Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Hal Holbrook - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Wszechstronny i utalentowany amerykański aktor starszego pokolenia. Przez lata znany niemal wyłącznie z występów na scenie i w telewizji, sporadycznie jedynie pojawiał się w nieco bardziej wyrazistych rolach w filmach kinowych. Amerykańskiej publiczności znany szczególnie z jednoosobowego show „Mark Twain Tonight!”, z którym w latach 1954-2005 dał ponad 2 tysiące przedstawień.

Urodził się 17 lutego 1925 roku w Cleveland w stanie Ohio. Studiował aktorstwo na Denison University, z trzyletnią przerwą na służbę w wojsku podczas II wojny światowej. W 1945 roku poślubił aktorkę, Ruby Holbrook, z którą stworzył zgrany duet sceniczny. Idea ich wspólnego show opierała się na przeprowadzaniu „wywiadów” ze znanymi (niekoniecznie żyjącymi) osobistościami. W efekcie, wszystko to ewoluowało w kierunku wspomnianego wyżej, najbardziej znanego przedstawienia z udziałem aktora.

„Mark Twain Tonight!” miało swoją premierę w 1954 roku w Pensylvanii.

Dwa lata później Holbrook po raz pierwszy wystąpił z show na scenie off- Broadwayu, a w 1966 trafił z nim na sam Broadway.

Jego grę miała okazję podziwiać publiczność europejska, również ta zza żelaznej kurtyny, Holbrook zasłynął bowiem jako pierwszy aktor amerykański, który po wojnie zdecydował się grać w krajach bloku wschodniego. Sam miał zaszczyt wystąpić przed prezydentem Eisenhowerem.

Qaqwqwrqw

W 1967 roku show doczekało się telewizyjnej wersji, przynosząc aktorowi pierwszą z 12 nominacji do nagrody Emmy.

W międzyczasie został gwiazdą opery mydlanej „The Brighter Day”, z którą związany był w latach 1956-62.

Rok 1966 był wyjątkowo szczęśliwy dla Holbrooka – nie tylko trafił na Broadway ze swoim show, ale też zadebiutował w filmie, i to od razu u Sidneya Lumeta w „The Group”.

W kolejnych latach i dekadzie pojawiał się przede wszystkim w produkcjach telewizyjnych, sporadycznie biorąc udział w filmach kinowych.

Jednym z wyjątków był występ u boku Clinta Eastwooda w sequelu „Brudnego Harry’ego” - „Siła Magnum” (1973), czy udana i chwalona przez krytykę kreacja w filmie „Wszyscy ludzie prezydenta” (1976) Alana J. Pakuli z Dustinem Hoffmanem i Robertem Redfordem.

Qaqwqwrqw

Sukcesy w telewizji miały swoje przełożenie na nagrody – to właśnie w dekadzie lat 70-tych Holbrook zebrał najwięcej nagród Emmy – w 1971 roku za rolę w serialu „The Bold Ones: The Senator”, w 1974 – dwie nagrody Emmy za rolę w dramacie TV „Pueblo”, a w 1976 – za główną kreację w mini- serialu „Lincoln” (1974).

W 1989 roku otrzymał jeszcze jedną nagrodę telewizyjną za występ w dokumentalnym „Portrecie Ameryki”.

Na przełomie lat 70-tych i 80-tych pojawiał się zarówno w wysokobudżetowych produkcjach („Julia” 1977, „Capricorn One” 1978), mniejszych thrillerach i dramatach (m.in. „The Star Chamber” 1983), jak również w horrorach („Mgła” 1980 Johna Carpentera, „Creepshow” 1983 George’a A. Romero wg Stephena Kinga).

Nieustannie był obecny na małym ekranie, gdzie wystąpił m.in. u boku drugiej żony, Katharine Ross w filmie „Murder By Natural Causes” (1979). Kilkakrotnie wcielał się w postaci autentycznych, bądź fikcyjnych prezydentów: w niskobudżetowej produkcji „Porwanie prezydenta” (1980), jako John Adams w mini- serialu „George Washington” (1984), czy – ponownie – jako Abraham Lincoln na planie obu części popularnego również w Polsce mini - serialu „Północ - Południe” (1985-86).

W latach 1986-89 związany był ze znanym serialem komediowym „Projektantki”, a w latach 1990-94 – z „Evening Shade”. Na przełomie lat 80-tych i 90-tych dał kilka znaczących występów również w filmach kinowych, w 1987 roku pojawiając się w głośnym obrazie Olivera Stone’a „Wall Street” z Michaelem Douglasem w roli głównej, a w 1994 – w znanym thrillerze Sydneya Pollacka, zatytułowanym „Firma” z Tomem Cruisem.

Qaqwqwrqw

Rok 2000 to występ u boku Roberta De Niro w filmie „Siła i honor”, a 2001 – rola w dramacie „The Majestic” z Jimem Carreyem.

Za drugoplanową kreację w filmie Seana Penna „Into the Wild” (2007), w wieku 83 lat otrzymał swoją pierwszą nominację do Oscara. W 2009 roku zagrał w filmie "That Evening Sun". Rok 2011 to rola w filmie "Woda dla słoni".

Data urodzenia

17.02.1925

Miejsce urodzenia

Cleveland, Ohio

Filmografia

Wall Street (1987) (Lou Mannheim)

Siła i honor (2000) (Mr. Pappy)

Pokerzyści (2003) (profesor)

Firma (1993) (Oliver Lambert)

Kawaler / The Bachelor (1999) (1999) (Roy O'Dell)

Purpose (2002) (Tom Walker)

Woda dla słoni (2011) (Jacob Jankowski - starszy)

Siła magnum (1973) (Neil Briggs)

Herkules (1997) (Amphitryon, ojciec Herculesa)

Zabójstwo Randy'ego Webstera (1981) (John Webster)

Mgła / The Fog (1980) (1980) (Ojciec Malone)

Samoloty 2 (2014) (Mayday)

Promised Land (2012) (Frank Yates)

Lincoln (2012) (2012) (Francis Preston Blair)

Dzień pierwszy (1989) (Generał George Marshall)

Senator () (Hays Stowe)

Wszystko za życie (2007) (Ron Franz)

Grupa (1966) (Gus Leroy)

Trybunał (1983) (Benjamin Caulfield)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw