ycipk-228c8v
ycipk-228c8v

Zbigniew Suszyński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-228c8v

Polski aktor filmowy i teatralny, znany przede wszystkim dzięki udziałowi w głośnych filmach lat dziewięćdziesiątych oraz popularnych serialach telewizyjnych. Jeden z polskich mistrzów dubbingu.

Urodził się 26 lipca 1961 roku w Rypinie. Zanim skończył studia aktorskie w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi (1987) pojawił się zarówno w telewizji (serial „Jan Serce” 1981), jak i w kinie (czeskie filmy „Ślady wilczych zębów” 1983 i „Cień paproci” 1984; polskie produkcje: „Sam pośród swoich” 1985, „ESD” i „Cudowne dziecko” 1986).

W 1986 roku zaliczył debiut teatralny, dzięki roli Orlanda w spektaklu „Jak wam się podoba” na scenie Teatru Studyjnego im. Juliana Tuwima w Łodzi. Po ukończeniu studiów związany był z łódzkim Teatrem im. Stanisława Jaracza. Następnie występował w teatrach warszawskich: Nowym i Współczesnym (od 1995 roku).

Rytm kariery teatralnej wyznaczał przebieg tej filmowej i telewizyjnej. W końcówce lat osiemdziesiątych grał zatem niewiele. Pojawił się w jednej z głównych ról w „Ucieczce z miejsc ukochanych” Juliana Dziedziny (1987) i w dwóch odcinkach „Pogranicza w ogniu” Andrzeja Konica (1989). Jednym z najważniejszych występów końcówki lat 80-tych była pierwszoplanowa rola Krzyśka Buka w „Ostatnim dzwonku” Magdaleny Łazarkiewicz (1989).

Co innego w kolejnej dekadzie. Po przenosinach do Warszawy Suszyński zaczął grać więcej. W samym tylko roku 1990 zaliczył trzy niewielkie role w: „Korczaku”, „Dziewczynie z Mazur” i „Marii Curie”. W roku 1993 przypomniał o sobie widzom telewizyjnym, grając kelnera w kontynuacji „Czterdziestolatka”. W tym samym roku zagrał jeden z wielu policyjnych epizodów w „Pożegnaniu z Marią” Filipa Zylbera, z kolei Feliks Falk zaangażował go do udziału w głośnej produkcji „Samowolka”.

ycipk-228c8v

Małymi rolami Suszyński kroczył do kolejnego serialu opisującego tzw. nową rzeczywistość – „Jest jak jest” (1994). Prawie od razu pojawiły się propozycje gościnnego udziału w „Spółce rodzinnej”, „Zespole adwokackim” i „Ekstradycji”. Była połowa dekady i na ekrany kin wszedł przebojowy film Jarosława Żamojdy „Młode wilki” (1995) z udziałem Suszyńskiego w roli Skorpiona. Tego występu nie dało się nie zauważyć, a kariera aktora zaczęła wyraźnie nabierać rozpędu. Dostał niewielkie role w „Autoportrecie z kochanką” Piwowarskiego i „Szamance” Żuławskiego, a potem na ekrany weszły „Młode Wilki 1/2” (1997).

Nowa dekada stanęła pod znakiem seriali. Zaczęło się od roli męża głównej bohaterki telenoweli „Adam i Ewa” oraz gościnnych występów w drugiej serii „13 posterunku”, „Rodzinie zastępczej”, serialu „Dom” i zyskującej coraz większą popularność telenoweli „M jak miłość”. W tym samym roku ponownie spotkał się też z Andrzejem Wajdą, kreując rolę Korszuna w telewizyjnym filmie „Wyrok na Franciszka Kłosa” z Mirosławem Baką (2000).

