Wiesz, co to znaczy zjeść dobrze, znasz kucharzy i ich potrawy, ale czy znasz ich miejsce pracy?
Kuchnie wielkich restauracji to miejsca niezwykłe. Radzę każdemu, jeśli tylko ma okazję, żeby pozdrowił szefa kuchni. Obok pieca zawsze znajduje się stół. Zasiada przy nim szef kuchni, który jada ze swoją rodziną lub przyjaciółmi i obserwuje pracę brygady pomagierów. To jest to! Uwielbiam ten balet i kuchennych tancerzy, którzy pracują w pozornym bałaganie. Mimo to wszystko jest obliczone co do milimetra i co do sekundy. W kuchni musi być dyscyplina oraz pasja doskonałości. Wystarczy popatrzeć, jak kucharze imponująco posługują się swoimi nożami. To prawdziwi artyści! Sceny w kuchni były kręcone w szkole Grégoire-Ferrandi w Paryżu. Gra wśród prawdziwych kucharzy i ich doświadczonych uczniów bardzo mi pomogła. Zdarzało mi się spotkać szczęśliwych adeptów sztuki kulinarnej i zdecydowanych dać z siebie wszystko. Jednak coraz trudniej jest znaleźć młodych ludzi zadowolonych z tego, co robią.