Kulinarne dziedzictwo Alp
Najwyższy łańcuch górski Europy to nie tylko ośrodki wypoczynkowe i stoki narciarskie. To także zapierające dech w piersiach widoki, różnorodna fauna i flora oraz bogate dziedzictwo kulturowe, którego niezwykle ważnym elementem jest jedzenie. Szczególnie ser. Bergkäse, Holunder, Mostkäse, Pfeffertaler – to jedynie kilka nazw serów alpejskich. Tak obszerny teren jak austriackie Alpy jest źródłem niejednego kulinarnego dzieła sztuki. Myśląc o Alpach skupiamy się jednak zazwyczaj na samych produktach, a nie na ludziach, którzy za nimi stoją. Twórcy filmu skupiają się na życiu ludzi mieszkających w górach. Przyglądają się ich życiu i pracy.
Kulinarne dziedzictwo Alp
Tytuł originalny | Das Kulinarische Erbe der Alpen |
Gatunek | dokumentalny |
Kraj produkcji | Niemcy |
Rok produkcji | 2012 |
Czas trwania | 44 min. |