Trwa ładowanie...
d4hdhnq
d4hdhnq

Ray Wise - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Akron, Ohio, USA

Filmografia:

Liz: The Elizabeth Taylor Story (1995) (Mike Todd)

Wschodzące słońce (1993) (Senator John Morton)

RoboCop (1987) (Leon Nash)

Chase, The (1994) (Dalton Voss)

Smakosz 2 (2003) (Jack Taggart)

Pierwszy raz (2009) (Roger)

Colbys, The (1985) (Spiros Koralis (1986))

Journey of Natty Gann, The (1985) (Sol Gann)

Batman: Zabójczy żart (2016) (Komisarz Gordon (głos))

Airwolf ()

Superman: Doomsday (2007) (Perry White)

Reaper: Żniwiarz () (Diabeł)

Gliniarz i prokurator ()

Drapieżnik (2007) (Bobby Stiles)

Swamp Thing (1982) (Dr Alec Holland)

X-Men: Pierwsza klasa (2011) (Sekretarz Stanu USA)

Chuck () (Riley)

Nieodebrane połączenie (2008) (Ted Summers)

Good Night, and Good Luck (2005) (Don Hollenbeck)

Miasteczko Twin Peaks: Ogniu, krocz ze mną (1992) (Leland Palmer)

Love of Life (1951) (Jamie Rawlins #2 (1970-1976))

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, znany głównie z roli Lelanda Palmera w serialu „Miasteczko Twin Peaks” Davida Lyncha, jak również z roli prezydenta USA, który przeciwstawił się Związkowi Radzieckiemu, w bestsellerowej grze RTS „Red Alert 2”.

Ray Wise (właściwie Raymond Herbert Wise) urodził się 20 sierpnia 1947 roku w Akron, w amerykańskim stanie Ohio.Jako student uczęszczał na zajęcia na Uniwersytecie Stanowym w Kent. Jego rodzina ze strony matki pochodzi z Rumunii.

Na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych wcielał się w postać Jamie’ego Rollinsa w amerykańskiej operze mydlanej pt. „Love of Life”. Zagrał także postać doktora Aleca Hollanda w filmie z 1982 roku pt. „Potwór z bagien”. Film wyreżyserował Wes Craven, mistrz horrorów, na podstawie serii komiksów o tym samym tytule. Dr. Holland to tytułowa postać z tego filmu, zanim staje się potworem. Laboratorium bohatera wybucha i powstały potwór grany był już przez Dicka Durocka.

W 1985 roku Wise zagrał Sola Ganna, ojca Natty Gann w filmie “Podróż Natty Gann” w reżyserii Jeremy’ego Paula Kagana. Aktor grywał także role w produkcjach science-fiction. W 2003 roku zagrał Franka w horrorze „Droga śmierci”. Wcielił się w postać Liko w serialu „Star Trek: Następne pokolenie” w odcinku "Who Watches the Watchers". Zagrał także Arturisa w serialu „Star Trek: Voyager”, w odcinku "Hope and Fear".

d4hdhnq

W 1994 roku zagrał milionera Daltona w filmie „Pościg”. W 2003 roku w filmie „Bitwa pod Shaker Heights” zagrał ojca Barta Harrisona. W horrorze „Smakosz 2” z 2003 roku wcielił się w Taggarta. Zasłynął jako Michael Dugan, prezydent Stanów Zjednoczonych w grze strategicznej RTS pt. „Command & Conquer: Red Alert 2” oraz w dodatku „Command & Conquer: Yuri’s Revenge”.

Największą sławę przyniosła mu rola Lelanda, ojca Laury Palmer w słynnym serialu „Twin Peaks” z lat 1990-1991. W 2006 roku zagrał wiceprezydenta Hala Gardnera w serialu „24 godziny”. W 2010 roku wystąpił gościnnie w serialu „Jak poznałem waszą matkę” jako ojciec Robin Scherbatsky.

Pierwszą żoną Ray’a Wise’a była Julie Burr. Para się rozwiodła. Z drugą żoną, Kass McClaskey (małżeństwo w 1978 roku), ma dwójkę dzieci – syna Gannona (1985) i córkę Kanę (1987). Mieszka w Glendale, w Kalifornii.

d4hdhnq
d4hdhnq