Czy krytyk kulinarny potrafi gotować? GRUBE ROZMOWY odpowiedzą na to pytanie.
Od kilku tygodni wszyscy fani programów kulinarnych mogą śledzić autorski program jednego z najbardziej rozpoznawalnych managerów restauracji w Polsce. Program nosi tytuł "Grube rozmowy" i co tydzień zaprasza nas na nowe ciekawe spojrzenie o polskiej gastronomii.
Nietuzinkowy format
Nowy program wideo jest realizowany w dość niespotykanym i ciekawym stylu. Większość fanów rozmów o gotowaniu i samego gotowania kojarzy programy kulinarne, które odbywają się po prostu w dobrze wyposażonej kuchni. Jak jest tutaj?
Paweł odwiedza swoich gości w kamperze, a do tego w tym kamperze gotują. To prawdopodobnie jedyna okazja do tego, aby podziwiać wybitnych znawców i kucharzy przy małej kuchence w samochodzie. Co z tego wychodzi? Przekonajcie się sami w kolejnych odcinkach.
Nie tylko jedzenie
Gastronomia to motyw przewodni, ale za tym co widzimy na talerzu stoi mnóstwo procesów o których często nie mamy pojęcia. Jak prowadzić restauracje? Jak zarządzać zespołem? Jak zdobywać wiedzę i doświadczenie? Na te i wiele więcej innych pytań na pewno odpowie Paweł Gruba oraz jego goście. W programie znajdzie się też wiele smaczków i ciekawostek o gościach, którzy na co dzień gotują w topowych restauracjach.
Mistrzowie w swoim fachu
Goście GRUBYCH ROZMÓW to prawdziwi mistrzowie. Jeśli rozmawiać o sushi to z mistrzem świata. Jeśli o historii i trendach to z Kurtem Schellerem. Jeśli przybliżyć branżę cateringów dietetycznych to tylko przez taki, który serwuje w pudełkach comber z jelenia. Bo przecież jeśli chcemy dowiedzieć się czegoś ciekawego to jedynie od najlepszych.
Każdy odcinek jest podzielony na dwie lub trzy części [...]
Pierwsza, najdłuższa część to rozmowa w formie wideo podcastu. Rozmowy dotyczą szeroko pojętej gastronomii, biznesu, życia zawodowego gości oraz przyszłości różnych gałęzi branży. Do tego od czasu do czasu Paweł organizuje "tasting" gdzie możemy zobaczyć wiele ciekawych dań i poznać opinie wybitnych specjalistów.
Druga od niedawna polega na specyficznym teście, który Paweł przeprowadza na swoich gościach. Polega to na wybraniu jednej z dwóch możliwych opcji spośród wielu szalonych i ciekawych zestawień.
Trzecia to właśnie to z czym wszyscy kojarzymy programy gastronomiczne, czyli gotowanie i to w nie standardowy sposób. Goście mają za zadanie przyrządzić dania, które są dla nich wyjątkowo ważne i kryją się za nimi różne historie.
Czy krytyk zna się na gotowaniu? | Magda Grzebyk
Goście to polska śmietanka kulinarna
Wśród gości, których już mogliśmy poznać, była jedna z najbardziej rozpoznawalnych krytyczek kulinarnych - Magda Grzebyk a także, szef, który często nazywany jest szefem wszystkich szefów, czyli Kurt Scheller. W kolejnych odcinkach nie zabraknie wielu innych utytułowanych kucharzy, którzy znaleźli sposób siebie i swoją kuchnię.
Prowadzący
Paweł Gruba jest doskonale znany z programu Hell’s Kitchen gdzie był managerem sali przez 6 sezonów. Od dawna zajmuje się kulinariami, na co dzień doradza restauracjom, jak lepiej funkcjonować i jak podnosić poziom kuchni i obsługi gości.
Co tydzień w niedziele nowe odcinki można śledzić na kanale https://www.youtube.com/channel/UCl05gkZH61hAlV5n_n5y55A
WP Film na: