Kto jest lepszym kucharzem?
W świecie restauratorów jest olbrzymia konkurencja. Wygrywają ją mężczyźni czy kobiety?
- Kobiet pełniących rolę szefa kuchni jest mniej, co nie oznacza, że przegrywają konkurencję. Zazwyczaj mężczyźni zajmują się zarabianiem pieniędzy, a kobiety - z wyboru lub musu - spędzają więcej czasu w kuchni po pracy. Są więc mniej zainteresowane zajmowaniem się tym zawodowo. Mężczyźni, przyzwyczajeni do oddzielania życia prywatnego od zarabiania pieniędzy, podchodzą do gotowania bardziej zadaniowo.
Kobiety tego nie potrafią?
- Prowadzenie restauracji to bardzo ciężka fizyczna i psychiczna praca. Konieczność matematycznej kalkulacji, zarządzania logistyką i bieżącej organizacji przerastają niejednego managera. Kobiety są bardziej emocjonalne, dlatego wszystkie stany naszego umysłu mają odzwierciedlenie w jedzeniu. Ale do gotowania podchodzimy poważnie, odpowiedzialnie i z wyobraźnią.