ycipk-4l7s2j
ycipk-4l7s2j

Maria Seweryn - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa, Polska

Filmografia:

Kolejność uczuć (1992) (Julia)

Wielki tydzień (1995) (panna Marta)

Pół serio (2000) (Aga, studentka medycyny/Lea, siostra Skywalkera/Leni, gosposia)

Dzień kobiet (2011) (nauczycielka Misi)

Koniec Świata (2010)

Księżycowa rzeka (2011)

Matka swojej matki (1996) (Alicja)

Julia wraca do domu (2002) (Dorota)

Mała wielka miłość () (Laborantka)

Zwerbowana miłość (2009) (Helenka)

0_1_0 (2008) (Kasia)

Idealny facet dla mojej dziewczyny (2009) (Inga Wawras)

Wichry Kołymy (2009) (Zimmermann)

Dyrygent (1979) (Marysia)

Wiedźmy () (Agata)

Boisko bezdomnych (2007) (była żona Jacka)

Zdjęcie
Podziel się

Jest córką słynnych rodziców - Krystyny Jandy i Andrzeja Seweryna. Zadebiutowała już w wieku czterech lat w filmie "Dyrygent".

Ukończyła warszawską Akademię Teatralną. Jednak zanim zaczęła studia zagrała główną rolę u boku Daniela Olbrychskiego w filmie "Kolejność uczuć" w reżyserii Radosława Piwowarskiego.

Za rolę w filmie "Matka swojej matki" otrzymała nagrodę - Srebrną Statuetkę Leliwity na tarnowskich spotkaniach filmowych.

Występowała na deskach Teatru Powszechnego oraz Teatru Rozmaitości m. in. w sztukach "Shopping and Fucking" i "Hamlet".

ycipk-4l7s2j
ycipk-4l7s2j