ycipk-1epehm
ycipk-1epehm

Jean-Claude Van Damme - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1epehm

Gwiazdor „kopanych” filmów akcji klasy B, popularny szczególnie na przełomie lat 80-tych i 90-tych. Belgijski mistrz karate (w hollywoodzkim światku określany przydomkiem „Muscels from Brussels”), który zrobił ogromną, filmową karierę za oceanem, stając się – obok Schwarzeneggera, Stallone’a, Bruce’a Lee, Stevena Seagala i Chucka Norrisa - jednym z najpopularniejszych odtwórców ról w filmach walki.

Urodził się 18 października 1960 roku w Brukseli, jako Jean-Claude Camille François Van Varenberg.

Był nieśmiałym i mało pewnym siebie dzieckiem, który początkowo – prócz ogromu dobrych chęci – nie posiadał żadnych predyspozycji w kierunku sportów walki: był strachliwy i mało wysportowany.

Jego determinacja i wielka pasja pomogły mu jednak nie poddawać się i mimo wszystko uczęszczać na treningi karate, na które w wieku 12 lat po raz pierwszy zaprowadził go ojciec.

Pasja kosztowała go wiele poświęceń, nerwów i pracy nad sobą i swoim ciałem. Godziny treningów i przezwyciężanie kryzysów opłaciło się jednak - stał się silniejszy psychicznie i fizycznie, w wieku 19 lat wygrał Europejskie Mistrzostwa Karate oraz wziął udział w Mistrzostwach Świata na Florydzie.

ycipk-1epehm

Wówczas to po raz pierwszy zaczął na poważnie myśleć o wykorzystaniu swoich mięśni i umiejętności walki do gry w filmach. Z ambicjami zrobienia prawdziwej kariery w Hollywood, powrócił do USA na początku lat 80-tych.

Zadebiutował w niewielkiej roli karateki w filmie „Monaco Fever” (1984), a dwa lata później wcielił się w postać Ivana - fana Bruce’a Lee, w hongkońsko amerykańskiej- produkcji „Bez odwrotu” (1986). Udział w tych produkcjach nie do końca jednak satysfakcjonował Van Damme’a.

Stawiając wszystko na jedną kartę spotkał się ze znanym producentem Menahemem Golanem i oczarował go, prezentując przed nim - podczas spotkania w restauracji - cały wachlarz swoich umiejętności.

Zaowocowało to rolą w „Krwawym sporcie” (1988, nominacja do Złotej Maliny), który aktor sam zmontował. Film okazał się sukcesem kasowym, rozsławił nazwisko Van Damme’a i przyniósł mu dalsze propozycje – w produkcji akcji sci-fi „Cyborg” (1989), zaś przede wszystkim w jednym z najsłynniejszych filmów karate w historii – „Kickboxer” (1989, debiut w roli scenarzysty).

Każdy kolejny tytuł z udziałem Van Damme’a odbijał się dalekim echem w świecie: „Lwie serce” (1990), „Wykonać wyrok” (1990), „Podwójne uderzenie” (1991), „Uniwersalny żołnierz” (1992, sequel w 1999), „Nieuchwytny cel” (1993), „Uciec, ale dokąd?” (1993), „Strażnik czasu” (1994), czy „Nagła śmierć” (1995) – niemal wszystkie osiągały sukces kasowy.

ycipk-1epehm

W latach 1992-93 trzykrotnie nominowany był do Nagrody Filmowej MTV jako Najbardziej Pożądany Aktor.

W 1996 roku van Damme zadebiutował jako reżyser przygodowego filmu „The Quest”, na plan którego zaprosił legendarnego „Bonda” - Rogera Moore’a.

Posiadając rzesze wiernych fanów, aktor nie musiał specjalnie martwić się o powodzenie dalszych produkcji z własnym udziałem – rzeczywiście, zarówno „Maksimum ryzyka” (1996), „Ryzykanci” (1997, Złota Malina dla Najgorszego Duetu Aktorskiego z Dennisem Rodmanem), „Za ciosem” (1998), „Legionista” (1998), jak i „Inferno: Piekielna walka” (1999) okazywały się sukcesami, przynosząc mu, również jako producentowi, całkiem spore profity.

Van Damme, mimo zbliżającej się 50-tki, stale utrzymuje formę i status gwiazdy produkcji klasy B, znajdując koneserów swoich umiejętności oraz zatrudnienie na planie takich produkcji, jak: „Rozkaz” (2001), „Replikant” (2001), „Pasażer” (2002), „Skazany na piekło” (2003), „Mściciel” (2004), „Zastępca” (2006), „Aż do śmierci” (2007), czy – ostatnio – „Strażnik granicy” (2008).

W 2008 roku wystąpił w głównej roli w belgijskiej komedii „J.C.V.D.”, pokazując swój dystans i ironię do swojego filmowego wizerunku „twardziela”.

Data urodzenia

18.10.1960

Miejsce urodzenia

Sint-Agatha Berchem, Belgia

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Krzyżowy ogień (2011) (Vincent Brazil)

Niezniszczalni 2 (2012) (Jean Vilain)

Ryzykanci (1997) (Jack Quinn)

Krwawy sport (1988) (Frank Dux)

Nieuchwytny Cel (1993) (Chance Boudreaux)

Bohater ostatniej akcji (1993) (Siebie)

Uliczny wojownik (1994) (Colonel Guile)

Replikant (2000) (Pochodnia/Replikant)

Lwie serce (1990) (Lyon)

Kickboxer: Vengeance (2016) (Mistrz Durand)

Zakon (2001) (Rudy Cafmeyer / Charles Le Vaillant)

Skazany na piekło (2003) (Kyle LeBlanc)

Welcome to the Jungle (2013) (Storm)

Enemies Closer (2013) (Xander)

6 kul (2012) (Samson Gaul)

U.F.O. (2013) (George)

Uniwersalny Żołnierz: Dzień Rozrachunku (2012) (Luc Devreaux)

Universal Soldier III. Reaktywacja (2009) (Luc Deveraux)

JCVD (2008) (J.C.V.D.)

Aż do śmierci (2007) (Anthony Lowe)

Korpus weteranów (2003)

Kung Fu Panda 2 3D (2011) (mistrz Krokodyl)

Monaco Forever (1984)

Bez odwrotu (1985) (Ivan)

Kickboxer (1989) (Kurt Sloane)

Wykonać wyrok (1990) (Louis Burke)

Podwójne uderzenie (1991) (Alex/Chad)

Nowhere to Run (1993) (Sam Gillen)

Strażnik czasu (1994) (Max Walker)

Maksimum ryzyka (1996) (Alain Moreau /Mikhail Suverov)

Uniwersalny żołnierz: powrót (1999) (Luc Deveraux)

Księżyc kojota (1999) (Eddie Lomax)

Missing in Action (1984) (Bit Part)

Cyborg (1989) (Gibson Rickenbacker)

Pasażer (2002)

Rue barbare (1984)

Breakin` (1984)

Czarny orzeł (1988) (Andrei)

Uniwersalny żołnierz (1992) (Luc)

Nagła śmierć (1995) (Darren McCord)

Quest (1996) (Christopher Dubois)

Za ciosem (1998) (Marcus Ray)

Legionista (1998) (Alain Lefevre)

Abominable (2000)

Black water (2018) ( Wheeler )

Kickboxer: Odwet (2018) (Mistrz Durand)

ycipk-1epehm
ycipk-1epehm