Skarby kuchni tybetańskiej
Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie – oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby. Oto smaki kraju na Dachu Świata. Przez pokolenia farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj. W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych „skarbami Tybetu”. Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy. Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy, wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie zobaczą, jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem. Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. W pewnym momencie może się okazać, że lokalna
sztuka kulinarna zacznie przechodzić do historii.
Skarby kuchni tybetańskiej
Tytuł originalny | Taste of Tibet, A |
Gatunek | dokumentalny |
Kraj produkcji | Chiny |
Rok produkcji | 2012 |
Czas trwania | 52 min. |
Obsada |