ycipk-3qcgyh
ycipk-3qcgyh

David Carradine - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-3qcgyh

Aktor amerykański, jeden z najbardziej znanych przedstawicieli słynnego aktorskiego klanu Carradine’ów. W ciągu 46 lat kariery zawodowej zdążył wystąpić w około 120 filmach, 30 sztukach teatralnych i tylu samo filmach telewizyjnych. Jest jedynym aktorem, który wystąpił zarówno u Ingmara Bergmana, jak też u Martina Scorsese i Quentina Tarantino.

David Carradine (właściwie John Arthur Carradine)* urodził się 8 grudnia 1936 roku w Hollywood, dorastając w samym środku filmowego świata.* Zarówno jego ojciec, jak i wychowująca go macocha trudnili się aktorstwem. Na ścieżki rodzinnej tradycji wstąpili później także jego młodsi bracia przyrodni – Robert i Keith, zdobywca Oskara, a córka i bratanice Davida są przedstawicielkami trzeciego pokolenia rodziny Carradine, kontynuującymi zawód aktora.

Od dziecka interesował się sztuką – dużo rysował i rzeźbił, podpatrując artystyczne działania ojca i wuja. Pasji tej nie porzucił aż do końca życia, w pewnym momencie zamieniając jedynie pędzel na komputerową myszkę. Jako mały chłopiec uczęszczał na lekcje gry na pianinie. Przez krótki czas studiował nawet teorię muzyki i kompozycję na San Francisco State University, marząc o tworzeniu oper. W krótkiej autobiografii zamieszczonej na oficjalnej stronie internetowej przyznał, że wszystkie jego życiowe osiągnięcia były efektem trudnej walki z własnymi słabościami i przeciwnościami losu. David Carradine zajmował się muzyką na przekór temu, że nie miał dobrego słuchu, malował obrazy, mimo że był daltonistą, został atletą choć nie miał predyspozycji ku temu. Wreszcie – stał się gwiazdą ekranu, mimo chorobliwej nieśmiałości.

* Karierę aktorską zaczął w pierwszej połowie lat 60-tych w Nowym Jorku, tuż po odbyciu dwuletniej służby wojskowej.* W 1964 roku zadebiutował na Broadwayu w pierwszoplanowej roli w sztuce „The Deputy”. Niedługo potem pojawił się obok Christophera Plummera w spektaklu „The Royal Hunt of the Sun”, co przyniosło mu Theatre World Award dla najbardziej obiecującego aktora w 1966 roku. Z tak ciekawym, broadwayowskim doświadczeniem śmiało mógł zacząć podbijać Hollywood. Jego debiutem na dużym ekranie był western „Taggart” (1964). U progu kariery dość często pojawiał się właśnie w filmach z tego gatunku, takich jak m.in. „Billy Young” i „Dobrzy chłopcy i źli chłopcy” z Robertem Mitchumem (1969), „The McMusters” z udziałem ojca (1970), czy serial „Shane”, którego był gwiazdą (1966).

Przełomowym momentem kariery Davida Carradine’a był rok 1972. Zagrał wówczas główną rolę w pierwszym, hollywoodzkim filmie Martina Scorsese – dramacie „Wagon towarowy Bertha” z udziałem ojca i ówczesnej partnerki, Barbary Hershey, oraz rozpoczął swoją życiową przygodę z postacią Kwaia Changa Caine’a, mistrza wschodnich sztuk walki i głównego bohatera popularnego serialu „Kung Fu” (1972-75). Rola przyniosła aktorowi pierwsze nominacje do Emmy i Złotego Globu oraz ogromną popularność, czyniąc z niego prawdziwą gwiazdę ekranu, a zarazem jedną z ikonicznych postaci pop-kultury.

ycipk-3qcgyh

Do roli powrócił na planie dwóch telewizyjnych filmów pełnometrażowych oraz reaktywowanej po latach kontynuacji serialu, zatytułowanej „Legendy Kung-Fu”, której był współproducentem (1993-97). W jego filmografii przeważają produkcje klasy B, przeplatane od czasu do czasu takimi perełkami, jak: muzyczny dramat biograficzny „By nie pełzać na kolanach” Hala Ashby’ego (1976, National Board of Review Award, nominacja do Złotego Globu), dramat „Jajo węża” Ingmara Bergmana (1977), „Długie pożegnanie” Roberta Altmana, czy „Ulice nędzy” Martina Scorsese (1973).

Był gwiazdą kultowej produkcji Rogera Cormana – „Wyścig śmierci 2000” z Sylvestrem Stallone’em (1975). Zagrał tytułowe role w filmie akcji „Cannonball!” (1976), mini-serialu „Mr.Horn” z Richardem Widmarkiem (1979) i biograficznej produkcji TV „Gauguin the Savage” z Lynn Redgrave (1980). Partnerował innym legendom ekranu – Charltonowi Hestonowi w thrillerze „Tragedia Neptuna” (1978) i Chuckowi Norrisowi w filmie akcji „Samotny wilk McQuade” (1983).* Był jednym z głównych bohaterów słynnego mini-serialu historycznego „Północ-Południe” z Patrickiem Swayze (1985, nominacja do Złotego Globu) oraz powstałej rok później kontynuacji „Północ-Południe II”.* Wielkim powrotem Carradine’a na łono mainstreamowego kina był tytułowy występ w osławionym „Kill Billu” Quentina Tarantino (2003-2004).Rola w drugiej części tej produkcji przyniosła mu nagrodę Saturna oraz ostatnią nominację do Złotego Globu i Golden Satellite Award.

