ycipk-25firr
ycipk-25firr

Ryszard Jabłoński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Ryszard Jabłoński - polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy WP Film
Podziel się
ycipk-25firr

Polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy

Ryszard Jabłoński – życiorys

Urodził się 4 lipca 1952 roku w Trzebnicy. Jest absolwentem (1976 r.) Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. W 2014 uzyskał tytuł doktora sztuk teatralnych. Debiut Ryszarda Jabłońskiego miał miejsce 7 października 1975 roku w sztuce Sen nocy letniej Williama Szekspira w reżyserii Henryka Tomaszewskiego. Wcielił się w postać Elfa, Mura i Ryjka.

Ryszard Jabłoński występował w Teatrze im. Cypriana Kamila Norwida w Jeleniej Górze (1975-1976), Teatrze im. Wilama Horzycy w Toruniu (1976-1979), we Wrocławskim Teatrze Współczesnym im. Edmunda Wiercińskiego (1979-1984), Teatrze Dramatycznym w Warszawie (1984-1992), Teatrze im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie (2004-2008), Teatrze Powszechnym im. Jana Kochanowskiego w Radomiu (2008-2010) oraz Teatrze Nowym im. Kazimierza Dejmka w Łodzi (2010-2012). Ryszard Jabłoński dał się pokazać także jako aktor warszawskich teatrów, Teatru na Woli (1994), Teatru Komedia (1996) oraz Teatru Narodowego (1998).

Ryszard Jabłoński współpracował m. in. z takimi reżyserami, jak Krystyna Meissner, Tadeusz Łomnicki, Marek Okopiński, Jacek Weksler, Jan Szurmiej, Kazimierz Braun, Maciej Prus, Krzysztof Babicki, Jerzy Gruza i Andrzej Żuławski. Ponadto, dał się także poznać jako autor książek: Polny konik i rybka oraz Najprawdziwsze bajki, wydanych w 2014 przez Warszawską Firmę Wydawniczą.

ycipk-25firr

Ryszard Jabłoński jest także pedagogiem. Wykłada zajęcia ze scen współczesnych w Studium Aktorskim im. Aleksandra Sewruka przy Teatrze im. Stefana Jaracza w Olsztynie.

Ryszard Jabłoński – nagrody i odznaczenia

W 2007 roku Ryszard Jabłoński został odznaczony przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Brązowym Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis".

Ryszard Jabłoński – role teatralne:

  • Sen nocy letniej, William Shakespeare postać: Ryjek; Elf w teatrze im. Cypriana Kamila Norwida Jelenia Góra (1975)
  • Maria Stuart (autora Juliusz Słowacki) postać Pazia Marii (1977)
  • Henryk VI na łowach postać Ryszarda w teatrze Teatr im. Wilama Horzycy w Toruniu 1976
  • Filoktet postać Neoptolemosa w Teatrze im. Wilama Horzycy Toruń (1976)
  • Matka (autor Maksym Gorki) postać Szewcowa (1977)
  • Łaźnia postać Towarzysza Dwojkina w Teatrze im. Wilama Horzycy Toruń 1977
  • Iwona księżniczka Burgunda (autora Witolda Gombrowicza) postać Księcia Filipa w Teatrze im. Wilama Horzycy Toruń 1977

Ryszard Jabłoński – wybrane role dubbingowe:

  • 2002: _Król Maciuś Pierwszy _
  • 2001: W pustyni i w puszczy – gwary
  • 2000: Bob Budowniczy i niezapomniane święta Bożego Narodzenia
  • 1994-1996: Iron Man: Obrońca dobra
  • 1988: Yogi i inwazja kosmitów
  • 1987-1988:_ Babar _
  • 1960-1966:_ Flintstonowie – drużynowy _
ycipk-25firr
Data urodzenia

04.07.1952

Miejsce urodzenia

Trzebnica

Profesja

aktor; pedagog

Filmografia

Chłopaki nie płaczą (2000) (fryzjer)

Dotknięci (1988)

Ekstradycja 2 (1996) (listonosz)

Biesy (1988) (robotnik)

Pierwszy milion (2000)

Świnka (1990) (Policjant)

Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem (2003) (Młody)

Zwolnieni z życia (1992) (Funkcjonariusz)

Tato (1995) (reżyser)

Sławna jak Sarajewo (1987) (Hanik)

Na krawędzi nocy (1983)

Kameleon (serial) () (Gienek)

Stara baśń (serial) () (Młody)

Dziki () (Realizator tv)

Szpital na perypetiach () (Prezes Sylwester Gucićwierski)

Pierwszy milion (serial) () (Bankrut na giełdzie)

Mrok () (Cieślak)

Bar "Atlantic" () (Hajduka)

Ogniem i mieczem (serial) () (Chłop)

Anioł Stróż () (Brat Józef z Kobyłki)

Gosia i Małgosia () (Krzyś)

Wyjście awaryjne (1982) (chłopak na zabawie)

1920 Bitwa Warszawska (2011)

Austeria (1982) (Syn Wohla)

Akcja pod Arsenałem (1977) (Katoda)

Wielki bieg (1981) (Józek Butrym)

Przyłbice i kaptury (1985) (Zbylut)

Wielki szu (1982)

Baryton (1984) (fotoreporter w hotelu)

Trzy szalone zera () (policjant)

Siedem stron świata (Antek)

ycipk-25firr
ycipk-25firr