ycipk-25firr
ycipk-25firr

Janusz Michałowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...

Polski aktor teatralny i filmowy. Od 1990 roku jest aktorem Teatru Ateneum w Warszawie, a od 1999 z Teatrem Współczesnym.

ycipk-25firr

* Janusz Michałowski urodził się 1 stycznia 1937 roku w Augustowie.* W 1960 roku ukończył PWST Warszawie i debiutował rolą Wajnona w „Tragedii optymistycznej” W. Wiszniewskiego w teatrze koszalińskim. W 1979 roku otrzymał Nagrodę Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za wybitne kreacje aktorskie w spektaklach Teatru TVP, w 1988 roku Nagrodę Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za kreacje aktorskie w teatrze TV.

Wcześnie zaczął współpracę z Teatrem Telewizji, gdzie zagrał m.in.: Korowiowa w „Mistrzu i Małgorzacie” w reżyserii Macieja Wojtyszki, Baszmaczkina w „Płaszczu” - Izabelli Cywińskiej, Zielonookiego w „Ścisłym nadzorze” - Izabelli Cywińskiej, Münchhausena w „Prawdomównym kłamcy” - M. Wojtyszki (nagroda Przew. Kom. ds. RiTV I st. 1979 i 1988), Torquemadę w przedstawieniu pt. „Ciemności kryją ziemię” - I. Cywińskiej, Assolanta w „Ścieżkach chwały” - Jerzego Antczaka, w Doktorze Nock - Stanisława Różewicza i wielu innych.

Ma na swoim koncie następujące role teatralne: Papkin "Zemsta" Fredry, Prisypkin "Pluskwa" Majakowskiego (nagroda na fest. w Katowicach 1961), Tariełkin "Śmierć Tariełkina" Suchowo Kobylina (nagroda na fest. w Toruniu 1966), Sajetan "Szewcy" Witkacego (nagroda na fest. w Kaliszu 1971), rola tytułowa "Judasz z Kariothu" Rostworowskiego (nagroda na fest. w Kaliszu 1981), Aslaksen "Wróg ludu" Ibsena (nagroda na fest. w Kaliszu 1983), Fujarkiewicz "Dom otwarty" Bałuckiego (nagroda na fest. w Opolu 1984).

Michałowski ma także na swoim koncie następujące role filmowe: Ksiądz Piotr "Lawa" w reżyserii Konwickiego, Jakub "Pałac" - Junak, Lekarz "Pismak" - Has, Michał "Kamień; na kamieniu" - Beer, Książę Witold "Królewskie sny" Warchoł, Kazimierz "Boża podszewka" - Cywińska i inne.

Janusz Michałowski jest mężem polskiej reżyserki, Izabelli Cywińskiej. Jego hobby to kolekcjonerstwo, specjalność - lampy naftowe.

Data urodzenia

01.01.1937

Miejsce urodzenia

Augustów, Polska

Filmografia

Lawa. Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza (1989) (Ksiądz Piotr)

ESD (1987) (tata Idy)

Tydzień z życia mężczyzny (1999)

Świnka (1990) (Hans Weisenstein)

Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) (pastor Prudencjusz)

Bal na dworcu w Koluszkach (1989) (Rozbicki)

Seksmisja (1983) (profesor Kuppelweiser)

Vabank (1981)

Kebab i Horoskop (2014) (''Kortazar'')

Boża podszewka II () (Dyrektor szpitala psychiatrycznego)

Kopciuszek () (Cukiernik Kazimierz, pracownik Mirosławy)

Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) (Feliks Kon)

Erratum (2010) (Policjant)

Tancerze () (Antoni Rapacki)

Zakręt (1977) (osadnik)

Plebania () (doktor Jakub Blumental)

Pałac (1980) (Jakub)

Kochankowie z Marony (2005) (Horn)

Mistrz i Małgorzata (1988) (Korowiow)

ycipk-25firr
ycipk-25firr
ycipk-25firr