Ma na swoim koncie gościnne występy w takich serialach, jak „Matlock”, „Doktor Quinn”, „Młodzi jeźdźcy”, „Medium”, czy „Agentka o stu twarzach”. Wielokrotnie spotykał się zawodowo ze swoją rodziną. W 1975 roku zaprosił braci i partnerkę, Barbarę Hershey na plan swojego reżyserskiego debiutu, dramatu „You and Me”. Hershey zagrała również w jego drugim filmie – „Americana”, będącym z kolei debiutem w roli producenta. Jednym ze słynniejszych spotkań zawodowych z braćmi, Keithem i Robertem było to na planie „Straceńców” Waltera Hilla, gdzie prócz trójki Carradine’ów wystąpili również bracia Quaidowie, Keachowie i Guestowie (1980). Obok młodszej córki, Kansas pojawił się na planie filmu akcji „Open Fire” (1988), z kolei Calista partnerowała mu na planie wyprodukowanego przez niego „Eliminatora” (1991). Carradine był producentem ośmiu filmów i jednego serialu z własnym udziałem.

Jego działalność artystyczna, prócz aktorstwa, sztuk plastycznych, produkcji i reżyserii filmowej obejmuje również twórczość muzyczną i literacką. Napisał i wydał swoją autobiografię zatytułowaną „Endless Highway”, dziennik dokumentujący pracę na planie filmu „Kill Bill” oraz kilka książek instruktażowych dotyczących filozofii wschodnich sztuk walki. Wyprodukował i wystąpił też w szeregu instruktażowych filmów poświęconych tej tematyce. Wydał dwie płyty muzyczne oraz trzy single. Ostatnią głośną produkcją z jego udziałem jest film akcji „Adrenalina 2.Pod napięciem” z Jasonem Stathamem i Amy Smart (2009). W 2004 roku zdobył hollywoodzką Capri Legend Award, a w 2005 – Nagrodę za Całokształt na międzynarodowym festiwalu Action on Film w USA.

David Carradine zmarł 3 czerwca 2009 roku w hotelowym pokoju w Bangkoku, w Tajlandii. Miał 72 lata. Przyczyny śmierci nie są jasne – pojawiają się wersje o samobójstwie, przypadkowym uduszeniu, a nawet morderstwie.

ycipk-3qcgyh
Data urodzenia

08.12.1936

Miejsce urodzenia

Hollywood, Kalifornia, USA

Data śmierci

03.06.2009

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Outsider, The (2002) (Doktor Lucas Henry)

Kung Fu: The Movie (1986) (Kwai Chang Caine)

Project Eliminator (1991)

Americana (1981) (1981) (The American Soldier)

You and Me (1972)

Johnny Belinda (1967) (Locky)

Good Guys and the Bad Guys, The (1969) (Waco)

Śmiertelny sport (1978) (Kaz Oshay)

Circle of Iron (1979) (The Blind Man)

Fast Charlie... the Moonbeam Rider (1979) (Charlie Swattle)

Podniebny tancerz (1980) (Brad Randolph)

High Noon, Part II: The Return of Will Kane (1980) (Ben Irons)

Trick or Treats (1982) (Richard)

Bicie serca (1987) (1987) (Man Playing Dice)

Wizards of the Lost Kingdom II (1988) (Dark One)

Open Fire (1988) (Joe Rouke)

Fatal Secret (1988) (Michael LeWinter)

Animal Protector (1988) (Col. Whitlock)

Warlords (1989) (Dow)

Huellas del lince, Las (1989)

Sonny Boy (1990) (Pearl)

Trwoga o północy (1990) (Hanley)

Dune Warriors (1990) (Michael)

Deadly Surveillance (1991) (Lieutenant)

Słońce zachodzi: Rewanż wampira (1991) (Jozek Mardulak)

Gambler Returns: The Luck of the Draw, The (1991) (Caine)

Double Trouble (1992) (Mr. C)

Animal Instincts (1992) (William Lamberti)

Strefa śmierci / Kill Zone (1993) (1993) (Col. Horace Wiggins)

Frontera Sur (1993)

Bitter End (1993)

Zaginiony skarb Dos Santosa (1997) (Martin Shaw)

Macon County Jail (1997) (Coley)

Full Blast (1997) (Maceo)

Nosferatu: The First Vampire (1998) (Host)

Effects of Magic, The (1998) (The Cabinet Maker)

Kung Fu (1972)

Kochankowie i kłamcy (1998) (Mr. Montague)

Light Speed (1998)

Pukać do drzwi śmierci (1999) (Doc Hadley)

Zoo (1999) (Drexel Turnquist)

