WP
WP

Marian Opania - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Znany polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny; ojciec aktora Bartosza Opani. Sympatię widowni zyskał dzięki roli profesora Zyberta w serialu „Na dobre i na złe”.

Urodził się 1 lutego 1943 roku w Puławach. Będąc jeszcze na studiach, zadebiutował w nowelowym filmie „Miłość dwudziestolatków” (1962) Andrzeja Wajdy. W 1964 roku ukończył PWST w Warszawie. W tym samym roku* zadebiutował w teatrze, tytułową rolą w „Edwardzie II”*.

W latach 1964-76 związany z warszawskim Teatrem Klasycznym, a od 1976 roku po dziś dzień – z Teatrem Ateneum (gdzie zagrał m.in. Kubusia w „Kubusiu Fataliście i jego panu” Diderota oraz w wielu inscenizacjach sztuk Gombrowicza).

Poza rolami dramatycznymi, aktor od lat zachwycał publiczność interpretacją piosenek i songów w spektaklach muzycznych: „Wysocki”, „Brel” i „Hemar”, wykonując utwory: „Lot Moskwa – Odessa”, „Cukierki dla panienki mam” czy – wspólnie z synem, Bartoszem - „Amsterdam”.

Zaczynał od ról nie komediowych, jednak dziś znany i pamiętany jest głównie właśnie z komediowego repertuaru. Mówił o sobie: „Mam duszę Hamleta, ale publiczność skierowała nie na inne tory. Widzowie lubią mnie w rolach charakterystycznych - komediowych.” Od końca lat 90-tych wraz z Wiktorem Zborowskim tworzą Kabaret Super Duo.

WP

W swoich pierwszych filmach grał rolę zagubionych, rozdartych emocjonalnie młodych mężczyzn (Olek w „Beacie” z 1964 roku), później dopiero jego emploi ulegnie zmianie. Jako aktor wszechstronny, grywał w różnego rodzaju repertuarze. W 1968 wystąpił w „Lalce” Wojciecha Jerzego Hasa. Pojawił się gościnnie w „Stawce większej niż życie” (1968), wystąpił też w kilku odcinkach serialu „Czterej pancerni i pies” (1970).

W 1969 roku zagrał obok Daniela Olbrychskiego w filmie Kazimierza Kutza „Skok”oraz w filmie Aleksandra Ścibora- Rylskiego „Sąsiedzi”, za role w których otrzymał Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego.

W 1971 roku ponownie zagrał u Kutza w „Perle w koronie”, rok później stworzył kreacje u Edwarda Żebrowskiego w „Ocaleniu”, zagrał też doskonałą rolę w „Palcu bożym” Antoniego Krauzego. W 1974 wystąpił już w komediowej roli w „Awansie” Janusza Zaorskiego, wziął też udział w serialu Zbigniewa Kuźmińskiego „Ile jest życia”. W 1977 roku wystąpił u Janusza Kijowskiego w dziele nurtu Kina Moralnego Niepokoju - „Indeks”.

Rok 1981 to dwie znakomite kreacje – Zbyszka w „Dreszczach” Wojciecha Marczewskiego oraz - przede wszystkim – wybitna rola dziennikarza Winkla w „Człowieku z żelaza” Andrzeja Wajdy. W 1983 roku po raz kolejny partnerował Krystynie Jandzie, znów w roli dziennikarza, na planie filmu Krzysztofa Tchórzewskiego „Stan wewnętrzny”.

W 1985 roku spotkał się ponownie z Andrzejem Wajdą na planie „Kroniki wypadków miłosnych”, a rok później zagrał obok Jerzego Stuhra w filmie Feliksa Falka „Bohater roku”. W tym samym roku wcielił się także w rolę Ceglarka w „Zmiennikach” Stanisława Barei.* W 1988 roku miał okazję współpracować z Kieślowskim, grając dziekana w VIII części „Dekalogu”. Rok później otrzymał Nagrodę na FPFF w Gdańsku w kategorii „Młode Kino Polskie”, za rolę w filmie TV „Opowiadanie wariackie” Pawła Trzaski*.

WP

W 1991 roku pojawił się w pamiętnej roli w komedii Sylwestra Chęcińskiego „Rozmowy kontrolowane”, w 1992 – jako Jurij w komedii „Sauna” Filipa Bajona, a w 1993 roku jako hurtownik w komedii Barbary Sass „Pajęczarki”. W latach 90-tych związany z serialem TV – od 1996-98 roku grał ministra w „Ekstradycji” Wojciecha Wójcika, zaś od 1999 roku występuje w roli profesora Zyberta na planie serialu „Na dobre i na złe”.

W 2000 roku po raz kolejny spotkał się na planie z Wojciechem Marczewskim, tym razem przy realizacji europejskiej produkcji „Weiser”. W 2002 roku zagrał służącego Chopina w filmie biograficznym Jerzego Antczaka „Chopin-pragnienie miłości”, zaś w 2005 roku po raz kolejny spotkał się zawodowo z Feliksem Falkiem na planie głośnego filmu „Komornik”.

W latach 2004-2006 występował w roli Leona w serialu TV „Bulionerzy”. W 2009 roku wystąpił w filmie "Piksele" oraz "Enen". W tym samym roku użyczył głosu psu o imieniu Beta w animacji wytwórni Pixar pt. "Odlot". Z kolei rok później zagrał w obrazie "Śluby panieńskie" i "Mała matura 1947".

Wielokrotnie użyczał swojego głosu w realizacji polskich wersji językowych do filmów: „Zakochany kundel”, „Dzwonnik z Notre Dame’, „Harry Potter”, „Piotruś Pan”, "Oliver Twist” i innych.

