WP
WP

Lidia Korsakówna - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Korsakówna urodziła się 17 stycznia 1934 r. w miejscowości Baranowicze. W Państwowym Zespole Ludowym Pieśni i Tańca "Mazowsze" występowała od 1950 r. Na ekranie zadebiutowała w 1953 r. jako Hanka Ruczajówna, bohaterka komedii "Przygoda na Mariensztacie" w reżyserii Leonarda Buczkowskiego - o życiu i pracy odbudowujących stolicę murarzy.

W następnych latach Korsakówna grała m.in. w filmach: "Nikodem Dyzma: (1956, reż. Jan Rybkowski), "Zerwany most" (1962, reż. Jerzy Passendorfer), "Klub kawalerów" (1962, reż. Jerzy Zarzycki), "Zakochani są między nami" (1964, reż. Jan Rutkiewicz), "Ziemia obiecana" (1974, reż. Andrzej Wajda), "Dziewczęta z Nowolipek" (1985, reż. Barbara Sass). Aktorka występowała także w spektaklach telewizyjnych, np. w "Granicy" (1970, reż. Janusz Warmiński) i "Kartotece" (1979, reż. Krzysztof Kieślowski).

W stołecznym Teatrze Syrena można ją było oglądać m.in. w przedstawieniach: "Mąż Fołtasiówny" (1959, reż. Marian Wyrzykowski), "Arka nowego" (1961, reż. Adam Hanuszkiewicz), "Latające dziewczęta" (1976, reż. Kazimierz Brusikiewicz). Od 1955 r. aż do emerytury Lidia Korsakówna związana była przede wszystkim z Teatrem Syrena, który stał się jej teatrem macierzystym - w zasadzie trwało to nawet dłużej, bo ostatnia premiera artystki na tej scenie odbyła się w 1999 r.

Artystka zmarła 6 sierpnia 2013 roku.

WP
Data urodzenia

17.01.1934

Miejsce urodzenia

Baranowicze

Data śmierci

06.08.2013

Filmografia

Ziemia obiecana (1974) (wdowa)

Zerwany most (1962)

Znak Orła () (Zielarka)

Podróż za jeden uśmiech (1972) (Pani z campingu)

Desperacja (1988) (Cyganka)

Menedżer (1985) (Kubicka)

Zakochani są między nami (1964) (Piosenkarka Lidka)

Ziemia obiecana (serial) () (wdowa po robotniku fabryki)

Piegowaty dzień (1962)

Rdza (1981) (Helena Szeroczyńska)

Gorzka miłość (1989) (ciotka Hanny)

Ciosy (1980) (Teresa Przewłocka)

Przygoda na Mariensztacie (1953) (Hanka Ruczajówna)

Akcja pod Arsenałem (1977) (matka Rudego)

Zaczarowane podwórko (1974) (matka Jadzi i Buby)

Spóźnieni przechodnie (1962) (występuje w roli samego siebie , aktorki grającej w kręconym filmie)

WP
WP