Trwa ładowanie...
ycipk-ff7gbx
ycipk-ff7gbx

Gary Busey - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Goose Creek, Teksas, USA

Filmografia:

Galaktyczny Wojownik (1998) (kapitan Church)

Złodziejska zemsta (1999) (Mo Ginsburg)

Predator 2: Starcie w miejskiej dżungli (1990) (Peter Keyes)

Firma (1993) (Eddie Lomax)

Zabójcza broń (1987) (Pan Joshua)

Las Vegas Parano (1998) (Patrol na autostradzie)

Śmiałkowie (1997) (Generał Joseph Fighting)

Strefa zrzutu (1994) (Ty Moncrief)

Liberator (1992) (komandor Krill)

Srebrna kula (1985) (Wujek Red)

Candiland (2015) (Arnie)

Straight Time (1978) (Willy Darin)

Na Zachód () (Johnny Fox)

Cel (2005) (Rouse)

Barwy błekitu (2000) (Jack Reynolds)

Gra o przeżycie (1994) (Doc Hawkins)

Karnawał (1980) (Frankie)

Opowieść o Buddym Hollym (1978) (Buddy Holly)

Wściekłość (1997) (Art Dacy)

Taksiarze z Waszyngtonu (1983) (Dell)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor filmowy i teatralny, a także scenarzysta. Wystąpił w ponad stu dwudziestu filmach, a także regularnie pojawiał się w serialach takich jak „Strażnik Teksasu” czy „Prawo i porządek”. W 1978 otrzymał nominację do Oscara w kategorii Najlepszy Aktor za rolę w filmie „Opowieść o Buddym Hollym”.

William Gary Busey urodził się 29 czerwca 1944 roku w Goose Creek (dziś Baytown) w Teksasie w Stanach Zjednoczonych. Jego matka Sadie Virginia (z domu Arnett) była gospodynią domową, zaś ojciec Delmer Lloyd Busey konstruktorem budowlanym. W 1962 roku ukończył Nathan Hale High School w Tulsie w stanie Oklahoma. Gdy studiował w Pittsburg State University w Pittsburgu w stanie Kansas, zainteresował się aktorstwem. Następnie przeniósł się do Oklahoma State University w Stillwater. Zrezygnował z nauki na tej uczelni już po pierwszym roku.

* Busey rozpoczął swoją karierę w show biznesie jako perkusista w zespole The Rubber Band.*Pojawił się w kilku nagraniach Leona Russela, odnotowany jako perkusista o pseudonimie "Teddy Jack Eddy" oraz "Sprunk. Imiona te wziął z telewizyjnej komedii, w której występował w Tulsie w stanie Oklahoma.

W latach siedemdziesiątych pojawiał się w wielu filmach w małych rolach drugoplanowych.* W 1976 roku Barbra Streisand i jej partner, producent Jon Peters, zatrudnili go do roli Bobby’ego Ritchie w remake’u filmu „Narodziny gwiazdy”. Film odniósł ogromny sukces i wypromował Busey’a.*

ycipk-ff7gbx

W 1978 roku zagrał Buddy’ego Holly w filmie „Opowieść o Buddym Hollym”. Za tę rolę otrzymał nominację do Oscara w kategorii Najlepszy Aktor.

W 2002 roku podkładał głos pod postać Phila Cassidy’ego w grze video „Grand Theft Auto: Vice City”. W 2006 roku powtórzył tę rolę w grze „Grand Theft Auto: Vice City Stories”.

Gary Busey był dwukrotnie żonaty: W latach 1968-1990 jego żoną była Judy Helkenberg, z którą ma syna, znanego aktora, Jake’a (ur. 15.06.1971). Drugą żoną w latach 1996-2001 była Tiani Warden, z która aktor ma dwójkę dzieci. W 2010 roku urodził się Luke Sampson Buscy, syn Gary’ego i jego partnerki Steffanie Sampson.

ycipk-ff7gbx
ycipk-ff7gbx