Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Stanisław Sparażyński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...

Stanisław Sparażyński – życiorys

Qaqwqwrqw

Stanisław Sparażyński to polski aktor filmowy i teatralny. Występował w teatrach w Poznaniu, Gnieźnie, Toruniu, Łodzi, Opolu i Warszawie. Urodził się 22 lipca 1931 roku we wsi Majdany, która obecnie w granicach miasta Golina. Jego rodzice – Józef i Kazimiera – mieli jeszcze czworo dzieci. Stanisław Sparażyński ma trzech braci i jedną siostrę. Podczas drugiej wojny światowej musiał pracować jako goniec u sołtysa oraz jako pracownik fizyczny przy rozbiórce kościoła w Golinie (na polecenie okupanta). Stanisław Sparażyński jest absolwentem liceum ogólnokształcącego w Słupcy, które udało mu się ukończyć po wojnie. Następnie wstąpił do seminarium w Lądzie. Warto dodać, że był także członkiem chóru. W trakcie prób śpiewu poznał swoją przyszłą żonę – Zofię Szumańską. Po trzech latach musiał przerwać naukę, ponieważ ciężko zachorował na tyfus. Po długim pobycie w szpitalu wyemigrował do najstarszego brata, do Szczecina. Następnie, rozpoczął tam naukę w szkole aktorskiej. Stanisław Sparażyński w 1957 roku zdał egzamin eksternistyczny. Już w trakcie studiów pracował jako aktor. Dzisiaj mieszka w Warszawie i nadal jest czynny zawodowo. Nie tylko pracuje jako aktor, ale także jako nauczyciel emisji głosu.

Stanisław Sparażyński – kariera zawodowa

Stanisław Sparażyński pracował w wielu teatrach. Jego angaże można przedstawić następująco:
1954 – 1955 Teatr Estrady w Poznaniu
1955 – 1959 Teatr im A. Fredry w Gnieźnie
1959 – 1964 Teatr Polski w Poznaniu
1965 – 1969 Teatr im. W. Horzycy w Toruniu
1969 – 1976 Teatr im. S. Jaracza w Łodzi
1979 – 1977 Teatr Narodowy w Warszawie
1978 – 1980 Teatr Ateneum w Warszawie
1980 – 1985 Teatr im. J. Kochanowskiego w Warszawie
1985 – 1991 Teatr Narodowy w Warszawie

Stanisław Sparażyński znany jest także jako aktor filmowy i serialowy. Można go było podziwiać w takich produkcjach, jak „Plebania”, „Kasia i Tomek”, „Na Wspólnej”, „Świat według Kiepskich”, „Przeprowadzki”, „Pogranicze w ogniu”, „Zmiennicy”, Panna z mokrą głową. Ponadto, Stanisław Sparażyński wystąpił w filmach: Palec Boży (1972), Mazepa (1975), Zamach stanu (1980), Sceny nocne (1989), Deja vu (1989), Pestka (1995), Wielkie rzeczy (2000), Czeka na nas świat (2006), Hiszpanka (2016).
Ostatnio można go podziwiać w monodramie na podstawie książki Alojzego Twardeckiego pt. „Szkoła Janczarów” o mentalności zgermanizowanego chłopca wywiezionego do Niemiec.

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

22.07.1931

Miejsce urodzenia

Golina, Polska

Profesja

aktor

Filmografia

Rozmowy o miłości (1990) (Nauczyciel w szkole muzycznej)

Panny i wdowy (1991) (Lokaj Jana)

Panna z mokrą głową (1994) (Chłop)

Marszałek Piłsudski (2001) (obsada aktorska)

Deja Vu (1989) (Stallone)

Pestka (1995) (Mężczyzna kłaniający się Agacie)

Rzeczpospolitej dni pierwsze (1988) (Książę E. Sapieha)

Hiszpanka (2014) (Majordomus Ceglarskiego)

Wielkie rzeczy: System (2000) (Mężczyzna na pogrzebie)

Panna z mokrą głową (serial) () (Chłop)

Sceny nocne (1989) (Gość w salonie barona Niemana)

Buddenbrookowie - dzieje upadku rodziny (2008) (Członek Komitetu Obywatelskiego)

Zamach stanu (1980) (Dziennikarz na procesie brzeskim)

Sabina (1998) (Ksiądz)

Na Wspólnej () (Ksiądz)

Katastrofa w Gibraltarze (1983) (Ambasador Francji w Polsce)

Czeka na nas świat (2006) (ordynator)

Za co? (1995) (Gość Jaczewskich)

Mazepa (1975) (zakonnik)

Modrzejewska (1989) (Ksiądz)

Doktor Murek (1979) (Sędzia)

Przeprowadzki (2000) (Ksiądz)

Pogoda na jutro (2003) (Biskup)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw