WP
WP

Enzo D'Alo - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Enzo D’Alo urodził się w Neapolu. Jest muzykiem i scenarzystą, który zaczynał karierę jako reżyser telewizyjnych animacji dla dzieci. W 1979 roku dołączył do zespołu Laterna Magica w Turynie. W tym środowisku audiowizualnych eksperymentów pracował razem z dziećmi, ucząc je różnych technik animacji.

W latach 90. wyprodukował dziesiątki programów dla młodych widzów we Włoszech. Jego pierwszy pełnometrażowy film animowany, „Niebieska strzała” z 1996 roku, zdobył kilka nagród Związku Włoskich Dziennikarzy Filmowych. „Pinokio” to piąta pełnometrażowa animacja D’Alo.

Filmografia:
2012: Pinocchio
2003: Opopomoz
2001: Momo, the conquest of time
1999: Lucky and Zora
1997: Niebieska strzała (How the Toys saved Christmas)

Miejsce urodzenia

Neapol, Włochy

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia
WP
WP
WP