ycipk-2hc8vp
ycipk-2hc8vp

Ralph Fiennes - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Suffolk, England, UK

Reżyser:
Filmografia:

Koniec romansu (1999) (Maurice Bendrix)

Oniegin (1999) (Evgeny Onegin)

Skyfall (2012) (Gareth Mallory)

Pająk (2002) (Spider/Pająk)

Wichrowe wzgórza (1992) (1992) (Heathcliff)

Książe Egiptu (1998) (Rameses)

Dziwne dni (1995) (Lenny Nero)

Angielski pacjent (1996) (Count Laszls Almasy)

Koriolan (2011) (Gnejusz Marcjusz Koriolan)

Rewolwer i melonik (1998) (John Steed)

Spotkanie z Jezusem (2000) (Jesus)

Gniew tytanów (2012) (Hades)

Kropla słońca (1999) (Adam Sors, Ivan Sors)

Lista Schindlera (1993) (Amon Goeth)

Czerwony Smok (2002) (Francis Dolarhyde)

Pokojówka na Manhattanie (2002) (Christopher Marshall)

Honest Thief, The (2002)

Oscar and Lucinda (1997) (Oscar Hopkins)

Quiz Show (1994) (Charles Van Doren)

Harry Potter i Czara Ognia (2005) (Lord Voldemort)

Nienasyceni (2015)

Worricker - Drugie starcie (2014) (Alec Beasley)

Worricker. Ostateczna rozgrywka (2014) (Alec Beasley)

Spectre (2015)

Wielkie nadzieje (2012) (2012) (Magwitch)

Kobieta w ukryciu (2013) (Karol Dickens)

Grand Budapest Hotel (2014) (M. Gustave)

The Hurt Locker. W pułapce wojny (2008) (Lider zespołu kontraktorów)

Niania i wielkie bum (2010) (Lord Gray)

Bernard i Doris (2007) (Bernard Lafferty)

Księżna (2008) (Duke of Devonshire)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część I (2010) (Lord Voldemort)

Harry Potter i Insygnia Śmierci: część II (2011) (Lord Voldemort)

Starcie tytanów (2010) (Hades)

Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj (2008) (Harry)

Lektor (2008) (Michael Berg)

Chromofobia (2005) (Stephen Tulloch)

Harry Potter i Zakon Feniksa (2007) (Lord Voldemort)

Wierny Ogrodnik (2005) (Justin Quayle)

Wallace i Gromit: klątwa królika (2005) (Lord Victor Quartermaine)

Dzieciątko z Macon (1993) (syn Bishopa)

Dangerous Man: Lawrence After Arabia, A (1990) (T. E. Lawrence)

Great War, The (1996) (Owen)

Miracle Maker, The (1999) (Jesus)

Główny podejrzany (1990) (Michael)

Kormoran (1993) (John Talbot)

Lego: Przygoda 2 (2019) (Alfred Pennyworth)

Zdjęcie
Podziel się

Brytyjski i amerykański aktor teatralny filmowy, jeden z ulubieńców żeńskiej części publiczności. Zasłynął przede wszystkim w latach 90-tych, jako odtwórca znaczących ról w Oscarowych produkcjach: „Lista Schindlera”, „Quiz Show”, „Angielski pacjent”. Fiennes tworzy kreacje niezapomniane, pełnowymiarowe, wyraziste.

Urodził się 22 grudnia 1962 roku w Ipswich w Wielkiej Brytanii jako jedno z sześciorga dzieci fotografa i pisarki. Dwójka z jego rodzeństwa również związana jest z przemysłem filmowym- brat, Joseph jest znanym aktorem, siostra Martha – reżyserką.

Zanim wstąpił do słynnej londyńskiej szkoły teatralnej Royal Academy of Dramatic Art, studiował malarstwo. Jak większość aktorów brytyjskich, także początki i „drugi tor” jego kariery wiążą się ze sceną teatralną. Występował m.in. na deskach England's National Theatre, Royal Shakespeare Company oraz na Broadwayu.