Do najwybitniejszych ról Mariana Opani zalicza się monodram dla Teatru TV „Moskwa-Pietuszki" Wienedikta Jerofiejewa (1993) w reżyserii Tomasza Zygadły oraz filmową rolę redaktora w „Człowieku z żelaza" Andrzeja Wajdy.

WP

W 1970 roku aktor został nagrodzony Nagrodą im. Zbyszka Cybulskiego, trzy lata później otrzymał nagrodę Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i TV, a w 2000 odcisnął swoją dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach.

Marian Opania jest żonaty od 1960 roku. Ma syna Bartosza (ur. 06.12.1970) oraz córkę Magdalenę.

Oficjalna strona aktora: http://www.marianopania.pl/

Data urodzenia

01.02.1943

Miejsce urodzenia

Puławy, Polska

Filmografia

Człowiek z żelaza (1981) (Winkel)

Awans (1974) (magister Marian Grzyb)

Rozmowy kontrolowane (1991) (generał SB Zambik)

Wesoła noc smutnego biznesmena (1993)

Dotknięci (1988) (Aktor występujący z Marią)

Ekstradycja 2 (1996) (Minister X)

Weiser (2000) (ksiądz proboszcz)

Dekalog, osiem (1988) (dziekan)

Kronika wypadków miłosnych (1985) (pan Kieżuń)

Skok (1967) (1967) (Paweł)

Panna z mokrą głową (1994) (doktor Zenobiusz Lipień)

Dreszcze (1981) (Zbyszek)

Człowiek z... (1993) (Wityński)

Goryl - czyli ostatnie zadanie (1988)

Harry Potter i Kamień Filozoficzny (2001) (Voldemort)

Chopin - Pragnienie miłości (2002)

Hunchback of Notre Dame (1996) (Hugo)

Matka Królów (1982) (adwokat)

Cudownie ocalony (2004) (Mikołaj Biesaga)

Stan wewnętrzny (1983) (Maciej)

Sauna (1992) (Jurij)

Piłkarska Ruletka (2003)

Zerwany (2003)

Czarna plaża (2001)

Zakochany kundel II: Przygody Chapsa (2001) (Kilt)

Wkręceni (2014) (Wędkarz)

Trochę wielkiej miłości (1976) (Misio)

Prawo Agaty () (Andrzej Przybysz)

Samoloty 2 (2014) (Mayday)

Bogowie (2014) (Jan Nielubowicz)

Panna z mokrą głową (serial) () (Zenobiusz Lipień)

Zielona miłość () (Heniek)

Ojciec Mateusz () (Roman Nocul)

Tajemnica kwiatu paproci (2004) (Meteor)

Superwizja (1990) (Kuba)

Weryfikacja (1986) (Siwy)

Trzy młyny (1984)

Wyłap (1982)

Wierne blizny (1981) (Globus)

Zaległy urlop (1978) (Dybczak)

Pełnia nad głowami (1974) (Frączak, zastępca przewodniczącego)

Sobie król (1973) (Adam)

Napoleon (1990) (1990) (Collot)

Sytuacje rodzinne (1976) (1976)

Sąsiedzi (1969) (1969) (harcerz Truchaczek)

Paragon (1969) (monter)

Beata (1964) (Olek Ramzes)

Palec boży (1972) (Tadeusz Kasprzak)

Przyspieszenie (1984) (operator)

Ile jest życia (1974) (Walek, przyjaciel Janasa)

Zaklęte rewiry (1975) (Fryc)

Ostatni po Bogu (1968) (Wątorek)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Aberforth Dumbledore)

Piksele (2009) (Samobójca)

EnEn (2009) (Profesor Dębicki)

Speed Racer (2008) (Ben Burns)

Ratatuj (2007) (Szponder)

Komornik (2005) (Chełst)

Przyjaciele ()

Wszyscy i nikt (1978) (Glina)

Gracze (1995) (Wacha)

Pięć minut przed gwizdkiem (1988)

Opowiadanie wariackie (1987)

Wedle wyroków twoich... (1983) (fotograf Mach)

Śpiewy po rosie (1982) (kierowca ciężarówki)

Przypadki Piotra S. (1981)

On, ona, oni (1981) (dyrektor fabryki)

Czułe miejsca (1980)

Gwiazdy poranne (1979) (Janek)

Gościnny występ (1974) (kierowca Mietek)

Poślizg (1972) (Mały)

Prom (1970) (Arent)

Bezkresne łąki (1976) (kierowca)

Ekstradycja 3 (1998) (minister)

Stajnia na Salvatorze (1967) (Lutek)

Opowieści niezwykłe (1967) (Walek, sługa Pogorzelskiego w zamku)

Podziemny front (1965) (Wicek)

Don Gabriel (1966) (Snitka)

Perła w koronie (1971) (Albert Jasnowłosy)

Indeks (1977) (redaktor naczelny)

Golem (1979) ('Doktor' 2)

Bohater roku (1986) (redaktor naczelny)

Augenblick des friedens (1965) (Kazio Kominek)

Lalka (1968) (Węgiełek)

Miłość dwudziestolatków (1962) (Misiek)

Morderca zostawia ślad (1967) (Zenek)

Prawdzie w oczy (1970) (Wacek, brat Karbowańca)

Pajęczarki (1993) (hurtownik)

Maskarada (1986) (Krzysztof)

Kłopotliwy gość (1971) (strażak)

Piłkarski poker (1988) (Bolo)

Westerplatte (1967) (żołnierz układający worki z piaskiem)

Ocalenie (1972) (1972) (Szczeniak)

Lot 001 (1999)

Na dobre i na złe ()

Na bank się uda (2019) (Dziadek Patryka)

WP
WP