ycipk-2knb9c
ycipk-2knb9c

Kelly Rutherford - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Elizabethtown, Kentucky, Stany Zjednoczone

Filmografia:

Perfect Getaway, The (1998) (Julia Robinson)

Amerykański Skandal (2000) (Lady Maria Cosway)

Angels Don't Sleep Here (2000) (Kate Porter)

Krzyk 3 (2000) (Christine)

Breaking the Silence (1992) (Cheryl)

Koszmar siostry (2013) (Jane)

Plotkara () (Lily van der Woodsen)

Shakedown (1988) (Oglądający telewizję)

Swimming Upstream (2002) (Sandra Bird)

Kocham kłopoty (1994) (Kim)

No Greater Love (1996) (Edwina Winfield)

Zdjęcie
Podziel się

Odznaczająca się niewątpliwą urodą aktorka amerykańska, szerokiej publiczności znana głównie z występów na małym ekranie. Sam w „Pokoleniach”, Megan w „Melrose Place” i matka Sereny van der Woodsen w „Plotkarze”.

Urodziła się 6 listopada 1968 roku w Elizabethtown, w stanie Kentucky. Jej rodzice rozwiedli się, kiedy miała trzy lata. Od tego czasu wychowywała się pod skrzydłami matki – modelki i pisarki Anne Edwards. Miała później jeszcze trójkę młodszego rodzeństwa – brata Anthony’ego, który wraz z nią pozostawał pod opieką mamy oraz dwie siostry: Lindsey i Courtney.

Zanim rozpoczęła naukę w szkole średniej w Newport Beach w Kalifornii, mieszkała m.in. w Arizonie, Nowym Jorku i na Florydzie. Na miejsce zawodowego startu wybrała jednak nie Kalifornię, a Nowy Jork, gdzie przeprowadziła się tuż po maturze. Jej aktorski debiut miał miejsce w drugiej połowie lat 80-tych.

W 1987 roku po raz pierwszy pojawiła się w telewizji (serial „Loving”), a rok później zadebiutowała na dużym ekranie, grając epizod w filmie akcji „Błękitny gliniarz”. W 1989 roku zdecydowała się wrócić do Kalifornii i podjęła studia aktorskie w Beverly Hills Playhouse. W tym samym roku otrzymała pamiętną, również dla polskich widzów, rolę Sam Whitmore w operze mydlanej „Pokolenia”, która przyniosła jej nominację do Soap Opera Digest Award (1989-90).

ycipk-2knb9c

Zanim dołączyła do stałej obsady słynnego serialu „Melrose Place”, gdzie przez trzy lata kreowała postać Megan Lewis (1996-99), wzięła udział w kilku mniej znanych, odcinkowych produkcjach telewizyjnych (seriale „Homefront”, „Przygoda na Dzikim Zachodzie”, „Więzy krwi”).

Kelly Rutherford była gwiazdą wielu pełnometrażowych filmów telewizyjnych, m.in. dramatów: „Milcząca prawda” (1992) i „Eastwick” (2002), romansów: „Głęboka miłość” na podstawie powieści Danielle Steel (1996) i „Amerykański skandal” o kontrowersyjnym związku prezydenta Jeffersona z czarną służącą (2000), thrillerów: „Ucieczka” (1998), „Dopuszczalne ryzyko” (2001) i „Świadek zbrodni” (2007).

Znacznie rzadziej pojawiała się na dużym ekranie, a najsłynniejszymi produkcjami z jej udziałem są: komedia romantyczna „Kocham kłopoty” z Julią Roberts i Nickiem Nolte (1994) i „Krzyk 3” Wesa Cravena (2000).

Jej twarz kojarzona jest jednak w pierwszej kolejności z małym ekranem, szczególnie z serialami. Grała panią major w „Bez pardonu” (2002-2003), agentkę specjalną w „Raporcie specjalnym” (2003-2004) i ‘Sonny’ – jedną z głównych bohaterek serialu „Pentagon: Sektor E” (2005-2006).

Najsłynniejszą rolą Rutherford ostatnich lat jest kreacja postaci Lily van der Woodsen – matki jednej z głównych bohaterek głośnego serialu dla młodzieży „Plotkara” (2007-2009).

ycipk-2knb9c
ycipk-2knb9c
ycipk-2knb9c