ycipk-bewyiv
ycipk-bewyiv

Eugene Levy - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Hamilton, Ontario, Kanada

Reżyser:
Scenarzysta:
Filmografia:

Hiller and Diller (1997) (Gordon Schermerhorn)

Ojciec panny młodej II (1995) (Mr. Habib)

Double Negative (1980) (Matt)

Last Polka, The (1984) (Stan Shmenge)

Canadian Conspiracy, The (1985) (Various)

Billy Crystal: Don't Get Me Started (1986) (Morty Arnold)

Camp Candy (1989)

Once Upon a Crime (1992) (Kasjer w kasynie)

Hercules (1998) (Król Midas)

D.O.A. (1999)

Club Land (2001) (Philly Green)

Kid, The (2001) (Ojciec)

Repli-Kate (2002) (Jonas Fromer)

Greg the Bunny (2002) (Gil Bender)

Gilda Radner's Greatest Moments (2002) (Self)

Medal dla miss (2000)

Spadaj na ziemię (2001)

Igraszki losu (2001)

Speed Zone! (1989) (Leo Ross)

American Pie, czyli sprawa dowCipna (1999) (Ojciec Jima)

Cudotwórca (1998) (Prezenter TV)

Cannibal Girls (1973) (Clifford Sturges)

Heavy Metal (1981) (Sternn)

Bride of Boogedy (1987) (Tom Lynch)

Partners 'n Love (1992) (David Grodin)

Dogmatic (1996) (Larry)

Creature Crunch (1996)

Richie Rich's Christmas Wish (1998) (Professor Keanbean)

Akbar's Adventure Tours (1998) (Stanford Wharton)

Secret Life of Girls, The (1999) (Hugh Sanford)

Sports Pages, The (2001) (Mr. White)

Committed (2001)

Dziewczyny w Nowym Jorku (2004) (Lomax)

Ladies Man, The (2000) (Bucky Kent)

American Pie: Zjazd absolwentów (2012) (Ojciec Jima)

American Pie 2 (2001) (Ojciec Jima)

Zabijaka (2011) (Dr. Glatt)

Ojciec panny młodej (1991) (Piosenkarz na przesłuchaniu)

Club Paradise (1986) (Barry Steinberg)

Magiczne buty (2002) (Frank Bernard)

Wszystko się wali (2003) (Howie Rosenthal)

Głupi i głupszy: Kiedy Harry spotkał Lloyda (2003) (dyrektor Collins)

American Pie - Wesele (2003) (Dad)

Ciotka kontra mafia (2012) (George Needleman)

Uzbrojeni i niebezpieczni (1986) (Norman Kane)

Koncert dla Irwinga (2003) (Mitch Cohen)

Radosne Purim (2006) (Morley Orfkin)

American Pie 6: Dom Beta (2007) (Pan Levenstein)

American Pie 5: Naga mila (2006) (Pan Noah Levenstein)

Ciekawski George (2006)

The Man (2005) (Andy Fiddler)

American Pie 7: Księga Miłości (2009) (Noah Levenstein)

Zdobyć Woodstock (2009) (Max Yasgur)

Astro Boy (2009) (Orrin)

Ja, twardziel (2005)

Skok przez płot (2006) (Lou)

Fałszywa dwunastka 2 (2005) (Jimmy Murtaugh)

Going Berserk (1983) (Sal DiPasquale)

Silver Man (2000) (Leon)

Waiting for Guffman (1996) (Dr. Allan Pearl)

Bohaterowie z przypadku (1998) (Guy Fontenot)

Multiplicity (1996) (Vic)

W krzywym zwierciadle: Wakacje (1983) (Car Salesman)

Running (1979) (Ritchie Rosenberg)

Plusk (1984) (Walter Kornbluth)

Kocham kłopoty (1994) (Justice of the Peace)

Harrison Bergeron (1995) (President McCloskey)

Sprawa wagi państwowej (1980) (Marty)

Zostańcie z nami (1992)

(Lou, jeż, Grzegorz Pawlak)

Zdjęcie
Podziel się

Kanadyjski aktor filmowy i telewizyjny, znany z drugoplanowych i charakterystycznych ról komediowych. Sławę i rozpoznawalność zyskał występując we wszystkich częściach z cyklu „American Pie”.

Eugene Levy urodził się 17 grudnia 1946 roku w Hamilton w Kanadzie. Po ukończeniu szkoły średniej Westdale High School, poszedł na studia na McMaster University, gdzie studiował filmoznawstwo. W 1967 roku został wiceprezesem studenckiej grupy McMasrer Film Board, która została założona przez Ivana Reitmana.

W 1970 roku Reitman zaczął pracować nad swoim pierwszym filmem pt. „Cannibal Girls”, w którym jedną z ról powierzył Eugene’owi Levy’emu. Film wszedł do kin w 1973 roku i był pierwszym krokiem w karierach obu twórców.

W 1976 roku wystąpił w serialu „Second City Tv”, który odniósł na początku lat 80. ogromny sukces. Levy wystąpił w trzech seriach tej produkcji, pisał scenariusze do kilku odcinków oraz reżyserował. Dzięki temu serialowi zdobył dużą popularność w ojczystej Kanadzie. Łącznie w swojej karierze zagrał w około dziesięciu serialach.

ycipk-bewyiv

Jeśli chodzi o filmy, to wystąpił w ponad sześćdziesięciu. Zagrał m.in. w filmie „Splash” Rona Howarda (1984), obu częściach „Ojca panny młodej” Charlesa Shyer oraz we wszystkie siedmiu częściach „American Pie”. Młode pokolenie kinomanów zna najbardziej aktora właśnie z roli ojca Jima, wychowawcy z obozu muzycznego, faceta prowadzącego Nagą Milę, zwycięzcy Olimpiady Greckiej oraz współautora Księgi Miłości.

Levy często występuje w filmach, w których główną rolę odtwarza Steve Martin, np. „Ojciec panny młodej”, „Wszystko się wali”, „Cheaper by the Dozen II”.

Eugene Levy od 1977 roku jest mężem Deborah Divie, z którą ma dwójkę dzieci: syna Dana (ur. 1983) i córkę Sarah.

ycipk-bewyiv
ycipk-bewyiv