ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e

Lana Wachowski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-h24p2e

Jeden ze słynnych „braci Wachowskich” – duetu twórców, którzy zdobyli świat dzięki filmowej trylogii „Matrix”. Reżyser, scenarzysta i producent. Starszy brat Andy’ego.

Urodził się 21 czerwca 1965 roku w Chicago jako Laurence Wachowski.

Jego ojciec był biznesmenem, matka - pielęgniarką. Pytani o początki współpracy z bratem – partnerem we wszystkich reżyserskich, producenckich i scenariopisarskich projektach – żartuje, że współpracować zaczęli już jako kilkuletnie szkraby.

W istocie, wiele w ich życiorysach analogii – obaj rzucili naukę w college’u, żeby zająć się show-biznesem, razem pracowali nad komiksami dla wydawnictwa Marvel Comics, wspólnie debiutowali jako scenarzyści thrillera sensacyjnego „Zabójcy” (1995) w reżyserii Richarda Donnera, z Sylvestrem Stallone, Antonio Banderasem i Julianne Moore w rolach głównych.

Film nie odniósł sukcesu, pierwowzór scenariusza braci został zresztą znacznie zmieniony, jednak dało im to klucz do hollywoodzkiego światka. Rok później Larry, wspólnie z bratem, zadebiutował jako reżyser i producent dreszczowca „Brudne pieniądze” (1996, Fantasporto dla Najlepszego Filmu, nominacja do Saturna za scenariusz) z Jennifer Tilly i Giną Gershon w rolach głównych.

ycipk-h24p2e

Powstały wg ich scenariusza film zawierał w sobie lesbijski wątek i znalazł skromną, ale pozytywnie przyjmującą obraz widownię.

* Największą sławę zyskał jako współtwórca jednego z najsłynniejszych filmów końca wieku – thrillera akcji sci-fi „Matrix” (1999) z udziałem Keanu Reevesa, Laurence’a Fisburne’a, Carrie- Anne Moss i Hugo Weavinga. Film, czerpiący obficie z tak różnorodnych źródeł kulturowych, jak „Biblia”, „Alicja w krainie czarów”, mitologia, czy hongkońskie filmy akcji osiągnął ogromny sukces. Prosta, a jednocześnie intrygująca fabuła zachęcała do odkrywania głębszych, filozoficznych sensów, a innowacyjna forma wprowadzała całkiem nową jakość w zakresie efektów specjalnych, stając się na wiele lat wzorem do naśladowania. Film otrzymał 4 Oskary za efekty wizualno – dźwiękowe, a Larry wraz z bratem odebrali Saturna za reżyserię oraz nominację za scenariusz.*

Dopełniające trylogię części „Matrix Reaktywacja” oraz „Matrix Rewolucje” (oba z 2003 roku), jakkolwiek powtórzyły sukces komercyjny poprzednika, nie cieszyły się już takim uznaniem – pełne banalnych rozwiązań fabularnych, gdzie forma zdecydowanie przerastała treść, odarte zostały z głębszego filozoficznego wymiaru i jako takie stały się bladym odbiciem pierwowzoru.

Bracia Wachowscy za obie części nominowani byli do Złotej Maliny jako Najgorsi Reżyserzy.

Na fali popularności filmu wydana została również animowana wersja video, zatytułowana „Animatrix” (2003), będąca dziełem dziewięciu światowej sławy grafików japońskich. Utrzymane w konwencji „anime” historie, oparte w głównej mierze o scenariusze braci Wachowskich, również znalazły liczną grupę odbiorców.

ycipk-h24p2e

W 2005 roku Larry po raz pierwszy wyprodukował wraz z bratem film wg własnego scenariusza, jednak wyreżyserowany przez kogo innego.

Był to oparty o słynny komiks Alana Moore’a obraz sci-fi „V jak Vendetta” Jamesa McTeigue’a, z Natalie Portman, Hugo Weavingiem, Johnem Hurtem i Stephenem Rea.

Ostatnią wspólną realizacją braci jest sportowy film akcji „Speed Racer” (2008) z Emilem Hirschem, Christiną Ricci, Johnem Goodmanem, Matthew Foxem i Susan Sarandon.

ycipk-h24p2e
Data urodzenia

21.06.1965

Miejsce urodzenia

Chicago, Illinois, USA

Reżyser
Scenarzysta

Matrix (1999) (Morfeusz)

Animatrix (2003)

Atlas chmur (2012) (Ursula / Yellowface / Madame Horrox / Yusouf Suleiman)

Zabójcy / Assassins (1995) (1995) (Miguel Bain)

Jupiter: Intronizacja (2015)

V jak Vendetta (2006) (Dominic)

Speed Racer (2008) (Ben Burns)

Bound (1996) (Ceasar)

Filmografia

Matrix (1999) (Morfeusz)

Matrix - Rewolucje (2003) (Morpheus)

Atlas chmur (2012) (Ursula / Yellowface / Madame Horrox / Yusouf Suleiman)

Matrix - Reaktywacja (2003) (Morpheus)

Matrix Revisited, The (2001) (samego siebie)

Zabójcy / Assassins (1995) (1995) (Miguel Bain)

Side by Side (2012) ((ona sama))

V jak Vendetta (2006) (Dominic)

ycipk-h24p2e
ycipk-h24p2e