WP
WP

Ewa Telega - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Absolwentka Szkoły Baletowej w Bytomiu oraz PWSFTviF w Łodzi (1985).W latach 1984-1986 była aktorką łódzkiego Teatru im. Stefana Jaracza. Od 1986 r. jest aktorką warszawskiego Teatru Dramatycznego. Na stołecznej scenie oraz w Teatrze Telewizji wystąpiła w licznych spektaklach, będących adaptacjami dzieł m.in. Czechowa, Gogola, Turgieniewa, czy Dostojewskiego, dzięki czemu jest dziś przez wielu uważana za jedną ze specjalistek od ról w repertuarze opartym na XIX-wiecznej literaturze rosyjskiej. W filmie zadebiutowała w 1983 r. w "Kasztelance" Marka Nowickiego.

WP
Data urodzenia

31.03.1962

Miejsce urodzenia

Kędzierzyn, Polska

Filmografia

Moja Angelika (1999)

Korczak (1990) (Była wychowanka Korczaka)

Wszystko, co najważniejsze... (1992) (Kobieta z Lorgnon)

Kolejność uczuć (1992) (Aktorka Skiba)

Doktor Semmelweis (1996) (Maria Teresa)

Łuk Erosa (1987) (Janina)

Nocne ptaki (1992) (Faustyna)

In flagranti (1990) (Elżbieta, żona Nowaka)

Mała Vilma (2000)

Żywot człowieka rozbrojonego (1993)

Córy szczęścia (1999) (Wiera, przyjaciółka Nataszy)

Łóżko wierszynina (1997) (Magda Masza)

I skrzypce przestały grać (1988) (Ira)

Wiedźmin (2001)

Marzenia do spełnienia (2001) (Anna Pawelczyk)

Cudze szczęście (1997) (Pielęgniarka)

Kochankowie mojej mamy (1985) (Pielęgniarka)

Kopciuszek () (Natasza)

Reguły gry ()

Baczyński (2012) (Stefania Baczyńska)

Zostać miss 2 () (Eliza)

Ojciec Mateusz () (Zofia)

Rysa (2008) (Beatka)

Ostatni krąg (1997) (Olga)

Lejdis (2008) (Lewińska)

Glina () (Krystyna, była żona Gajewskiego)

Zabić na końcu (1990) (Elżbieta)

Kasztelanka (1983) (Mańka)

Izabela (2000) (Redaktorka)

Magiczne drzewo (2009) (Mama Adama Szmydta)

Czas honoru () (Domańska, gospodyni Władka)

Spowiedź dziecięcia wieku (1985) (Kobieta z balu)

Strajk (2006) (Mirka)

Tango z aniołem () (Agnieszka Szymańska)

Środa, czwartek rano (2006) (Środa, czwartek rano)

Persona non grata (2005) (Siostra Heleny)

Wiedźmin (serial) () (Vespula)

Siódmy pokój (1995) (Zakonnica)

Miłość z listy przebojów (1984) (Jola)

WP
WP