ycipk-4b2o91
ycipk-4b2o91

Tim Matheson - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Glendale, Kalifornia

Reżyser:

Jej szerokość Afrodyta ()

Suits: W garniturach ()

White Collar: Biały kołnierzyk ()

Zabójcze umysły: Okiem sprawcy ()

Threshold - Strategia przetrwania ()

Breach of Conduct (1994) (Col. Andrew Case)

Filmografia:

Tylko miłość (1999) (Marty)

Cała Ona (1999) (Harlan Siler)

While Justice Sleeps (1994) (Winfield 'Win' Cooke)

Yours, Mine and Ours (1968) (Mike Beardsley)

Impulse (1974) (Stuart)

Sex Story (2011) (Ojciec Eliego)

Woman Who Sinned, The (1991) (Michael Robeson)

Siła magnum (1973) (Oficer Phil Sweet)

Wieczny Student (2002) (Vance Wilder Sr)

Solar Crisis (1993) (Steve Kelso)

Za głosem serca (1926) (John Daly)

Hart of Dixie () (Dr Brick Breeland)

Oczy nocy (1993) (William Tauber)

Czarna Owca (2006) (Al Donnelly)

Twoje, moje i nasze (2005) (Mike Beardsley)

Body Wars (1989) (Kapitan Braddock)

Zwariowany Fred (1991) (Charles)

Fletch (1985) (Alan Stanwyk)

Divorce American Style (1967) (Mark Harmon)

To Be or Not to Be (1983) (Porucznik Andre Sobinski)

1941 (1979) (Kapitan Loomis Birkhead)

Bonanza () (Griff King)

Prezydencki poker () (Wiceprezydent John Hoynes)

Laleczka (2019) (2019) ( Henry Kaslan )

Tim Matheson Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY
Podziel się

Tim Matheson – amerykański reżyser, producent i aktor, który gra zarówno w filmach, jak i w serialach.

Tim Matheson – kariera

Tim Matheson (właściwie Timothy Lewis Matthieson) urodził się 31. grudnia 1947 roku w Gendale w stanie Kalifornia. Wychowywał się w San Fernando Valley. W 1958 roku Tim Matheson został dostrzeżony przez hollywoodzkiego agenta. Mając 13 lat, Tim Matheson zadebiutował w serialu wyprodukowanym przez stację CBS „Okno na główną ulicę”. Następnie w latach 1962 – 63 zagrał w dwóch sitcomach „Wiercipięta” oraz „Moi trzej synowie”. Na dużym ekranie Tim Matheson zadebiutował w komedii „Rozwód po amerykańsku” (1967) z Debbie Reynolds w roli głównej. Natomiast w 1968 zagrał w filmie „Twoje, moje i nasze” u boku Lucille Ball i Henry'ego Fondy.

Tim Matheson jest najbardziej znany z roli w serialu „Bonanza” (1972 – 1973), w którym zagrał Griffa Kinga. Z kolei w filmie sensacyjnym „Siła magnum” (1973) zagrał u boku Clinta Eastwooda, a w obrazie „W krzywym zwierciadle: Menażeria” (1978) wystąpił z Johnem Belushim.

ycipk-4b2o91

Tim Matheson jako reżyser zadebiutował, kręcąc kilka odcinków serialu „St. Elsewhere” (1982), w którym grał Denzel Washington. Następnie wyreżyserował thriller telewizyjny „Kodeks oficerski” (1994). Grając szeryfa Matthew Doonera w serialu „Jezioro wilków” (2001), kręcił również odcinki do takich serialów jak: Prezydencki poker (1999 – 2006), Świry (2005), „Białe kołnierzyki” (2009) czy „W garniturach” (2011).

Tim Matheson – z kim często pracuje?

  • Z aktorem Ernie Hudsonem – przy serialach St. Elsewhere, Bez śladu (2002), „Las Vegas” (2003), Dowody zbrodni (2003), Zabójcze umysły (2005), „Świry”, „Białe kołnierzyki”, „Doktor Hart” (2011);
  • Z aktorką Lauren Stamile – przy serialach „Prezydencki poker”, „Bez śladu”, „Dowody zbrodni”, „Zabójcze umysły”, Wzór (2005), „Tożsamość szpiega” (2007), „Jej szerokość Afrodyta” (2009), The good guys (2010);
  • Z aktorem Garym Colem – przy filmie „Grunt to rodzinka II” (1986) oraz przy serialach „Prezydencki poker”, „Wzór”, „Świry”, „The good guys”, „Doktor Hart”, „W garniturach”.

Tim Matheson – nominacje

  • Critics Choice Television Awards – nominacja za rolę Ronalda Reagana w filmie telewizyjnym „Killing Reagan” (2016);
  • Nagroda Emmy 2002 i 2003 – nominacja za rolę wiceprezydenta Johna Hoynesa w serialu „Prezydencki poker”.
ycipk-4b2o91

Tim Matheson – ciekawostki

  • Tim Matheson podkładał głos pod Jonny'ego Questa w serialu dla dzieci „Przygody Jonny'ego Questa” (1964);
  • Tim Matheson ma troje dzieci z tancerką baletową Megan Murphy Matheson (1985 – 2012): Molly, Emmę i Coopera;
  • W filmie „Menażeria” zagrał snoba cierpiącego na zaburzenia seksualne. Po latach, musiał tłumaczyć fanom, że nie świadczy płatnych usług seksualnych;
  • Pierwszą żonę, Jennifer Leak (1969 – 1971) poznał na planie zdjęciowym filmu „Twoje, moje i nasze”;
  • Nakręcił swoją część „Za linią wroga: Kolumbia” (2009) w dwa dni;
  • W filmach „Menażeria” i „1941” (1979) postaci grane przez Tima Mathesona miały na nazwisko Stratton;
  • W 2008 roku zagrał w spocie reklamowym Volkswagena;
  • Tim Matheson miał zagrać Indianę Jonesa w Poszukiwaczach zaginionej Arki (1981), jednak rolę ostatecznie dostał Harrison Ford;
  • W 1998 roku Tim Matheson wystąpił w teledysku Reby McEntire „Forever love”.
ycipk-4b2o91
ycipk-4b2o91
ycipk-4b2o91