Trwa ładowanie...
d1yk5dk
28-10-2007 03:16

Okraszony "Ratatuj"

d1yk5dk
d1yk5dk

Ostatnią gwiazdą, która użyczyła głosu w polskiej wersji językowej animacji "Ratatuj", jest telewizyjny kucharz, Karol Okrasa.

Jako znawca kulinarnego kunsztu Okrasa wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują bohaterowie: Linguini (Cezary Kosiński)
i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski).

- Cieszę się i jednocześnie żałuję - mówi Okrasa. - Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny... Przynajmniej z nosa i tuszy. Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie.

Przy okazji filmowego debiutu Karol Okrasa przygotował przepis na tytułowe danie.

d1yk5dk

- Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji - tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego - mówi Okrasa. - Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia (koniecznie świeża) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują.

A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj":

Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
4 pomidory
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 cytryna
kilka listków bazylii
1 łyżka masła
oliwa

Sposób przygotowania:

d1yk5dk

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy około 1 minuty. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Bon appétit!

Zdobywca Oscara, reżyser Brad Bird oraz twórcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiają film "Ratatuj" - najbardziej oryginalną komedię jesieni opowiadającą o niewyobrażalnej z pozoru przyjaźni. Jej bohaterami są: szczurek Remy, który ma czelność marzyć o zdobyciu sławy jako szef kuchni w pięciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz chłopak na posyłki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa sposób, by rzucić kulinarny Paryż na kolana. W polskiej wersji językowej wystąpią m.in.: Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Cezary Kosiński, Tomasz Karolak, Marian Opania i Krzysztof Kowalewski.

Film trafi do polskich kin 19 października.

d1yk5dk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yk5dk