Rok 2002 przyniósł dwa istotne wydarzenia – początek pracy na planie serialu „Samo Życie”, z którym aktor związał się na stałe, oraz udział w sensacyjnej komedii Olafa Lubaszenki „E=mc2”. Kolejne lata przyniosły mniejsze lub większe role w bardzo wielu, popularnych polskich serialach. Dość wymienić takie tytuły, jak: „Magda M” „Czas honoru”, „Na dobre i na złe”, „Biuro kryminalne”, „Plebania”, czy „Pierwsza miłość”. Twórca ma w tej dziedzinie ugruntowaną pozycję.

* Warto odnotować także fakt, że Zbigniew Suszyński jest cenionym aktorem dubbingowym. Brał udział w kilkudziesięciu przedsięwzięciach tego typu.*

Data urodzenia

26.07.1961

Miejsce urodzenia

Rypin

Filmografia

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999)

Korczak (1990) (Student rozmawiający z Korczakiem we wrześniu 1939)

Shrek (2001) (Magiczne zwierciadło (polski dubbing))

Ralph Demolka (2012) (Sour Bill)

Old School: Niezaliczona (2003) (Beanie)

Garfield (2004) (Louis)

Kosmiczny mecz (1996) (Kosmita)

E=mc2 (2002) (Arnold)

Asterix i Kleopatra (1968) (Kakofonix)

Przygody Gala Asteriksa (1967)

Shrek 2 (2004) (Książę z bajki)

Wakacje Mikołajka (2014) (Dubon)

Chip i Dale Brygada RR () (Naukowiec w wieży / Pencylian Wielki, ptasi Czarownik / Dziennikarz / Nietoperz wynajęty przez Spaślaka / Małpa z zoo, w którym kradziono orzeszki ziemne / Strażnik miasta, w którym był Bzyczek gigant / Generał)

Flintstonowie ()

Tajemniczy Sobotowie () (Agent Epsilon)

Dziki () (Asystent ministra)

Tajemnica zielonego królestwa (2013)

Shrek ma wielkie oczy (2010) (Książę z bajki)

Timon i Pumba () (Prezenter / Komentator / Księgowy)

Hrabia Kaczula () (Dr Von Gąsiorowski)

Święta, święta i Po (2010) (Zeng)

Super Baloo () (As London)

Sezon na misia 3 (2010) (Mr Weenie)

Asterix w Brytanii (1986) (Minimax)

Całkiem nowe lata miodowe () (Rysio)

Księżniczka Tenko () (Jason (polski dubbing))

Rysiek Lwie Serce (2013) (Reginald)

Dziewczyna z Mazur () (Czesiek)

Biuro kryminalne () (Marek Orlicki)

Barbie jako Księżniczka i Żebraczka (2004) (Krolewski sekretarz)

Smerfy () (Laluś)

Kung Fu Panda (2008) (wysłannik z pałacu)

Shrek Trzeci (2007) (Książę z bajki (polski dubbing))

Tupot małych stóp (2006) (Memphis)

Sezon na misia (2006) (Kabanos)

Madagaskar (2005)

Adam i Ewa () (Bogdan Werner)

Goofy na wakacjach (1995) (Dyrektor Mazur)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Skorpion)

Linia życia () (Adam Kessler)

Góra Czarownic (2009) (Matt)

Sezon na misia 2 (2008) (Mr. Weenie)

Wyprawa na Księżyc 3D (2008) (Leonid)

Potwory kontra Obcy (2009) (Prezydent USA)

7 Krasnoludków – historia prawdziwa (2004) (Młotek)

Skok przez płot (2006) (RJ)

Pierwsza miłość () (Rajmund Schmidt)

Wallace i Gromit: klątwa królika (2005) (Lord Wiktor)

Maszyna zmian. Nowe przygody (1996) (Komandos)

Cudowne dziecko (1986) (widz w filharmonii)

Szamanka (1996) (Mężczyzna na przyjęciu)

Pożegnanie z Marią (1993) (Policjant)

Białe małżeństwo (1992)

Młode wilki (1995) (Scorpion)

Kaczki z gęsiej paczki (2018) (Kot)

Sekretny świat kotów (2018) (Artysta)

ycipk-228c8v
ycipk-228c8v
ycipk-228c8v