Trwa ładowanie...
d2dd424

Skarby kuchni tybetańskiej

Najnowsze informacje
Oceń jako pierwszy:
Share
d2dd424

Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie – oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby. Oto smaki kraju na Dachu Świata. Przez pokolenia farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych „skarbami Tybetu”. Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy, wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie zobaczą, jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem. Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. W pewnym momencie może się okazać, że lokalna
sztuka kulinarna zacznie przechodzić do historii.

Skarby kuchni tybetańskiej
Tytuł oryginalny

Taste of Tibet, A

Gatunek

dokumentalny

Kraj produkcji

Chiny

Rok produkcji

2012

Czas trwania

52 min.

Obsada

Podziel się opinią

Share
d2dd424

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dd424
d2dd424
d2dd424