ycipk-39hwzf
ycipk-39hwzf

Andrzej Szopa - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...

Ukończył w 1977 roku Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjne i i Teatralnej w Łodzi. Dyplom uzyskał w 1979 roku. Po zakończeniu edukacji, w latach 1977-1998 (z przerwą między 1987 a 1996 rokiem kiedy to przebywał i występował w Stanach Zjednoczonych) grywał na deskach Teatru Polskiego we Wrocławiu. Od 1998 roku aktor Teatru Kwadrat w Warszawie.

Data urodzenia

26.05.1952

Miejsce urodzenia

Bydgoszcz, Polska

Filmografia

Prosta historia o miłości (2010) (Filmowy ojciec Aleksa)

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Dori)

Billboard (1998) (Taksówkarz)

Sęp (2011) (Dyrektor BSW)

Cześć Tereska (2000) (Kierownik chóru)

Jajo (1984) (Jacek, asystent profesora)

Żurek (2003) (ksiądz)

Konfident (2011) (Andrzej)

Cud purymowy (2000) (Silberstein, prawnik z Nowego Jorku)

Biały smok (1986) (Barman)

Pas de deux (2002) (Rzeźnik)

Superprodukcja (2002) (Szef barobusu)

Marszałek Piłsudski (2001) (Strażnik)

Wesela nie będzie (1978) (Edzio, kolega Wojtka ze wsi)

O czym szumią wierzby (1996) (Ropuch)

PitBull (2005) (Karawaniarz)

Anna Karenina () (Lokaj Obłońskich)

Ale się kręci () (Wartownik Matoga)

Kopciuszek () (Węgiełek)

Rajdek - mała wyścigówka () (Rdzawek)

Daleki dystans (1985) (Cebula)

Szpital na perypetiach () (Judziak)

Willenbrock (2005) (Jurek)

Fundacja Kultura (2009) (Sklepowy)

Zostać miss 2 () (Kolaska)

Biuro kryminalne () (Krzysztof Kujawa)

Ojciec Mateusz () (Naczelnik więzienia)

Nie kłam kochanie (2007) (Bankowiec)

Pitbull (serial) () (Karawaniarz)

Faceci do wzięcia () (Prezes Adam Taczalski)

Kto zabił Stalina (2005) (Wiaczesław Mołotow)

Eragon (2006) (Sloan)

Pensjonat pod Różą () (Sierżant)

Plebania () (Piętak Franio)

Kasia i Tomek () (Policjant)

Wolne chwile (1979) (Szczepan)

Głęboka woda () (Bronek)

1920 Bitwa Warszawska (2011) (Major Bielski, przewodniczący sądu wojskowego)

Strachy () (Kowboj)

Duch w dom () (Ojciec panny młodej)

Nocna zmiana (2008) (2008) (wąsacz z jamnikiem)

Siostry () (Policjant)

Rajskie klimaty () (Bezdomny Stefan)

Synowie () (Dozorca)

Doręczyciel () (Sprzedawca)

Magiczne drzewo (2009) (Właściciel gokartów)

Głód serca (1986) (Świadek wypadku)

Ekipa () (Szef sztabu)

Sąsiedzi () (Klown Franciszek Kujawa)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Dori)

Jan Paweł II (2005) (Michaił Gorbaczow)

Pierwsza miłość () (Kierownik firmy sprzątającej)

Kryminalni () (Ludwik Żyto, świadek porwania Maćka)

1409. Afera na zamku Bartenstein (2002) (Kniaź Vytautas)

Z pianką czy bez (1997) (Eugeniusz Rozbirski, przewodniczący rady mieszkańców)

Wielki bieg (1981) (Dziennikarz radiowy)

Mniejsze niebo (1980) (Młodzy mężczyzna)

Przed odlotem (1980) (Pracownik instytutu)

Sezon na bażanty (1985) (Andrzej, brat Kaczmarka)

Wielki szu (1982)

Pogoda na jutro (2003) (Wręczający procę Cichockiemu)

ycipk-39hwzf
ycipk-39hwzf
ycipk-39hwzf