Postać, którą wykreowałeś uważa się za opokę gastronomii francuskiej w starciu z molekularną. Co sądzisz o debacie "Kuchnia tradycyjna" kontra "Kuchnia nowoczesna"?
Nie podoba mi się określenie "kuchnia nowoczesna" Co to oznacza? Mało i tanio? Dużo podróżuję, a np. w Azji nie słyszałem o debacie na temat nowej oraz starej kuchni chińskiej. Po prostu, jest kuchnia chińska, koniec, kropka. Kuchnia chińska przechodzi transformacje, ale wciąż bazuje na starych, wypróbowanych, tradycyjnych przepisach kulinarnych. A skoro mowa o tradycji i nowoczesności, film opowiada też o pokoleniowej wymianie. Widzimy na ekranie młodego człowieka, który zaczyna budować swoją karierę i starszego od niego mężczyznę z bogatym dorobkiem. Taka wymiana jest konieczna, ponieważ młodzi potrzebują doświadczenia starszych, natomiast starszym potrzebna jest energia młodych i ich zapał do kwestionowania istniejącego porządku. Sądzę, że postęp tkwi w międzypokoleniowej wymianie. Ten film właśnie o tym mówi, tyle że poprzez pryzmat kuchni.