Shepherd (1999) (Ventriloquist)

American Reel (1999) (James Lee Springer)

Niebezpieczna gra (2000) (Lemmy)

Nightfall (2000) (Gnomen)

By Dawn's Early Light (2000) (Nick Decker)

Largo Winch: The Heir (2001) (Nerio Winch)

Warden of Red Rock (2001) (Mike Sullivan)

Lorgo Winch (2001) (Nerio Winch)

Defectors, The (2001) (Garret)

Bala perdida (2002)

Kill Bill Vol. 2 (2004) (Bill)

Śmierć i śniadanie (2004) (Mr. Wise)

Last Goodbye (2004) (Fred McGillicuddie)

Hair High (2004) (Pan Snerd)

Future Force (1990) (John Tucker)

Crime Zone (1988) (Jason)

Taggart (1965) (Cal Dodge)

Bus Riley's Back in Town (1965) (Stretch)

Violent Ones, The (1967) (Lucas Barnes)

Heaven with a Gun (1969) (Coke Beck)

Young Billy Young (1969) (Jesse Boone)

McMasters, The (1970) (White Feather)

Macho Callahan (1970) (David Mountford)

Maybe I'll Come Home in the Spring (1971) (Flack)

Thunder and Lightning (1977) (Harley Thomas)

Mr. Horn (1979) (Tom Horn)

Je te tiens, tu me tiens par la barbichette (1979)

Gauguin the Savage (1980) (Paul Gauguin)

Q (1982) (Detective Shepard)

Jealousy (1984) (Bobby Dee)

Río abajo (1984) (Bryant)

Warrior and the Sorceress, The (1984) (Kain)

Distant Scream, A (1984) (Michael)

Bad Seed, The (1985) (Leroy Jessup)

Behind Enemy Lines (1986) (Colonel James Cooper)

Oceany ognia (1986) (J.C. Busch)

Armed Response (1986) (Jim Roth)

Misfit Brigade, The (1987) (Colonel Von Weisshagen)

I Saw What You Did (1988) (Stephen)

Run for Your Life (1988) (Maj. Charles Forsythe)

Cover Girl and the Cop, The (1989) (Slade)

Mad Bunch, The (1989) (Professor Foxwood)

Crime of Crimes (1989) (Kapitan)

Future Zone (1990) (John Tucker)

Więcej czadu (1990) (Sweeney)

Night Children (1990)

Brotherhood of the Gun (1991) (Artemis McBride)

Karate glina (1991)

Pole ognia (1991) (Generał Corman)

Águila y el caballo, El (1991)

Evil Toons (1992) (Gideon Fisk)

Night Rhythms (1992) (Vincent)

Distant Justice (1992) (Joe Foley)

Kung Fu: The Legend Continues (1992)

Dead Center (1994) (Chavez)

Captain Simian & The Space Monkeys (1996) (Additional Voices)

Sublet (1998) (Max Kaufman)

Out of the Wilderness (1998)

Martian Law (1998)

Walking After Midnight (1999)

Puzzle in the Air, The (1999) (Generał)

Naturalna selekcja (1999) (Dehoven)

Pocałunek nieznajomego (1999) (Sean O'Leary)

Down 'n Dirty (2000) (Gil Garner)

Donor, The (2000)

G.O.D. (2001) (Norman Williams)

Balto II Poszukiwania (2001) (Nava)

Wheatfield with Crows (2002) (Willem Vincent Sr)

Zakochana na zabój (2008) (Kowboj Bob)

Kill Bill (2003) (Bill)

Tropical Snow (1989) (Oskar)

Ulice nędzy (1973) (Drunk)

Gray Lady Down (1978) (Capt. Gates)

Roadside Prophets (1992) (Othello)

Airwolf ()

Chłopcy z Chatham (2008) (Kapitan Zeb)

Death Race Wyścig Śmierci (2008) (Frankenstein)

Wielki Stach (2007) (Mistrz)

Capital Punishment (1991) (Michael Maltin)

Safari 3000 (1982) (Eddie Miles)

Serpent's Egg, The (1977) (Abel Rosenberg)

Nowhere to Run (1989) (Harmon)

Last Stand at Saber River (1997) (Duane Kidston)

Try This One for Size (1989) (Bradley)

Shane () (Shane)

Wagon towarowy Bertha (1972) (Bill Shelly)

Six Against the Rock (1987) (Bernie Coy)

Waxwork II: Lost in Time (1992) (The Beggar)

Samotny wilk McQuade (1983) (Rawley Wilkes)

Długie pożegnanie (1973) (Inmate)

By nie pełzać na kolanach (1976)

Wściekłość (1997)

Too Many Thieves (1966) (Felix)

New Swiss Family Robinson, The (1998) (Sheldon Blake)

Wyścig śmierci 2000 (1975) (Frankenstein)

Cannonball (1976) (Cannonball)

Straceńcy (1980) (Cole Younger)

Ptaszek na uwięzi (1990) (Eugene Sorenson)

Children of the Corn V: Fields of Terror (1998) (Luke Enright)

ycipk-3qcgyh
ycipk-3qcgyh