Kulinarne dziedzictwo Alp

Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu skupiają się na życiu ludzi mieszkających w górach. Przyglądają się ich życiu i pracy.

Kulinarne dziedzictwo Alp

Tytuł originalnyDas Kulinarische Erbe der Alpen
Gatunekdokumentalny
Kraj produkcjiNiemcy
Rok produkcji2012
Czas trwania44 min.
Źródło artykułu:WP Film

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)