ycipk-ybbw81
ycipk-ybbw81

James Van Der Beek - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Cheshire, Connecticut, USA

Filmografia:

Texas Rangers (2001) (Lincoln Rogers Dunnison)

Angus (1995) (Rick Sandford)

Straszny film (2000) (Dawson Leery)

Jay i Cichy Bob kontratakują (2001) (siebie)

Żyć szybko, umierać młodo (2002) (Sean Bateman)

Varsity Blues (1999) (Jonathon 'Mox' Moxon)

Skradzione życie (2009) (Rogianni)

Inni mają lepiej () (Will Stokes)

Wielki wybuch (2010) (Johnny Nova)

Labor Day (2013) (Officer Treadwell)

Czas zbiorów (1999) (James Peterson)

Laputa - podniebny zamek (1986) (Pazu)

I Love You, I Love You Not (1996) (Tony)

Pomniejszenie (2017) (Anestezjolog)

Zdjęcie
Podziel się

James Van Der Beek urodził się 8 marca 1977 roku w Cheshire, w stanie Connecticut. Niezwykle przystojny młodzieniec studiował w rodzinnym mieście. Miał zostać piłkarską gwiazdą lokalnego college’u, ale kontuzja zmusiła go do rezygnacji z marzeń o sporcie. Wtedy właśnie zainteresował się aktorstwem. Dzięki pomocy matki, Van Der Beek trafił na casting w Nowym Jorku. Na scenie teatralnej zadebiutował w sztuce cenionego dramaturga, Edwarda Albee. W filmie pierwszy raz pojawił się w 1995 roku, w komedii „Angus”. Prawdziwą sławę zdobył dwa lata później, pojawiając się w jednym z najpopularniejszych amerykańskich seriali młodzieżowych, „Jezioro marzeń”. Dzięki serialowi stał się bożyszczem amerykańskich nastolatek. James jednak za wszelką cenę starał się wyzwolić z narzuconego mu przez serial wizerunku. Van Der Beek pojawił się m.in. w „Varsity Blues”, „Texas Rangers” czy ostatnio w „Jay i Cichy Bob kontratakują”. Rola w „Rules of Attraction” jest tego najciekawszym przykładem. Sean Bateman to przecież nie kto
inny, jak tylko brat Patricka Batemana, bohatera „Amerykańskiego psychopaty”, jednej z najbardziej kontrowersyjnych postaci amerykańskiej literatury i kina.

(źródło: materiały dystrybutora, zdj. AFP)

ycipk-ybbw81
ycipk-ybbw81