ycipk-wzepln
ycipk-wzepln

Jamie Lee Curtis - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Los Angeles, Kalifornia, USA

Filmografia:

Heidi Chronicles, The (1995) (Heidi Holland)

Pociąg marzeń (1991) (Bev)

Fierce Creatures (1997) (Willa Weston)

As Summers Die (1986) (Whitsey Loftin)

Love Letters (1983) (Anna Winter)

Money on the Side (1982) (Michelle Jamison)

Callahan (1982) (Rachel Bartlett)

Halloween II (1981) (Laurie Strode)

Niebezpieczna gra (1981) (Pamela)

Bal maturalny (1980) (Kim)

Operation Petticoat (1977) (Barbara Duran)

Perfect (1985) (Jessie)

Prawdziwe kłamstwa (1994) (Helen Tasker)

Halloween: 20 lat później (1998) (Laurie Strode/Keri Tate)

Trafiona - zatopiona (2000) (Rona, The Waitress)

Dominick i Eugene (1988) (Jennifer Reston)

Rudolf czerwononosy renifer (1998) (Królowa Camilla)

Krawiec z Panamy (2001) (Louisa Pendel)

Nicholas` Gift (1998) (Maggie Green)

Areszt domowy (1996) (Janet Beindorf)

Ellen`s Energy Adventure (1996) (Dr. Judy Peterson)

Mother`s Boys (1993) (Jude)

Błękitna stal (1990) (Megan Turner)

Un homme amoureux (1987) (Susan Elliott)

Annie Oakley (1985) (Annie Oakley)

Grandview, U.S.A. (1984) (Michelle)

Coming Soon (1982) (siebie)

Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story (1981) (Dorothy Stratten)

Dziewczyny w mundurach (1981) (Rita Jennings)

Terror w pociągu (1980) (Alana)

Halloween (1978) (Laurie Strode)

Columbo: Bye-Bye Sky-High I.Q. Murder Case, The (1977) (Waitress)

Charlie`s Angels (1976) (playing)

Halloween: Resurrection (2002) (Laurie Strode)

Rybka zwana Wandą (1988) (Wanda)

Daddy and Them (2001) (Elaine Bowen)

Ucieczka z Nowego Jorku (1981) (Opening Narration)

Mgła / The Fog (1980) (1980) (Elizabeth Solley)

True Lies 2 (2003) (Helen Tasker)

Amazing Grace and Chuck (1987) (Lynn Taylor)

Halloween III (2012) (Curfew Announcer/Telephone Operator)

Jess i chłopaki () (Joan Day)

Cziłała z Beverly Hills (2008) (ciocia Viv)

Święta Last Minute (2004) (Nora Krank)

Marlene Dietrich: Her Own Song (2001) (Narrator)

To znowu ty (2010) (Gail)

Queens Logic (1991) (Grace)

Moja dziewczyna (1991) (Shelly DeVoto)

Moja dziewczyna 2 (1994) (Shelly Sultenfuss)

Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension, The (1984) (Sandra Banzai - matka Buckaroo)

Wiecznie młody (1992) (Claire)

Virus (1999) (Kit Foster)

Zakręcony piątek (2003) (Tess Coleman)

Welcome Home, Bobby (1986)

Nieoczekiwana zmiana miejsc (1983) (Ophelia)

Homegrown (1998) (Sierra Kazan)

Halloween (2018) (2018) (Laurie Strode)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka, która początkowo dała się poznać głównie jako odtwórczyni ról w horrorach, w późniejszym okresie – dla odmiany - często pojawiając się w filmach komediowych. Córka znanych aktorów: Janet Leigh i Tony’ego Curtisa.

Urodziła się 22 listopada 1958 roku w Los Angeles. Jako córka sławnych w branży filmowej rodziców, nie miała większych dylematów co do wyboru ścieżki życiowej.

Ton jej pierwszym występom nadała debiutancka rola w horrorze Johna Carpentera „Halloween” (1978), po której szybko okrzyknięto ją jako „Scream Queen”. Wizerunek jednej z „pierwszych dam horroru” pielęgnowała występując w takich produkcjach, jak „Mgła” Carpentera, „Bal maturalny”, czy „Terror w pociągu” (wszystkie z 1980 roku). W 1981 roku wróciła do roli Laurie Strode w sequelu „Halloween 2” (w 1998 roku zagrała tę postać po raz trzeci, w filmie zatytułowanym „Halloween – 20 lat później”).

Jednocześnie zaczynała sięgać również do skrajnie odmiennych gatunków, a w 1983 roku zdobyła nagrodę BAFTA za rolę w komedii „Nieoczekiwana zmiana miejsc” z Eddiem Murphym i Danem Aykroydem.

ycipk-wzepln

* Po kilku latach występów w mniej znanych produkcjach powróciła na szczyt, dzięki roli w znanej komedii kryminalnej „Rybka zwana Wandą” (1988), za którą otrzymała nominację do BAFTA i Złotego Globu. Pierwszą statuetkę Złotego Globu (1990) oraz nominację do tej nagrody (1992) zdobyła dzięki roli w telewizyjnym serialu komediowym „Anything But Love”, którego gwiazdą była w latach 1989-92.*

Kreacja ta przyniosła jej sporą sympatię widzów, co zaowocowało nagrodą People Choice dla Ulubionej Aktorki Serialowej (1990).

W 1991 roku ponownie spotkała się z Aykroydem na planie znanej familijnej komedii romantycznej „Moja dziewczyna” z jedną z największych dziecięcych gwiazd tamtych lat – Macaulayem Culkinem (sequel w 1994),* a w 1994 roku osiągnęła ogromny sukces, dzięki występowi u boku Arnolda Schwarzeneggera w sensacyjnej komedii Jamesa Camerona o przewrotnym tytule „Prawdziwe kłamstwa”. Rola ta przyniosła jej drugi Złoty Glob, American Comedy Award oraz nagrodę Saturna.*

Kolejne wyróżnienia przyniosły jej dwa występy w filmach TV: „Kroniki Heidi” (1995, nominacja do Złotego Globu) i „Dar życia” (1998, nominacja do Emmy).

W 1998 roku zagrała w czarnej komedii Stephena Gyllenhaala „Amatorzy w konopiach”, a w 1999 – w thrillerze sci-fi „Wirus” z Williamem Baldwinem i Donaldem Sutherlandem.

ycipk-wzepln

W 2001 roku pojawiła się obok Laury Dern i Bena Afflecka w czarnej komedii „Zdrowie taty” w reżyserii Billy’ego Boba Thorntona, a w 2003 roku zagrała z Lindsay Lohan w komedii „Zakręcony piątek”, zdobywając ostatnią nominację do Złotego Globu.

Ostatnio rzadko występuje na ekranie, przeważnie w familijnych produkcjach komediowych („Święta Last Minute” 2004, „Dzieciak i ja” 2005).

ycipk-wzepln
ycipk-wzepln
ycipk-wzepln