Trwa ładowanie...
d3zrbzb
d3zrbzb

Bernadette Peters

Najnowsze informacje
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Ozone Park, Nowy Jork, USA

Filmografia:

It Runs in the Family (2003) (Rebecca Gromberg)

Mściciel (1990) (Little Dee)

Anastazja (1997) (Sofia (głos))

Silent Movie (1976) (Ilma Kaplan)

Alicja (1990) (1990) (Muza)

Jerk, The (1979) (Marie Kimble)

Wakko`s Wish (1999) (Rita)

Czarnoksiężnik z Oz: Powrót Dorotki (2013) (Glinda)

Kopciuszek () (Macocha Kopciuszka)

W.C. Fields and Me (1976) (Melody)

Prince Charming (2001) (Margo / "Tytania")

Annie (1982) (Lily St. Regis)

Serce robota (1981) (Aqua)

Grosz z nieba (1981) (Eileen)

Pink Cadillac (1989) (Lou Ann MacGuinn)

All's Fair () (Charlotte (Charley) Drake)

Odyseja (1997) (Circe)

Bernadette Peters – amerykańska aktorka filmowa i teatralna

Bernadette Peters – biografia

Bernadette Peters (Bernadette Lazzara) urodziła się w lutym 1948 roku w Queens w Nowym Jorku. Jest jedną z najbardziej utytułowanych aktorek teatralnych, które występowały na deskach Broadwayu. Bernadette Peters zdobyła dwie nagrody Tony (była nominowana siedem razy) oraz zdobyła trzy statuetki Drama Desk Awards (była nominowana osiem razy). Pierwszy raz Bernadette Peters pojawiła się na scenie jako dziecko. Na początku występowała w produkcjach telewizyjnych, „The Muppet show” (1976) czy „The Carol Burnett show” (1991). Występowała również w filmach. Najbardziej jest znana z produkcji „Szajbus” (1979) oraz "Grosz z nieba" (1981). W latach 80. Bernadette Peters postanowiła związać swoje życie z teatrem. Znakami rozpoznawczymi Bernadette Peters są brązowe oczy, burza rudych loków oraz aksamitny głos.

Bernadette Peters – musicale

Bernadette Peters grała w znanych musicalach na Broadwayu: „Song and dance”, „Sunday in the park with Georgia”, „Into the woods”, „Annie get your gun” oraz „Gypsy”. Poza występowaniem na scenie, Bernadette Peters nagrała również sześć albumów. Bernadette Peters koncertuje, gra w filmach, serialach oraz na deskach teatru.

Bernadette Peters – nagrody filmowe:

  • Złoty Glob 1982 – najlepsza aktorka w komedii lub musicalu za film „Grosz z nieba” (1981)

Bernadette Peters – nominacje filmowe:

  • Złoty Glob 1977 – najlepsza aktorka drugoplanowa za film „Nieme kino” (1977)
  • Złoty Glob 1977 – najlepsza aktorka telewizyjna w musicalu / komedii za serial „All's fair” (1976)
  • Złoty Satelita 1998 – najlepsza aktorka drugoplanowa w miniserialu lub filmie telewizyjnym za film „Kopciuszek” (1997)
  • Emmy 2001 – najlepszy gościnny występ w serialu komediowym "Ally McBeal" (1997 - 2002)

Bernadette Peters – ciekawostki:

  • Bernadette Peters ma włoskie korzenie, jednak zmieniła nazwisko z Lazzara na Peters, ponieważ uważała, że nie wygląda jak Włoszka.
  • Mąż Bernadette Peters, Michael Wittenberg, zginął w wypadku po 9. latach małżeństwa (1996 – 2005)
  • W latach 2003 – 2004 roku Bernadette Peters występowała w musicalu „Gypsy”. Spektakl był wystawiany w ciągu roku 500 razy! Bernadette Peters grała Mamę Rose, która jest uznawana za jedną z najtrudniejszych rol teatralnych.
d3zrbzb
d3zrbzb
d3zrbzb
d3zrbzb