ycipk-71ski6
ycipk-71ski6

Kamilla Baar - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-71ski6

Polska aktorka filmowa, teatralna i telewizyjna. Rozgłos przyniosła jej roli Ofelii w telewizyjnym spektaklu „Hamleta” w inscenizacji Łukasza Barczyka.

Kamilla Krystyna Baar urodziła się 6 października 1979 roku w Człuchowie. Jest córką emerytowanego żołnierza i dyrektorki przedszkola. Ma dwóch młodszych braci. Dzieciństwo spędziła w Tychach, gdzie chodziła do szkoły podstawowej i średniej. Podczas nauki w szkole średniej uczyła się też w studium aktorskim w Katowicach prowadzonym przez aktorkę Dorotę Pomykałę.

W 2002 ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie, do której przyjęto ją za pierwszym podejściem. Na egzaminy wstępny do szkoły teatralnej przygotowała aż dwadzieścia osiem tekstów, m.in. monolog Hamleta oraz monolog Nataszy ze „Skrzywdzonych i poniżonych” Dostojewskiego.

Kamilla Baar zadebiutowała na deskach warszawskiej Akademii Teatralnej w swoim spektaklu dyplomowym „Sen nocy letniej” (premiera 19 listopada 2001 roku). Oficjalny debiut teatralny to rola w przedstawieniu „Miłość do trzech pomarańczy” (premiera 13 lipca 2002 roku). Od 2005 roku jest aktorką Teatru Narodowego w Warszawie. Współpracuje też z Teatrem Rozmaitości, a także z krakowskim Starym Teatrem.

Miała możliwość współpracować z takimi reżyserami, jak np.: Tadeusz Bradecki, Jan Englert, Jerzy Jarocki, Maciej Sobociński, Andrzej Strzelecki. Wielu odmówiła ze względu na niezwykle starannie dobierane role. Występuje zarówno w repertuarze klasycznym, jak i współczesnym. Sama preferuje role dramatyczne.

ycipk-71ski6

Pozytywnie oceniono jej rolę w „Fedrze” (choć sam spektakl niezbyt podobał się krytykom) oraz w „Ślubach panieńskich”, a rolę w „Pierwszym razie” uznano za wyjątkowo udaną.

Po raz pierwszy przed kamerą stanęła już w 2002 na planie telewizyjnego spektaklu „Oszuści”. Jednak w filmie pojawiła się nieco później. Rola Magdy w „Vinci” (2004) jest jej debiutem filmowym, wcześniej wystąpiła tylko w jednym z odcinków serialu „Na dobre i na złe” (2003) w roli Ewy. W 2009 roku wystąpiła w megaprodukcji „Generał. Zamach na Gibraltarze”.

W 2005 roku Kamilla Baar wyszła za mąż za aktora Wojciecha Solarza, którego poznała podczas egzaminów do szkoły teatralnej w 1998 roku. Rozwiedli się w 2009 roku. Następnie Baar związała się z aktorem Wojciechem Błachem, z którym ma syna, Brunona (ur. styczeń 2011). Aktorka interesuje się malarstwem, fotografią i muzyką. W wolnym czasie czyta podróżuje i czyta książki.

Data urodzenia

06.10.1979

Miejsce urodzenia

Człuchów

Filmografia

Objawy (2011) (Ewa)

Fantastyczna czwórka (2005) (2005) (Susan Storm / Niewidzialna dziewczyna)

Harry Potter i Czara Ognia (2005) (Cho Chang)

Vinci (2004) (Magda)

Bóg w Krakowie (2016) (Jadwiga)

Służby specjalne (2014) (Joanna Cerat)

Wkręceni (2014) (Dziennikarka Adrianna)

Powstanie Warszawskie (2013) (Obsada dubbingu)

Boża podszewka II ()

Autor wychodzi (2006) (Bohaterka)

Zero (2009) (Żona pracownika firmy prezesa)

Generał. Zamach na Gibraltarze (2009) (Zofia Leśniowska, córka generała Sikorskiego)

Noc w muzeum (2006) (Sacajawea)

Generał () (Zofia Leśniowska)

Alvin i wiewiórki 2 (2009) (Żaneta)

Małpy w kosmosie (2008) (Luna)

Speed Racer (2008) (Troixie)

Odwróceni () (Jadwiga)

Krótka histeria czasu (2006) (Julia)

Kamerdyner (2018) (2018) (Angela von Krauss)

Niania w wielkim mieście ()

ycipk-71ski6
ycipk-71ski6
ycipk-71ski6