ycipk-4m3ip2
ycipk-4m3ip2

Rashida Jones - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Los Angeles

Scenarzysta:
Filmografia:

Gdyby ściany mogły mówić 2 (2000) (Emily)

Rocky Horror 25: Anniversary Special (2000) (we własnej osobie)

Muppety (2011) (Veronica Martin)

To tylko seks (2011) (Maddison)

Our Idiot Brother (2011) (Cindy)

Wielki rok (2011) (Ellie)

Luzaki i kujony (1999) (Karen Scarfolli)

Ostatni Don (1997) (Johanna)

Death of a Dynasty (2003) (Layna)

Czarna książeczka (2004) (Dr Rachel Keyes)

Toy Story 4 (2019)

Celeste and Jesse Forever (2012) (Celeste)

Decoding Annie Parker (2012) (Kim)

Parks and Recreation () (Ann Perkins)

Fujary na tropie (2010) (Debbie)

Za jakie grzechy (2009) (Natalie)

Boston Public () (Louisa Fenn)

The Social Network (2010) (Marylin Delpy)

Jak złamać 10 przykazań (2007) (Rebecca Fornier)

Stary, Kocham Cię (2009) (Zooey)

The rules for starting over () (Kate)

Biuro (US) () (Karen Filippelli)

Berek (2018) ( Cheryl Deakins )

Kochanek idealny (2018) (Emma)

Biały Kieł (2018) (2018) (Maggie Scott )

Black Mirror (Czarne lustro) ()

Tajni i fajni (2019) ( Agentka Marcy Kappel (głos) )

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna, jedna z córek słynnego kompozytora i producenta muzycznego Quincy Jonesa, absolwentka prestiżowego Harvardu i gwiazda serialu „Biuro”.

Urodziła się 25 lutego 1976 roku w Los Angeles, w rodzinie o artystycznych korzeniach, głęboko tkwiących w amerykańskim show-biznesie. Jej matka, Peggy Lipton, jak również wuj Robert Lipton byli aktorami. Ojciec po dziś dzień uważany jest za geniusza produkcji muzycznej, któremu największą sławę przyniosła realizacja najgłośniejszych albumów Michaela Jacksona.

Wychowywała się wraz ze starszą siostrą, Kadidą w ekskluzywnej dzielnicy Miasta Aniołów – Bel Air. Prócz rodzonej siostry, ma jeszcze pięcioro przyrodniego rodzeństwa (brata - muzyka Quincy Jonesa II i cztery siostry).

Od dziecka przejawiała ponadprzeciętne zdolności muzyczne, mimo to nigdy nie nauczyła się teoretycznych podstaw muzyki. Studiowała religioznawstwo i filozofię na słynnym Harvardzie, jednocześnie uczęszczając tam na zajęcia aktorskie.

ycipk-4m3ip2

W 1997 roku zdobyła licencjacki dyplom tej prestiżowej uczelni i jeszcze w tym samym roku zadebiutowała na małym ekranie w kryminalnym mini-serialu „Ostatni Don”, powstałym na podstawie prozy autora „Ojca chrzestnego” - Mario Puzo.

Trzy lata później po raz pierwszy wystąpiła na dużym ekranie, w niezależnym filmie „Na wschód od A” (2000). Poza tym wzięła udział w drugiej części głośnego, nowelowego projektu telewizyjnego „Gdyby ściany mogły mówić 2”, pojawiła się gościnnie w jednym odcinku słynnego sitcomu „Luzaki i kujony” z Sethem Rogenem, *zaś przede wszystkim dostała pierwszy, stały angaż w serialu „Boston Public”, gdzie występowała z różną częstotliwością aż do 2002 roku. Za rolę w tym serialu zgarnęła pierwszą w karierze nominację do filmowej nagrody - Image Award. * Po raz pierwszy zauważono i doceniono wówczas zdolności aktorskie Rashidy, jak również jej oryginalną urodę – w 2002 roku trafiła na słynną listę „50 Najpiękniejszych Ludzi”, publikowaną przez magazyn „People”.

Na prawdziwą sławę musiała poczekać aż do 2006 roku, w międzyczasie grała zarówno na małym, jak i dużym ekranie, biorąc udział w takich serialach, jak „NY-LON” (2004) i „Wanted” (2005) oraz trafiając na plan komedii romantycznych: „Teraz już wiesz” (2002) i „Czarna książeczka” (2004).

W 2006 roku dołączyła do obsady serialu „Biuro”, stając się jedną z jaśniejszych gwiazd tej znanej produkcji. Rola Karen Filippelli przyniosła jej sporą popularność i de facto wyniosła na szczyty sławy. I tak gorącą atmosferę wokół Rashidy dodatkowo podgrzewał fakt rzeczywistego romansu z Johnem Krasinskim – jedną z naczelnych gwiazd „Biura”.

Z Krasinskim spotkała się też później na planie filmu „Brief Interviews with Hideous Men” w jego reżyserii, wg jego pomysłu i z jego udziałem (2009). W tym samym roku wystąpiła u boku Paula Rudda w głośnej komedii romantycznej „Stary, kocham cię” (2009).

ycipk-4m3ip2

Była gwiazdą krótko emitowanego serialu komediowego „Single z odzysku” (2008). Ostatnio gra w komediowej produkcji telewizyjnej, zatytułowanej „Parks and Recreation”.

ycipk-4m3ip2
ycipk-4m3ip2