ycipk-23ouxv
ycipk-23ouxv

Jan Hencz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Łódź

Filmografia:

Powrót do Polski (1988) (Mieczysław Paluch)

Wymyk (2011)

Mordziaki (1994) (Borówka)

Olimpiada 40 (1980) (Starszy grupy Belgów)

Gwiazda Piołun (1988)

Ćma (1980) (Romanowski)

Cynga (1991) (Osipow)

Latające machiny kontra Pan Samochodzik (1991) (Fotoreporter z Paryża)

Pokaż kotku, co masz w środku (2011)

I skrzypce przestały grać (1988)

Syzyfowe prace (2000) (Sekretarz)

Requiem (2001)

Tumor Witkacego (1984) (Ksiądz)

Prywatne śledztwo (1986)

Łabędzi śpiew (1988)

Deja Vu (1989) (Ranny gangster)

Adam (1991)

Vabank (1981) (Policjant w cywilu)

Boża podszewka II () (Staruszek na wrocławskim dworcu)

Desperacja (1988)

Syzyfowe prace (serial) () (Sekretarz)

Tu stoję... (1994)

Wiatraki z Ranley (1989)

Alabama (1984)

Fenomen (2010)

Mała Moskwa (serial) () (Pan Władek)

Mała Moskwa (2008)

Wszystko powiem Lilce (1984)

Nowy Jork - czwarta rano (1998)

Popiełuszko, Wolność jest w nas (2008)

Barwy szczęścia () (Fryderyk Struzik)

Inland Empire (2006)

Plebania () (Wuj Martyny)

Zabić na końcu (1990)

Skarga (1991)

Ekstradycja () (Oficer UOP)

Różyczka (2009)

U Pana Boga w ogródku (serial) () (Generał Świteź)

Apetyt na miłość () (Kierowca)

Spowiedź dziecięcia wieku (1985)

Między ustami a brzegiem pucharu (1987)

U Pana Boga w ogródku (2007)

Odwróceni () (Staruszek)

Magda M. () (Sędzia)

Kryminalni () (Mikołaj Wilk)

Ucieczka z miejsc ukochanych (1987) (Michał Wójcik)

Pantarej (1987) (Felicjan)

Austeria (1982)

Torowisko (1999) (Akwizytor)

Pomiędzy wilki (1988) (Polski oficer na przyjęciu w Waszyngtonie)

Przyłbice i kaptury (1985)

Cudowne dziecko (1986) (profesor badający Piotra)

Zdjęcie
Podziel się

Aktor, który stworzył niezapomniane kreacje w takich produkcji jak: „Vabank”, „Mała Moskwa”, czy „Różyczka”. Najczęściej grał role drugoplanowe, ale za każdym razem były to aktorskie majstersztyki. Najwięcej radości sprawiały mu jednak występy na teatralnych deskach – od 1979 roku związany z teatrem im. Stefana Jaracza w Łodzi.

ycipk-23ouxv
ycipk-23ouxv