ycipk-1gyzt8
ycipk-1gyzt8

Jason Alexander - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Newark

Filmografia:

White Palace (1990) (Neil)

Rocky i Łoś Superktoś (2000) (Boris Badenov)

Mój przyjaciel Hachiko (2009) (Carl)

Płytki facet (2001) (Mauricio Wilson)

Hunchback of Notre Dame (1996) (Hugo)

Pretty Woman (1990) (Philip Stuckey)

Numerek na boku (1998) (Art Witz)

Miłość i śmierć w Chicago (1999) (Frank Bonner)

Nagi patrol () (Tex Finklestein)

Grand, The (2007) (Dr. Yakov Achmed)

Apartament dla orangutana (1996) (Robert Grant)

Drabina Jakubowa / Jacob's Ladder (1990) (1990) (Geary)

Aladyn: Powrót Dżafara (1994) (Abis Mal)

Stożkogłowi (1993) (Larry Farber)

Kolacja z arszenikiem (1995) (przeciwnik ochrony środowiska)

Kroniki Seinfelda () (George Costanza)

Jason Alexander Wikimedia Commons CC BY 2.0
Podziel się

Jason Alexander – życiorys

Jason Alexander to amerykański aktor, komik i reżyser urodzony 23 września 1959 roku. Jego rodzice byli Żydami, matka Ruth Minnie (née Simon) była pielęgniarką a ojciec Alexander B. Greenspan, menedżerem. Jason Alexander ma przyrodnią siostrę, Karen Van Horne i przyrodniego brata, Michaela Greenspana. Dorastał w Livingston w stanie New Jersey i ukończył szkołę średnią Livingston w 1977 roku. Studiował na Uniwersytecie w Bostonie, ale wyjechał latem przed ostatnim rokiem, ponieważ rozpoczął pracę w Nowym Jorku. Podczas studiów Jason Alexander chciał kontynuować klasyczne aktorstwo, ale jeden z profesorów zauważył inne jego zdolności i polecił mu szlifowanie komedii. W 1995 roku uzyskał dyplom ukończenia studiów. Jest praktykującym magikiem, a aktorstwem zajął się tylko dlatego, że uświadomił sobie, że nie będzie miał szansy na sukces jako magik.

Jason Aleksander poślubił Daena E. Title 31 maja 1982 roku. Mają dwóch synów, Gabriela i Noaha. Jason Alexander jest czołowym zwolennikiem inicjatywy OneVoice, która odszukuje umiarkowanych Izraelczyków i Palestyńczyków, którzy chcą osiągnąć wzajemne porozumienie między ich społeczeństwami. Aktor wielokrotnie odwiedzał Izrael w tej sprawie. W 2012 roku Jason Alexander ogłosił poparcie dla prezydenta Baracka Obamy, który ponownie startował w wyborach.

Jason Alexander – kariera zawodowa

ycipk-1gyzt8

Jason Alexander rozpoczął swoją karierę aktorską na scenie nowojorskiej jako znakomity wokalista i tancerz. Występował na Broadwayu w wielu spektaklach. Jason Alexander został niedawno mianowany Dyrektorem Artystycznym Reprise Theatre Company w Los Angeles, gdzie wcześniej wyreżyserował Sunday in the Park with George.

Brał udział w wielu przedsięwzięciach telewizyjnych. Zagrał, między innymi, w serialu Kroniki Seinfelda (1990), który wielokrotnie był nominowany do prestiżowych nagród. Ponadto, dorobek artystyczny Jasona Alexandra to także filmy. Wystąpił m.in. w takich produkcjach, jak Pretty Woman, A Christmas Carol, 101 dalmatyńczyków II. Londyńska przygoda, Dzwonnik z Notre Dame II, Płytki facet czy Słaba płeć.

Jason Alexander brał również udział w teledyskach Brada Paisley'a: Celebrity i Online oraz Trying not to love you Nickelbacka. Można go było podziwiać w reklamach precli Rold Gold, Mc Donalds, KFC.
Ponadto, Jason Alexander był krajowym rzecznikiem fundacji Scleroderma, wiodącej organizacji zajmującej się podnoszeniem świadomości o chorobie, jaką jest sklerodermia i pomagającej dotkniętym nią ludziom. W ostatnich latach uczestniczył także w pokazach telewizyjnych oraz w różnych turniejach pokera.

Jason Alexander – ciekawostki

Jason Alexander grał na flecie oraz perkusji w orkiestrze Livingston Lancer's Marching.

ycipk-1gyzt8

Podczas kręcenia zdjęć do Kronik Seinfelda (1989) zawsze był ubrany w za mały garnitur, aby jego postać wyglądała drętwo. Warto dodać, że do tej roli pretendowali także Danny DeVito, Steve Buscemi i Nathan Lane. Wyreżyserował też jeden z odcinków serii.

W 2005 Jason Alexander wykonał piosenkę "All Cartoons Are Fuckin' Dicks", która ukazała się w albumie "Family Guy - Live in Vegas".

Jason Alexander – nagrody i wyróżnienia

W 1995 roku Jason Alexander zdobył nagrodę Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych w kategorii Najlepszy aktor w serialu komediowym za serial Kroniki Seinfelda (1990). Został także uhonorowany wraz z zespołem serialu w kategorii Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym za serial Kroniki Seinfelda (1990). Taką samą nagrodę otrzymał w 1997 oraz 1998 roku w kategorii Najlepszy zespół aktorski w serialu komediowym za serial Kroniki Seinfelda (1990). Z kolei w latach 1996, 1997, 1998 oraz 1999 był nominowany we wspomnianych kategoriach. Dwukrotnie otrzymał nominację w Saturnach: do Złotej Satelity w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy w miniserialu lub filmie telewizyjnym za film Kopciuszek (1997) oraz do Saturna w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy za film Rocky i Łoś Superktoś (2000). Jason Alexander był siedmiokrotnie nominowany do nagrody Emmy w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu komediowym za serial Kroniki Seinfelda (1990) oraz dodatkowo w 1994 w kategorii Najlepszy gościnny występ w serialu komediowym - aktor za serial Życie jak sen (1990). Za rolę w serialu Kroniki Seinfelda aktor został także kilkakrotnie nominowany do Złotych Globów w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy w serialu, miniserialu lub filmie telewizyjnym.

ycipk-1gyzt8
ycipk-1gyzt8