Miał wyjątkowo pomyślne początki kariery. Debiutował w 1990 roku już jako uznany aktor teatralny, tytułową rolą w dramacie „Niebezpieczny człowiek: Lawrence po Arabii”.

ycipk-2hc8vp

Rok później wystąpił w jednej z części znanego brytyjskiego thrillera TV „Główny podejrzany” (1991) z Helen Mirren, a w 1992 roku zagrał Heathcliffa w znanej adaptacji „Wichrowych wzgórz” z Juliette Binoche.

* Rok 1993 to rewelacyjna kreacja w „Liście Schindlera” Spielberga, gdzie Fiennes wcielił się w postać komendanta obozu koncentracyjnego. Za tę rolę otrzymał nagrodę BAFTA, nominację do Oscara i Złotego Globu oraz liczne nagrody krytyków. Kolejne nominacje do wszystkich trzech nagród przyniosła mu główna rola w głośnym dramacie „Angielski pacjent” (1996).*

W międzyczasie zagrał u Petera Greenawaya w „Dzieciątku z Macon” (1993), u Roberta Redforda w „Quiz Show” (1994) oraz w znanym filmie sensacyjnym sci-fi „Dziwne dni” (1995) z Juliette Lewis.

W 1997 roku partnerował Cate Blanchett na planie „Oskara i Lucindy”,* a w 1998 – Umie Thurman w „Rewolwerze i meloniku”. Za występ w tym drugim „oberwał” dwie nominacje do Złotej Maliny.*

* Występ u Neila Jordana w obrazie „Koniec romansu” przyniósł mu kolejną nominację do BAFTA, a rola u Istvána Szabó w „Kropli słońca” - statuetkę Europejskiej Nagrody Filmowej dla Najlepszego Aktora (oba filmy z 1999 roku).*

ycipk-2hc8vp

W tym samym czasie zadebiutował jako producent „Oniegina” (1999) w reżyserii swojej siostry, Marthy Fiennes. Sam zagrał, oczywiście, tytułową rolę w tej adaptacji Puszkina.

Po trzech latach przerwy pojawił się w czterech znaczących produkcjach na raz: komedii romantycznej „Pokojówka na Manhattanie” Wayne’a Wanga z Jennifer Lopez, thrillerze „Czerwony smok”, będącym prequelem „Milczenia owiec” z Anthonym Hopkinsem, kolejnym filmie Jordana – „Podwójny blef”* oraz w głośnym „Pająku” Davida Cronenberga (wszystkie z 2002 roku). Rola w tym ostatnim przyniosła mu nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej.*

Kolejnym znanym tytułem z udziałem aktora był „Wierny ogrodnik” (2005) z Rachel Weisz. Występ ten przyniósł mu nagrodę BIFA, kolejną nominację do BAFTA oraz liczne nagrody krytyków.

Oprócz tego, w 2005 roku wystąpił u Jamesa Ivory’ego w „Białej hrabinie”, jak również po raz pierwszy wziął udział w znanej produkcji „Harry Potter i Czara Ognia”, gdzie zagrał Lord Voldemort. Do roli powrócił dwa lata później, przy okazji kolejnej części serii, zatytułowanej „Harry Potter i Zakon Feniksa” (2007).

W międzyczasie ponownie wystąpił w filmie siostry, zatytułowanym „Chromofobia” (2005), na planie którego spotkał się z Penélope Cruz. Projektem z udziałem aktora z 2008 roku jest kostiumowy obraz „Księżna” z Keirą Knightley w roli głównej. W 2010 roku zagrał boga Hadesa w filmie "Starcie tytanów". W latach 2010-2011 zagrał w dwóch częściach filmu "Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II".

ycipk-2hc8vp

Fiennes ma na swoim koncie wiele znakomitych ról teatralnych.* W 1995 roku został uhonorowany prestiżową nagrodą Tony za tytułową rolę w jednej z Broadwayowskich inscenizacji „Hamleta”.*

ycipk-2hc8vp
ycipk-2hc8vp