Okraszony "Ratatuj"
Ostatni膮 gwiazd膮, kt贸ra u偶yczy艂a g艂osu w polskiej wersji j臋zykowej animacji "Ratatuj", jest telewizyjny kucharz, Karol Okrasa.
Jako znawca kulinarnego kunsztu Okrasa wciela si臋 w posta膰 jednego z go艣ci restauracji, w kt贸rej terminuj膮 bohaterowie: Linguini (Cezary Kosi艅ski)
i szczurek Remy (Zbigniew Zamachowski).
- Ciesz臋 si臋 i jednocze艣nie 偶a艂uj臋 - m贸wi Okrasa. - Ciesz臋 si臋, 偶e zosta艂em zaproszony i mog艂em okrasi膰 kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A 偶a艂uj臋, 偶e by艂o to w艂a艣nie tylko kilka zda艅. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupe艂nie nowe wcielenie. Go艣膰, kt贸rego dubbingowa艂em, by艂 do mnie do艣膰 podobny... Przynajmniej z nosa i tuszy. Sama praca jest fascynuj膮ca. Wcielanie si臋 w kogo艣 zupe艂nie innego, w t臋 specyficzn膮 atmosfer臋 restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest si臋 zamkni臋tym w ciemnym pokoju z ma艂膮 lampk膮, to nie lada wyzwanie.
Przy okazji filmowego debiutu Karol Okrasa przygotowa艂 przepis na tytu艂owe danie.
- Moim pomys艂em na ratatouille jest sk贸rka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych zi贸艂 charakterystycznych dla Prowansji - tymianku, rozmarynu czy li艣cia laurowego - m贸wi Okrasa. - Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orze藕wiaj膮ca i znacznie lepiej komponuje si臋 z rybami i mi臋sem. Bazylia (koniecznie 艣wie偶a) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilo艣ci mas艂o nadaje potrawie aksamitno艣ci i eleganckiej szklisto艣ci. W ratatouille warzywa powinny by膰 chrupi膮ce, st膮d te偶 dodaj臋 je podsma偶one, kiedy pomidory ju偶 si臋 rozgotuj膮 i cz臋艣ciowo odparuj膮.
A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj":
Sk艂adniki:
1 papryka czerwona
1 papryka 偶贸艂ta
1 cukinia
1 bak艂a偶an
4 pomidory
2 szalotki
1 z膮bek czosnku
1 cytryna
kilka listk贸w bazylii
1 艂y偶ka mas艂a
oliwa
Spos贸b przygotowania:
Pomidory parzymy we wrz膮tku i obieramy ze sk贸ry. Kroimy w kostk臋 2/2 cm. Szalotk臋, papryk臋, bak艂a偶any i cukini臋 kroimy w kostk臋 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesma偶amy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotk臋, dodajemy pozosta艂e warzywa. Sma偶ymy oko艂o 1 minuty. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy oko艂o 5 minut na wolnym ogniu, a偶 pomidory si臋 rozgotuj膮 i odparuj膮. Do pomidor贸w dodajemy pozosta艂e warzywa oraz sparzon膮 i posiekan膮 sk贸rk臋 z cytryny. Na koniec dodajemy mas艂o i posiekan膮 bazyli臋. Doprawiamy 艣wie偶o mielonym pieprzem. Bon app茅tit!
Zdobywca Oscara, re偶yser Brad Bird oraz tw贸rcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiaj膮 film "Ratatuj" - najbardziej oryginaln膮 komedi臋 jesieni opowiadaj膮c膮 o niewyobra偶alnej z pozoru przyja藕ni. Jej bohaterami s膮: szczurek Remy, kt贸ry ma czelno艣膰 marzy膰 o zdobyciu s艂awy jako szef kuchni w pi臋ciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz ch艂opak na posy艂ki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa spos贸b, by rzuci膰 kulinarny Pary偶 na kolana. W polskiej wersji j臋zykowej wyst膮pi膮 m.in.: Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Grochowska, Cezary Kosi艅ski, Tomasz Karolak, Marian Opania i Krzysztof Kowalewski.
Film trafi do polskich kin 19 pa藕dziernika.