ycipk-1jd5j7
ycipk-1jd5j7

Stanisław Różewicz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1jd5j7

Wybitny reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta. Współzałożyciel i kierownik Zespołu Filmowego „Tor”. Pedagog i wychowawca pokoleń studentów łódzkiej „filmówki”.

Urodził się 16 sierpnia 1924 roku w Radomsku, do którego jego rodzina przeprowadziła się kilka lat wcześniej spod Łodzi. Stanisław był młodszym bratem Tadeusza – poety i dramaturga – oraz Janusza - poety, żołnierza AK. Janusz Różewicz nie przeżył wojny, a jego braciom pisany był udział w życiu kulturalnym powojennej Polski.

Po maturze ukończonej po wojnie (1946) Różewicz podejmował pierwsze próby filmowe u boku Jerzego Zarzyckiego, jako asystent reżysera. Jeszcze w tym samym roku zrealizował wspólnie z Wojciechem Jerzym Hasem krótkometrażowy film dokumentalny „Ulica Brzozowa”, na samodzielny debiut przyszło mu jednak poczekać do 1953 roku, kiedy zrealizował socrealistyczną „Trudną miłość”. Z filmu tego Różewicz nie był zadowolony niemniej scenariusz Bratnego stworzył mu możliwość usamodzielnienia się jako twórcy, dzięki czemu do kolejnego obrazu - „Trzy kobiety” (1956) przystąpił już jako opierzony reżyser.

Na przełomie lat 50-tych i 60-tych, kiedy kształtowała się tzw. szkoła polska (Wajda, Munk), Różewicz ustawiał się w pewnego rodzaju opozycji wobec głównego nurtu filmów wojennych i podkreślał swoją autonomiczność poprzez takie obrazy, jak chociażby „Wolne miasto” czy „Świadectwo urodzenia”. Różewicz kształtował swój własny język mówienia o koszmarze II wojny światowej.

W latach 60-tych do głosu doszedł duet braci Różewiczów, wspólnie z Tadeuszem tworzyli scenariusze, a Stanisław reżyserował. Tak powstały „Świadectwo urodzenia” (1961), „Echo” (1964), „Piwo” (1965) czy „Mąż pod łóżkiem” (1967). Różewicz sięgał też odważnie po inne motywy, jak chociażby: „Na melinę” czy „Westerplatte” z 1967 roku, na podstawie scenariusza Jana Józefa Szczepańskiego.

ycipk-1jd5j7

W tym samym, 1967 roku reżyser podjął decyzję o współtworzeniu Zespołu Filmowego „Tor” i objął jego kierownictwo artystyczne do 1968 roku. Do funkcji tej powrócił w 1972 roku i piastował ją aż do roku 1980. W lata 70-te wszedł filmem „Romantyczni” (1970), niedługo później była „Szklana kula” (1972) na podstawie scenariusza, sprawdzonego już wcześniej Kornela Filipowicza.* Różewicza nie opuszczała tematyka historyczna – zarówno „Opadły liście z drzew” (1975, Nagroda Główna Jury FPFF w Gdyni), jak i „Pasja” (1977, Złote Lwy na FPFF w Gdyni), a także „Ryś” (1981) były osadzone w historycznym obrazie świata.*

Zaczerpnął z klasyki realizując w roku 1983 „Pensję pani Latter” na podstawie „Emancypantek” Prusa, a w 1985 roku „Diabła” według Guy de Maupassanta.

* W 1985 roku po raz drugi triumfował na FPFF w Gdyni, jako twórca „Kobiety w kapeluszu” z Hanną Mikuć w roli głównej. W latach 90-tych był aktywny w Teatrze Telewizji, dla którego wyreżyserował w tym okresie szereg sztuk. Kilka razy w swojej karierze reżyserował spektakle sceniczne m.in. dla Teatru Wybrzeże w Gdańsku oraz teatrów: Studio, Polskiego i Powszechnego w Warszawie.*

Na przełomie lat 90-tych i nowego stulecia, twórca powoli żegnał się z publicznością poprzez realizację filmu w pewnym sensie biograficznego – krótkometrażowej „Kinemy”, historii najstarszego kina w rodzinnym Radomsku. W 2007 roku powrócił, aby stworzyć prawdziwie autobiograficzny, krótkometrażowy film „Gdzie zabawki z tamtych lat”, opowiadający o zabawkach braci Różewiczów.

* Stanisław Różewicz był za swoją twórczość wielokrotnie nagradzany. Dość wspomnieć „Złote grona” na przeglądach filmów w Łagowie w 1977 i 1985; nagrodę za całokształt twórczości na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej „Prowincjonalia” we Wrześni; Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski „za wybitne zasługi dla kultury narodowej, za osiągnięcia w pracy twórczej”. Ukoronowaniem kariery była Nagroda Specjalna „Platynowe Lwy” na 33. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni w 2008 roku. Stanisław Różewicz zmarł w niespełna dwa miesiące później w Warszawie.*

ycipk-1jd5j7
Data urodzenia

16.08.1924

Miejsce urodzenia

Radomsko, Polska

Data śmierci

09.11.2008

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Struktura kryształu (1969) (opieka artystyczna)

Świadectwo urodzenia (1961) (reżyseria, scenariusz)

Głos z tamtego świata (1962) (reżyseria)

Wir (1983) (opieka artystyczna)

Miasto nieujarzmione (1950) (asystent reżysera)

Trudna miłość (1953) (reżyseria, scenariusz)

Trzy kobiety (1956) (reżyseria)

Dzień ostatni - dzień pierwszy (1965) (reżyseria)

Romantyczni (1970) (reżyseria, scenariusz)

Szklana kula (1972) (reżyseria, scenariusz)

Kobieta w kapeluszu (1984) (reżyseria, scenariusz)

Samotność we dwoje (1968) (reżyseria, scenariusz)

Nocny gość (1989) (1989) (reżyseria, scenariusz, dialogi)

Warszawska premiera (1950) (współreżyseria, scenariusz)

Pierwsze dni (1951) (współreżyseria)

Echo (1964) (1964) (reżyseria, scenariusz)

Opadły liście z drzew (1975) (Sęp)

Pasja (1977) (1977) (reżyseria)

Pensja Pani Latter (1982) (reżyseria)

Diabeł (1985) (1985) (reżyseria, scenariusz)

Anioł w szafie (1987) (reżyseria, scenariusz)

Palec boży (1972) (opieka artystyczna)

Piekło i niebo (1966) (reżyseria)

Drzwi w murze (1974) (reżyseria, scenariusz)

Współczesna nowela polska (1965) (reżyseria, scenariusz)

Wolne miasto (1958) (reżyseria)

Godziny nadziei (1955) (współpraca reżyserska)

Westerplatte (1967) (reżyseria)

Ocalenie (1972) (1972) (opieka artystyczna)

ycipk-1jd5j7
ycipk-1jd5j7