Okraszony "Ratatuj"
Ostatnią gwiazdą, która użyczyła głosu w polskiej wersji językowej animacji "Ratatuj", jest telewizyjny kucharz, Karol Okrasa.
Jako znawca kulinarnego kunsztu Okrasa wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują bohaterowie: Linguini (Cezary Kosiński)
i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski).
- Cieszę się i jednocześnie żałuję - mówi Okrasa. - Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny... Przynajmniej z nosa i tuszy. Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie.
Przy okazji filmowego debiutu Karol Okrasa przygotował przepis na tytułowe danie.
- Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji - tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego - mówi Okrasa. - Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia (koniecznie świeża) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują.
A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj":
Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
4 pomidory
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 cytryna
kilka listków bazylii
1 łyżka masła
oliwa
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy około 1 minuty. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Bon appétit!
Zdobywca Oscara, reżyser Brad Bird oraz twórcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiają film "Ratatuj" - najbardziej oryginalną komedię jesieni opowiadającą o niewyobrażalnej z pozoru przyjaźni. Jej bohaterami są: szczurek Remy, który ma czelność marzyć o zdobyciu sławy jako szef kuchni w pięciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz chłopak na posyłki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa sposób, by rzucić kulinarny Paryż na kolana. W polskiej wersji językowej wystąpią m.in.: Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Cezary Kosiński, Tomasz Karolak, Marian Opania i Krzysztof Kowalewski.
Film trafi do polskich kin 19 października.