Dlaczego nie kuchnia francuska?
Czym smakuje francuska kuchnia?
- Mnie zawsze smakowała rozpasaniem, wyuzdaniem i maksymalną ilością kalorii. Większość produktów jest dostępnych jedynie w poszczególnych regionach, a zastosowanie składników innego pochodzenia całkowicie zmienia smak. Aby tylko zapewnić rozkosz dla podniebienia, kucharze uciekają się do wszelkich metod, nie bacząc na pracochłonność, ekologię i ceny. Za to po każdej uczcie z francuskim jedzeniem w roli głównej długo wspomina się dania poprzedniego wieczoru. To kunsztowna, magiczna, ale dość kapryśna kuchnia.
Doświadczyła Pani tego na własnej skórze?
- Założyłam kiedyś francuską restaurację w Warszawie. Ale, w dobie pędu za szczupłą figurą i mody na slow food, ludzie unikają wysokokalorycznych, zakrapianych sosami i przyrządzanych na ruszcie potraw. Wolimy minimalizm, na przykład taki jaki oferuje kuchnia włoska.