ycipk-bewyiv
ycipk-bewyiv

Pavel Liska - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
ycipk-bewyiv

Po ukończeniu studiów na JAMU w Brnie, pracował w teatrze HaDivadlo, występując też na scenie Teatru Narodowego, od 2003 roku członek zespołu Theatre Na Zabradli. Został odkryty przez reżysera Sasa Gedeona, który pozwolił mu rozwinąć skrzydła w filmie Powrót Idioty (1999), co zaowocowało pierwszą nominacją do Czeskich Lwów. Była to pierwsza z serii kreacji aktora, przedstawiających bohaterów zaburzonych psychicznie. Reżyser Bohdan Slama obsadził następnie Liškę w roli nastolatka, uwielbiającego Michaela Jacksona w filmie Dzikie Pszczoły (2001).

Ta rola przyniosła aktorowi drugą nominację do Czeskiego Lwa. Liška zdobył ją wreszcie dopiero w 2005 roku za rolę w kolejnym filmie Slamy, Szczęście. Fani filmu bez wątpienia pamiętają jego rolę kłamcy w Pupendo Jana Hrebejka z 2003 roku. To właśnie Hrebejk dał wtedy Liškowi przestrzeń do improwizacji, zaś efekty były natychmiastowe i doskonałe. Aktor wystąpił w kolejnych filmach tego reżysera, jak chociażby Na złamanie karku (2004) czy Do Czech razy sztuka (2008). Zagrał także w filmach Sex w Brnie, Sprytny Filip i Wycieczkowicze. Bohdan Slama ponownie obsadził Liškę w swoim filmie, Mój nauczyciel (2007) o poszukiwaniu miłości.

Wybrana filmografia:

Polski Film (2012) – reż. Marek Najbrt
Snezny drak (2012) – bajka, reż. E. Sokolovsky
Ukochany (2011) – reż. Ch. Honore
Kuki powraca (2010) – reż. J. Sverak
Do Czech razy sztuka (2009) – reż. P. Drażan
Mój nauczyciel (2007) – reż. B. Slama
Wycieczkowicze (2006) – reż. J. Vejdelek
Szczęście (2005) – reż. B. Slama
Na złamanie karku (2004) – reż. J. Hrebejk
Pupendo (2003) – reż. J. Hrebejk
Sex w Brnie (2003) – reż. V. Moravek
Sprytny Filip (2003) – reż. V. Marhoul
Powrót Idioty (1999) – reż. S. Gedeon

ycipk-bewyiv
ycipk-bewyiv
ycipk-bewyiv