Trwa ładowanie...
d1wnqlp
d1wnqlp

Franco Nero - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

San Prospero, Włochy

Filmografia:

Auta 2 (2011) (wujek Topolino)

Senza ragione (1972) (Mosquito)

Szepty Aniołów (1998) (Dr. Vicente Areavaga)

Wagner (1983) (Crespi)

Amigos, Los (1972) (Johnny Ears)

Man with Bogart's Face, The (1980) (Hakim)

Scandalo (1976) (Armand)

Girl, The (1986) (Johan (John) Berg)

Touch and Die (1991) (Aquani)

Young Catherine (1991) (hrabia Vorontsov)

Megiddo (2001) (generał Francini)

Kobiety mafii (Bella Mafia) (1997) (Mario Domino)

Run for Your Life (1988) (Commissare)

Django (2012) (2012)

Virgin and the Gypsy, The (1970) (Cygan)

Pope Joan (1972) (Louis)

Elena (2011) (pułkownik)

Salamandra (1981) (karaibski pułkownik Dante Matucci)

Querelle (1982) (porucznik Seblon)

Giornata nera per l'ariete (1971) (Andrea Bild)

The Visitor (1979) (1979)

Szklana pułapka 2 (1990) (Ramon Esperanza)

Django (1966) (1966) (Django)

Innocent Sleep, The (1996) (Adolfo Cavani)

Pelle viva (1962)

Listy do Julii (2010) (Lorenzo Bartolini)

Prawo i porządek: Sekcja specjalna () (Roberto Distasio)

Sequestro di persona (1968) (Gavino)

Fall Lucona, Der (1993) (Enzo Lombardo)

Mirka (1999)

Giovane Toscanini, Il (1988) (Claudio Toscanini)

From Time to Time (1992) (Leonardo da Vinci)

David (1997) (Nathan)

Camelot (1967) (Lancelot z Jeziora)

Tristana (1970) (Horacio)

Krasnye kolokola, film pervyj - Meksika v ogne (1982) (John Reed)

Bitka na Neretvi (1969) (Capitan Michele Riva)

Komandosi z Nawarony (1978) (Nikolai Leskovar)

Nimfa (2014) ( Niko)

Zdjęcie
Podziel się

Włoch Franco Nero już jako 7-letni chłopiec występował w amatorskich sztukach teatralnych wystawianych przez księdza miejscowej parafii na przedmieściach Parmy. Mając lat 14 wiedział dokładnie, że będzie aktorem. Na początku organizował przedstawienia szkolne grając w nich główne role. Już wkrótce przekonał się, że aktorstwo to dziedzina sztuki, która nie od razu przynosi sławę i wielkie pieniądze.W tej sytuacji zdecydował się podjąć studia ekonomiczne na uniwersytecie w Mediolanie. Okazjonalnie występował wówczas w nocnych klubach mając wciąż nadzieję na przełom w artystycznej karierze.W 1963 roku poznał w Rzymie amerykańskiego reżysera Johna Hustona, który poparł go w jego ambicjach i dążeniach, pomagając też w zdobyciu ról w filmach "La Celestina P...R..."(1964) Carla Lizzaniego i "Biblia"(1966)Hustona , gdzie zagrał Abla.Trylogia o samotnym mścicielu Django (1966) utrzymana w konwencji italowesternu uczyniła go sławnym z dnia na dzień. Uwagę na przybysza z Włoch zwrócili hollywoodzcy twórcy angażując go
m.in. do musicalu "Camelot" (1967). W tym samym czasie Franco zaprzyjaźnił się ze swoją filmową partnerką Vanessa Redgrave, a owocem ich trwającego pięć lat związku jest syn aktora,Carlo Gabriel. Jeżeli chodzi o karierę aktorską - to z powodzeniem występuje w różnego rodzaju produkcjach do dnia dzisiejszego. Współpracował z tak wybitnymi twórcami kina światowego jak - Louis Bunuel ["Tristana"] ; Claude Chabrol ["Les Magiciens"] czy Reiner Wernerem Fassbinder ["Querelle"] , ale przede wszystkim kojarzony jest z repertuarem rozrywkowym. Nakręcił niezliczoną ilość westernów, horrorów, filmów przygodowych i sensacyjnych.

d1wnqlp
d1wnqlp