Trzech kandydatów na stanowisko prezesa TVP

Trzech kandydatów na stanowisko prezesa TVP
d3cdikp

Trzy osoby, spośród 11 kandydatów, przeszły do dalszego etapu konkursu na prezesa TVP - poinformował wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej TVP Robert Rynkun-Werner. Wśród zakwalifikowanych do dalszego etapu konkursu jest p.o. prezes Andrzej Urbański.

Pozostałych 8 kandydatów nie spełniło wymogów formalnych; ich oferty nie zawierały np. wszystkich niezbędnych dokumentów. Dwaj kandydaci zakwalifikowani, oprócz Urbańskiego, do dalszego postępowania to były dyrektor ośrodka bydgoskiego TVP Andrzej Szmak i reżyser Dariusz Zawiślak. Według informacji uzyskanych przez PAP w RN TVP, w konkursie nie startował odpowiedzialny za ośrodki regionalne w TVP Sławomir Siwek.

Rada Nadzorcza podała nazwiska kandydatów odrzuconych z przyczyn formalnych. Są to Jan Bocian, Piotr Dmochowski-Lipski, Andrzej Jurga, Piotr Lech Pasiński, Aleksandra Rzońca, Andrzej Jerzy Sajkiewicz, Jolanta Siedlikowska i Anira Wojan. We wtorek rano do Rady nadeszła jeszcze jedna koperta, ponieważ zgłoszenie nastąpiło po terminie, dokumenty w nienaruszonym stanie odesłano nadawcy.

d3cdikp

Rozmowy kwalifikacyjne odbędą się 3 kwietnia 2007. Głosowanie w sprawie wyboru prezesa TVP odbędzie się na posiedzeniu Rady Nadzorczej 4 kwietnia 2007 r.

We wtorek Rada Nadzorcza TVP przystąpiła do otwierania kopert z nazwiskami kandydatów na prezesa spółki, by sprawdzić, czy oferty spełniają wymogi formalne.

Zgodnie z warunkami konkursu, kandydat na stanowisko prezesa TVP powinien m.in. mieć wykształcenie wyższe, co najmniej 7-letni staż pracy, w tym co najmniej 3-letni na stanowisku kierowniczym, złożyć oświadczenie lustracyjne.

Od 27 lutego obowiązki prezesa TVP pełni Andrzej Urbański, oddelegowany do zarządu jako członek Rady Nadzorczej TVP po odwołaniu z funkcji prezesa Bronisława Wildsteina.

Podziel się opinią