Trwa ładowanie...
ycipk-3y3wlu
ycipk-3y3wlu

Saffron Burrows - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Londyn, Wielka Brytania

Filmografia:

Piekielna głębia (1999) (dr Susan McCallister)

Nevada (1997) (Quinn)

Namiętność Panny Julity (1999) (Miss Julie)

Enigma (2001) (Claire)

W imię ojca (1993) (Girl in Commune)

Frida (2002) (Gracie)

Loss of Sexual Innocence, The (1999) (Angielski/włoski bliźniak)

Troja (2004) (Andromacha)

Finder, The () (Ike Latulippe)

Small Apartments (2012)

Angielska robota (2008) (Martine)

Istota doskonała (2006) (Lilly)

Zabić wspomnienia (2007) (Donna Remar)

Mój śmiertelny wróg () (dr Skinner)

Orły z Bostonu () (Lorraine Weller)

Klimt (2006) (Lea de Castro)

Tajemnica Galindeza (2003) (Muriel Colbert)

W kręgu przyjaciół (1995) (Nan)

Zdjęcie
Podziel się

Aktorka pochodzenia brytyjskiego, jedna z wielu kobiet, które do przemysłu filmowego trafiły prosto z wybiegu dla modelek. Odznacza się ciekawą urodą i bardzo wysokim wzrostem (183 cm), jednak jej aktorstwo nigdy nie bazowało tylko i wyłącznie na fizycznych atutach. Ma na swoim koncie wieloletnią współpracę z Mik’iem Figgisem oraz występy w tak głośnych produkcjach, jak „Troja”, „Frida”, czy „Piekielna głębia”.

Urodziła się 22 października 1972 roku w Londynie, w rodzinie lewicowych polityków. Jako dziecko rozprowadzała nawet gazetkę Socialist Worker, by „zarobić” na kieszonkowe. W wieku 15 lat została odkryta przez przedstawiciela znanej agencji modelek i rozpoczęła owocną karierę w zawodzie, pracując w Paryżu i Londynie dla Chanel, Yves Saint-Laurenta i Vivienne Westwood. Od zawsze marzyła jednak o aktorstwie i wkrótce porzuciła wybieg, by poświęcić się grze w filmie.

Zadebiutowała w epizodycznej roli w głośnym dramacie „W imię ojca” z Danielem Day-Lewisem (1993). Już dwa lata później zagrała większą rolę u boku Chrisa O’Donnella , Alana Cumminga i Minnie Driver w romansie „W kręgu przyjaciół” (1995), a w 1996 została gwiazdą australijskiej komedii romantycznej „Hotel miłości” oraz wzięła udział w znanych produkcjach telewizji brytyjskiej – „Cold Lazarus” i „Karakoke”.

Przełomem w jej karierze było spotkanie z Mike’iem Figgisem, o którym głośno było wówczas z uwagi na świeży sukces „Zostawić Las Vegas”. Począwszy od roli w dramacie „Ta jedna noc” (1997), wystąpiła u niego w sumie pięciokrotnie („Utracona niewinność” 1999, „Namiętność panny Julii” 1999, „Timecode” 2000, „Hotel” 2001), na pewien czas wiążąc się z reżyserem również w życiu prywatnym.

ycipk-3y3wlu

W międzyczasie zasłynęła z udziału w komediach romantycznych „Swaty” i „Lovelife” (obie 1997) oraz w thrillerach: „Piekielna głębia” z Samuelem L. Jacksonem (1999, nominacja do Blockbuster Entertainment Award), „Pokusa” z Burtem Reynoldsem (2001) i „Enigma” z Kate Winslet i Dougrayem Scottem (2001).

Wystąpiła jeszcze w mniejszej roli w głośnej, biograficznej produkcji „Frida” z Salmą Hayek (2002) i dała znaczący występ u boku Harveya Keitela w „Tajemnicy Galindeza” (2003), zanim pojawiła się jako Andromacha w superprodukcji „Troja” Wolfganga Petersena (2004).

Po dwóch latach przerwy powróciła dzięki występom: w horrorze „Istota doskonała” z Dougrayem Scottem, u boku Parker Posey w niezależnej produkcji Hala Hartleya „Fay Grim” i obok Johna Malkovicha w biograficznym filmie „Klimt” (wszystkie 2006).

W ostatnim czasie zaczęła udzielać się intensywniej również na małym ekranie, występując w serialu akcji „My Own Worst Enemy” z Christianem Slaterem (2008) oraz dołączając do obsady „Boston Legal” z Jamesem Spaderem (2007-2008, zespołowa nominacja do Screen Actors Guild Award). Ponadto, zagrała główną rolę w muzycznym dramacie Amy Redford „The Guitar” oraz pojawiła się w duecie z Jasonem Stathamem na planie „Angielskiej roboty” (oba z 2008 roku).

ycipk-3y3wlu
ycipk-3y3wlu
ycipk-3y3wlu