „Sezonie na leszcza” Bogusława Lindy 2000, zagrał drwala w „Enduro bojz” Piotra Starzaka 2000 i sąsiada Kubę w głośnej i wielokrotnie nagradzanej „Bellissimie” Artura Urbańskiego 2000, a także goryla ‘Kiwaka’ w „Stacji” Piotra Wereśniaka 2001 i ‘Kosę’ w „Hakerze” Janusza Zaorskiego 2002. Ponownie spotkał się też z Wójcikiem na planie „Ostatniej misji” (1999), serialu „Sfora” oraz jego filmowego spin-offu: „Bez litości” (oba z 2002 roku).

W 2004 roku zagrał znaczący epizod w słynnym „Weselu” Wojciecha Smarzowskiego, a rok później wziął udział w debiutanckim „Chaosie” Xawerego Żuławskiego i ponownie pojawił się u boku swojej serialowej partnerki z "Na dobre i na złe", Edyty Jungowskiej, na planie filmu „Jestem” Doroty Kędzierzawskiej. Para zagrała rodziców głównej, dziecięcej bohaterki - 'Kuleczki'.

Rok 2006 to powrót do roli policjanta Ducha w kontynuacji serialu „Fałszerze. Powrót sfory” Wójcika, jak również rola pedantycznego Romana w sitcomie „Faceci do wzięcia” z Cezarym Pazurą, natomiast 2007 – pierwszoplanowy występ w roli oficera policji w serialu sensacyjno-kryminalnym „Prawo miasta” Krzysztofa Langa.

d1mxegc

Ostatnią produkcją z udziałem aktora była głośna komedia „Złoty środek” Olafa Lubaszenki, w której wcielił się w postać charakteryzatora Bogumiła – wuja głównej bohaterki, granej przez Annę Przybylską (2009).

d1mxegc
d1mxegc