Wiadomość o tym, że Patryk Vega i Konrad Niewolski pracują nad nowymi filmami pomimo trwającej kwarantanny i podniesionych przez władze środków bezpieczeństwa w walce z koronawirusem, wywołała oburzenie społeczeństwa i środowiska filmowego. Na Facebooku w środę rano pojawił się też wymowny apel.

Gildia Reżyserów Polskich wydała mocne oświadczenie. "Nie kręćmy filmów, gdy szaleje zaraza"Źródło: East News / Facebook
d4ff96x

Patryk Vega, pomimo stanu epidemii w Polsce i wprowadzenia restrykcyjnych zasad ws. zgromadzeń, pracuje nad swoim nowym filmem. Sieć obiegły zdjęcia z planu zaaranżowanego na warszawskim Polu Mokotowskim.

Na ujęciach, które trafiły do mediów widać wiele kamperów i sporo ludzi, którzy krzątają się między busami. Część z pracujących osób ma zasłonięte twarze chustkami i szalikami. Jak podaje "Super Express", wszyscy pracownicy mają mierzoną temperaturę, a sprzęt jest na bieżąco dezynfekowany. Ekipa zapewnia też, że w jednym miejscu nie przebywa więcej niż 50 osób.

Zobacz wideo: Producenci seriali spokojni mimo koronawirusa

Zdjęcia wzbudziły niepokój mieszkańców i internautów, zwłaszcza w obliczu kolejnych rozporządzeń władz dotyczących pozostawania w domach i zaostrzonych środków bezpieczeństwa. Spore skupisko, jak podaje kolorowa prasa, wzbudziło też zainteresowanie odpowiednich służb.

d4ff96x

Jak się okazuje, Patryk Vega nie jest jedynym filmowcem, który nie zrezygnował z pracy w czasie kwarantanny. W sieci pojawiły się także informacje, że na planie filmowym nad nową produkcją, "Asymetrią", pracuje także Konrad Niewolski.

Na doniesienia zareagowała stanowczo Gildia Reżyserów Polskich. Na stronie Gildii na Facebooku znalazło się stosowne oświadczenie w tej sprawie. "Nie kręćmy filmów, gdy szaleje zaraza", apeluje.

"W związku z informacjami o rozpoczęciu zdjęć do filmów Patryka Vegi i Konrada Niewolskiego, Gildia Reżyserów Polskich rekomenduje natychmiastowe przerwanie prac, które wymagają osobistych kontaktów członków ekip filmowych. Nie narażajmy naszych koleżanek i kolegów oraz służb medycznych! Z uwagi na pandemię koronawirusa polecamy telekonferencje i zawieszenie prac na planach filmowych", piszą artyści.

d4ff96x

Związek artystów zaznacza w dalszej części oświadczenia, że solidaryzuje się ze wszystkimi grupami zawodowymi i społecznościami, które zostały dotknięte kryzysem związanym z pandemią. Dodaje także, że tylko zbiorowy wysiłek, a więc ograniczanie kontaktów międzyludzkich do minimum, przyczyni się do spadku krzywej zakażeń, a co za tym idzie, wyjścia z owego kryzysu.

W skład gildii wchodzą uznani rodzimi twórcy filmowi, m.in. Agnieszka Holland, Andrzej Saramonowicz i Joanna Kos-Krauze. Gildia reżyserów podkreśla stanowczo, że Patryk Vega i Konrad Niewolski nie są jej członkami.

Obu reżyserów poprosiliśmy o komentarz, lecz do momentu publikacji niniejszego tekstu nie otrzymaliśmy odpowiedzi.