Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Marian Glinka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Znany aktor filmowy i telewizyjny. Związany ze stołecznym Teatrem Ateneum. Absolwent warszawskiej PWST. Kojarzony przede wszystkim z repertuarem komediowym, w którym czuł się najlepiej. Wystąpił w wielu polskich serialach - najczęściej w rolach osiłków czy sportowców.

Marian Glinka urodził się 1 lipca 1943 roku w Warszawie. Jako chłopiec uczęszczał do stołecznej szkoły baletowej. Jako że odnosił sukcesy w tańcu, rodzice wiązali jego przyszłość z tą właśnie dziedziną. On sam zresztą świetnie odnajdywał się w tańcu. W 1961 roku otrzymał pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Tańca Towarzyskiego.

Z czasem jednak preferencje Mariana Glinki się zmieniły - pozostał jednak wierny pracy artystycznej i zdał egzaminy do Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej, którą ukończył w 1968 roku.

Aktor po studiach związał się z Teatrem Dramatycznym na piętnaście lat (1975-83), gdzie współpracował z Gustawem Holoubkiem. Gościnnie występował także w Teatrze Nowym (1968-72, 1985-87 ) i w Teatrze Komedia (1972-75).

* Na dużym ekranie zadebiutował w 1968 roku, w filmie "Kochajmy syrenki", w roli pracownika biurowego. Był to jednak tak mało znaczący epizod, że Marian Glinka nie wystąpił nawet w napisach końcowych.*

Qaqwqwrqw

Marian Glinka najlepiej odnajdywał się w repertuarze komediowym. Z pewnością wiele osób pamięta go z audycji "Podwieczorek przy mikrofonie" czy z występów w kabarecie Jana Pietrzaka.

W latach 1994-1996 Marian Glinka występował w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu.

Aktor grał jednocześnie w wielu produkcjach filmowych - w małych, jednak bardzo charakterystycznych rolach.

W 1974 zagrał u Andrzeja Wajdy w głośnej i kultowej dzisiaj produkcji, "Ziemia Obiecana". Wcielił się tam w postać Wilhelma Mullera, brata Mady. Wystąpił także u Krzysztofa Zanussiego w filmie "Barwy ochronne". Zanussi zaangażował go także do swojej kolejnej produkcji, "Za ścianą" (1971), gdzie zagrał pielęgniarza.

Pojawił się także w komedii Stanisława Barei "Nie ma róży bez ognia" (1974), serialu TVP "Doktor Murek" (1979), w filmie "Lata dwudzieste...lata trzydzieste" (1983) Janusza Rzeszewskiego, w komedii "Misja specjalna" (1987) Janusza Rzeszewskiego, w filmie kostiumowym "Quo Vadis", gdzie zagrał Kasjusza (2001) Jerzego Kawalerowicza.

Qaqwqwrqw

W 1986 roku zagrał główną rolę w filmie "Tato, nie bój się dentysty" Zofii Oldak.

W 2007 zagrał Klemensa w filmie Stanisława Tyma, "Ryś".

Twórcy filmowi chętnie wykorzystywali sprawność fizyczną Mariana Glinki. Przy kręceniu "W pustyni i w puszczy" aktor był konsultantem do spraw choreografii.

Prywatnie aktor ukochał sobie Tatry, gdzie wyjeżdżał w każdej wolnej chwili, nieprzerwanie przez 50 lat.

Ostatnio kojarzony był głównie z rolą w serialu "Daleko od noszy".

Qaqwqwrqw

Marian Glinka zmarł 23 czerwca 2008 roku. Przegrał walkę z rakiem trzustki.

Data urodzenia

01.07.1943

Miejsce urodzenia

Warszawa

Data śmierci

23.06.2008

Filmografia

Ziemia obiecana (1974) (Wilhelm Muller)

Baśń o Pączkowej (1996) (Kantorkowy)

Republika nadziei (1986) (piekarz Bonawentura Spychalski)

Jak to się robi z dziewczynami (2002) (ojciec Ady)

Podróże Pana Kleksa (1985) (marynarz Barnaba)

Barwy ochronne (1976) (kierownik ośrodka)

Kiler-ów 2-óch (1999)

Quo vadis (2001) (pretorianin Kasjusz)

Wiedźmin (2001) (Rębacz Boholt)

Haker (2002) (2002) (Ojciec Laury)

Superprodukcja (2002) (gangster Andrzej G.)

Akademia Pana Kleksa (1983) (Pirat)

Quo vadis (serial) () (Pretorianin Kasjusz)

W słońcu i w deszczu () (organista Wojtek Potok)

Klowni (1975)

Życie na gorąco () (Człowiek Kurta)

Uszczelka (1974) (Marian)

Szpital na perypetiach () (Pielęgniarz Daniel)

Bao-Bab, czyli zielono mi () (Kucejko)

Ziemia obiecana (serial) () (Wilhelm Muller)

Dziki 2. Pojedynek () (Maurycy)

Wiedźmy () (Zdzisio)

Daleko od noszy () (pielęgniarz Misiak)

Ryś (2006) (Klemens)

Plebania () (właściciel lombardu)

Glina () (Gruby)

Za ścianą (1971) (pielęgniarz)

Kochajmy syrenki (1966) (Pracownik biurowy)

Kochaj mnie, kochaj! () (ratownik)

Ranczo () (handlarz)

Wiedźmin (serial) () (Boholt)

Bołdyn (1981) (Grom)

Rykowisko (1986) (Ochroniarz Caposty)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw