WP
WP

Jerzy Celiński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...

Jerzy Celiński to polski aktor i kaskader filmowy

WP

Jerzy Celiński – kariera

Jerzy Celiński urodził się 5. października 1949 roku w Warszawie. Jest ekspertem w sprawach koni, jeździectwa i szermierki. Jerzy Celiński to także wybitny znawca historii jazdy polskiej, a także fechtunku.

Jako młody chłopak Jerzy Celiński sportowo uprawiał jeździectwo – skoki i wyścigi. Ponadto brał udział we Wszechstronnym Konkursie Konia Wierzchowego (WKKW).

Jerzy Celiński jest także jednym z najlepszych kaskaderów w Polsce. Statystował przy ponad 300 filmach m.in. przy Zemście (2002) Andrzeja Wajdy, Piratach (1986) Romana Polańskiego czy Przedwiośniu (2001) Filipa Bajona. W Łomiankach pod Warszawą prowadzi Filmową Stajnię Treningową.

Jerzy Celiński – z kim często pracuje?

WP
  • Z aktorem Markiem Kondratem – przy filmach Nocne graffiti (1996), Kiler (1997) i przy serialach Ekstradycja (1995), Ekstradycja 3 (1998);
  • Z aktorem Janem Englertem – przy filmach Bluszcz (1982), Kiler i przy serialu Ekstradycja 3;
  • Z aktorami Maciejem Damięckim oraz Januszem Gajosem – przy filmie Beniamiszek (1975), przy serialu Ekstradycja 3 i przy miniserialu Przedwiośnie (2002);
  • Z aktorem Olgierdem Łukaszewiczem – przy filmach Klejnot wolnego sumienia (1981), Wierna rzeka (1983), Jutro idziemy do kina (2007);
  • Z aktorką Małgorzatą Pieczyńską – przy filmie Wierna rzeka oraz przy serialach Ekstradycja i Ekstradycja 3.

Jerzy Celiński – ciekawostki

Jerzy Celiński został zauważony podczas treningu przez kaskadera Krzysztofa Fusa, który zaproponował mu pracę na planie serialu Wielka miłość Balzaka (1973).

Data urodzenia

05.10.1947

Miejsce urodzenia

Warszawa

Profesja

aktor, kaskader

Scenarzysta
Filmografia

Wierna rzeka (1983) (Ostap)

Klejnot wolnego sumienia (1981) (Dowódca jazdy tatarskiej)

Bluszcz (1982) (Jurek)

Nocne Graffiti (1996) (Goryl)

Kiler (1997) (Ochroniarz Siary)

Około północy (1986) (Chuligan)

Kim jest ten człowiek? (1984)

Beniamiszek (1975) (Myśliwy)

Ekstradycja ()

Przedwiośnie (serial) () (Dowódca oddziału rabującego pociąg)

Jutro idziemy do kina (2007) (Wachmistrz)

Dom ()

Austeria (1982) (Kozak)

Ekstradycja 3 (1998) (Koleś z celi)

WP
WP
WP