ycipk-23ouxv
ycipk-23ouxv

Elżbieta Starostecka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Rogów koło Radomska, Polska

Filmografia:

Skradziona kolekcja (1979) (Janka Powsińska, przyjaciółka Joanny)

Koniec naszego świata (1964) (Julia Stein)

Pieczone gołąbki (1966) (Dziennikarka)

Przypadek Pekosińskiego (1993) (Pani Wanda)

Panienka z okienka (1964) (Nimfa w przedstawieniu)

Piekło i niebo (1966) (Anioł stróż)

Trędowata (1976) (1976) (Stefcia Rudecka)

Rzeczpospolita babska (1969) (plutonowy Jadwiga Rymarczyk)

Prom (1970) (Hanka)

Jak rozpętałem drugą wojnę światową (1969) (Tancerka w knajpie)

Lalka (1968) (Ewelina, żona barona Dalskiego)

Noce i dnie (1975) (Teresa Ostrzeńska)

Zdjęcie
Podziel się

Polska aktorka i piosenkarka. Bardzo popularna w latach 70., występuje sporadycznie od 1982 roku. Ma na swoim koncie wiele kultowych ról. Grała m.in. w „Trędowatej”, „Lalce” czy „Nocach i dniach”.

* Elżbieta Starostecka urodziła się 6 października 1943 roku w Rogowie koło Radomska. Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi (1965).*W tym samym roku zadebiutowała na scenie w teatrze. W latach 1965-66 występowała w Teatrze im. Bogusławskiego w Kaliszu, w latach 1966-72 w Teatrze Nowym w Łodzi. Od roku 1972 aktorka scen warszawskich: Teatru Rozmaitości (1972-80) i Teatru Ateneum (od 1980).

Na ekranie debiutowała w 1963 roku. Grała w filmach: "Lalka" W.J. Hasa (1968), "Rzeczpospolita babska" H. Przybyła (1969), "Prom" J. Afanasjewa (1970),* "Noce i dnie" J. Antczaka (1975), "Trędowata" J. Hoffmana*(1976) jako Stefania Rudecka.

W 1977 otrzymała nagrodę "Złote Grono" na LLF w Łagowie dla najpopularniejszego aktora sezonu filmowego 1976/77. Z kolei w 1979 roku zdobyła nagrodę Przewodniczącego ds. Radia i Telewizji za wybitną współpracę artystyczną z radiem i telewizją.

ycipk-23ouxv

Jej mężem jest znany polski kompozytor Włodzimierz Korcz.Ma z nim syna Kamila Jerzego (ur. 1971) i córkę Annę Marię (ur. 1982).

ycipk-23ouxv
ycipk-23ouxv
ycipk-23ouxv