Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Kenneth Cranham - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Kenneth Cranham - szkocki aktor filmowy, teatralny i radiowy pinterest.com
Podziel się
Qaqwqwrqw

Kenneth Cranham – biografia

Kenneth Cranham urodził się w Dunfermline w Szkocji w grudniu 1944 roku. Jest synem Margaret McKay Cranham (z domu Ferguson) i Ronalda Cranhama. Pierwsza żona Kennetha Cranhama, Diana Quick, była aktorką. Kenneth Cranham ma dwie córki: Nancy Cranham z aktorką Charlotte Cornwell i Kathleen Cranham z drugą żoną, aktorką Fioną Victory.

Kenneth Cranham – kariera filmowa

Kenneth Cranham uczył się w National Youth Theatre of Great Britain oraz w Royal Academy of Dramatic Art. Zdobył popularność, grając tytułową rolę w serialu telewizyjnym „Shine on Harvey Moon” (1982 – 1985). Pojawił się również w filmie „Oliver!” (1968), "Urodzeni mordercy" (2000), czy "Walkiria" (2008). Dla wiernych fanów horrorów Kenneth Cranham jest utożsamiany z podwójną rolą dr Philipa Channarda i cenobity Channarda w filmie "Wysłannik piekieł 2" (ang. „Hellbound: Hellraiser II”). Kenneth Cranham zagrał również tragiczną postać Pompejusza w serialu „Rzym” (2005 – 2007).

Kenneth Cranham – kariera teatralna

Qaqwqwrqw

Kenneth Cranham jako aktor teatralny jest związany z Royal National Theatre. Występował w sztukach „The cherry orchard”, „Madame Barabanchikova”, „Cardiff east”, „From Kipling to Vietnam”. Słynne jest również przedstawienie „Wizyta inspektora” (ang,„An inspector calls”), w którym Kenneth Cranham gra główną rolę inspektora Goole'a. Zagrał także Andre w przedstawieniu „Ojciec” Floriana Zellera, za którą zdobył liczne nagrody i wyróżnienia. „Ojciec” to dramat, który opowiada o kłopotach Andre z pamięcia oraz jego zmartwieniami dotyczącymi coraz bardziej zaniedbywanych więzi rodzinnych. W Polsce w rolę Andre wcielił się Marian Opania.

Kenneth Cranham – nagrody

  • Laurence Olivier Award 2015 – za rolę Andre w sztuce „Ojciec” F. Zellera
  • Evening Standard Theatre Awards 2015 – za rolę Andre w sztuce „Ojciec” F. Zellera
  • Theatre Awards UK 2015 – za rolę Andre w sztuce „Ojciec” F. Zellera
Qaqwqwrqw

Kenneth Cranham – ciekawostki

  • Przyjaciółką Kennetha Cranhama jest Helen Mirren, z którą chodził do National Youth Theatre
  • Na uwagę zasługują role Kennetha Cranhama w sztukach Joe Ortona („Loot”, „Entertaining mr. Sloane”) oraz w sztukach Harolda Pintera („The birthday party”, „The caretaker”)
  • Młodsze pokolenie może kojarzyć Kennetha Cranhama z rolą króla Henry'ego w filmie "Maleficent" (2014) z Angeliną Jolie jako złą czarownicą
Data urodzenia

12.12.1944

Miejsce urodzenia

Dunfermline, Szkocja, Wielka Brytania

Filmografia

Urodzeni mordercy (1994) (Barney)

5 dni wojny (2011) (Michael Stilton)

Powrót Robin Hooda (1976) (Uczeń Jacka)

Royal Celebration (1993) (Douglas)

Bokser (1997) (1997) (Matt MaGuire)

Mgnienie (2000)

Brat Słońce, siostra Księżyc (1973) (Paweł)

Na zabójczej ziemi (1994) (Brygadier Charles Ferguson)

Czarna Kula (2003)

Czarownica (2014) (Król Henry)

Układ (2013) (Cameron Fischer)

Legend of Hercules, The (2014) (Lucius)

Zaślepiona (2012) (Victor)

Layer Cake (2004) (Jimmy Price)

Powrót do Brideshead (2008) (Sierżant Block)

Walkiria (2008) (Feldmarszałek Wilhelm Keitel)

Hot Fuzz - Ostre Psy (2007) (James Reaper)

Dobry rok (2006) (sir Nigel)

Rzym () (Pompey Magnus)

Wysłannik piekieł 2 (1988) (Dr Philip Channard / Channard Cenobite)

Usłane różami (1996) (Simon)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw