ycipk-409ewk
ycipk-409ewk

Robert Tondera - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa, Polska

Filmografia:

Giganci ze stali (2011)

Lorax (2012)

Powerpuff Girls, The (2002) (Bubel)

Sindbad: legenda siedmiu mórz (2003)

Life with Louie (1995) (Pan Earl Grunevald)

Skubani (2013)

Szalony Jack, pirat () (Picuś Glancuś / Pan Śmierć / Komentator przy Kolejce mdłości łasicy Waldo / Sprzedający podroby karpiowatych / Gospodarz Platynowego Samorodka)

Redakai: W poszukiwaniu Kairu () (Mistrz Atoch)

Baśnie i bajki polskie () (Gazda Kurzejka / Utopiec / Zawiadowca / Motorniczy / Chłop / Król / Pan / Koń / Sekretarz / Wieśniak / Goście)

Złota rączka () (Trener Skoczek)

Scooby-Doo () (Szeryf)

Flintstonowie ()

Tajemniczy Sobotowie ()

Agent specjalny Oso () (Tata Beatki / Kierowca autobusu)

Potwory kontra Obcy: Dynie-mutanty z kosmosu (2009)

Tarzan. Król dżungli (2013)

Barbie z Jeziora Łabędziego (2003) (Reggie)

Kroniki Riddicka: Mroczna furia (2004)

Scooby-Doo: Gdzie jesteś? ()

Awatar: Legenda Aanga () (posłaniec)

Fineasz i Ferb: Podróż w drugim wymiarze (2011) (Lawrence Fletcher, tata)

Maska (serial) () (Gill / Klakson)

Hrabia Kaczula () (Listonosz / Terrence / Tarzan / Komputer)

Scooby-Doo: Wakacje z duchami (2010) (Strażnik Knudsen)

Liga Młodych () (Superman)

Był sobie człowiek () (członek plemienia spokojnych jaskiniowców / mieszkaniec Mezopotamii / Aleksander Wielki / Dionne / Krzysztof Kolumb)

Klopsiki kontratakują (2013) (Earl)

Sezon na misia 3 (2010) (Earl, Bob, Stu, Wiewiórki, Króliki, Nowak)

Rodzinka nie z tej ziemi (2013)

Lego Przygoda (2014)

Taniec rządzi () (Burmistrz Bartlet / Dr Curtis Blue / Ochroniarz / Mikołaj)

Dziewczyna z Mazur () (Stefan Kabak)

Liga Sprawiedliwych: Zagłada (2012) (Miedzianogłowy / S.T.R.I.P.E. / Patrick Dugan / Tharok)

Zakochany wilczek 3D (2010)

Kapitan Planeta () (Suchi)

Jak ukraść księżyc (2010)

Klopsiki i inne zjawiska pogodowe (2009) (Earl)

High School Musical 3: Ostatnia klasa (2008)

Warzywne Opowieści: Piraci, którzy nic nie robią (2008)

Niezwyciężony Iron Man (2007) (O’Brien / Hrabia Nefaria / Dyrektor Akademii Jutra / Glenn Talbot)

Planeta 51 (2009)

Shrek Forever (2010)

Kung Fu Panda (2008)

Krowy na wypasie (2006) (Narrator)

Jan Paweł II: Nie lękajcie się (2005) (Stanisław Starowieyski)

Na Wspólnej () (Marcin Bielik)

Plebania () (Ksiądz Mundek)

Ekstradycja () (Policjant odbierający Novotnego od Halskiego)

Biała i Strzała podbijają kosmos 3D (2010)

Kot w butach 3D (2011)

Megamocny 3D (2011)

Rango (2011)

Kung Fu Panda 2 3D (2011)

Ostatni Władca Wiatru (2010)

Jak wytresować smoka (2009)

Potwory kontra Obcy (2009)

Odwróceni () (Lekarz pogotowia)

Magiczna Karuzela (2004) (Zebedi)

Karol - człowiek, który został Papieżem (2005)

Opowieść o Zbawicielu (2003) (Nataniel)

X-Men Ewolucja () (Szablozęby / Nick Fury)

Podróże Guliwera (1996) (1996)

Piotruś Pan (2003) (Alf Murasz / Piraci)

Zdjęcie
Podziel się

Robert Tondera urodził się 21 kwietnia 1965 roku w Warszawie. Jest aktorem teatralnym, filmowym oraz dubbingowym. W 1989 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie, w latach 1989-2007 był związany z Teatrem Nowym w Warszawie (m.in. jako asystent dyrektora Adama Hanuszkiewicza), a pod koniec 2007 roku został aktorem w Teatrze Rampa na Targówku. Tondera jest autorem wielu scenariuszy gier i zabaw integracyjnych dla dzieci i młodzieży, autorem "Programu edukacji teatralnej w szkołach", współ- i organizatorem szkoleń, imprez charytatywnych i integracyjnych. Ponadto pełnił rolę reżysera spektakli - "Cywilizacja Vivat!" czy "Dziwnaki i Święto Lasu" w Teatrze Nowym w Warszawie. Tondera jest również poetą - współautorem tomiku "Niekompatybilni". Jeden z jego wierszy - "Wędrowcowi na do widzenia" - znalazł się w ogólnopolskiej antologii p. "21.37" z przedmową abp Józefa Życińskiego, wydanej przez Radio Lublin S.A. w 2005 roku.

ycipk-409ewk
ycipk-409ewk